Štír puklinový

Hadogenes longimanus

Výskyt: Jižní Afrika
Velikost: 133-139 mm
Krmivo: Cvrčky, sarančata
velikost písma:  A A A
30.10.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1180 zobrazení     0 komentářů

Štír puklinový je domovinou v jižní Africe až po Mosambik. U tohoto druhu se popisuje více poddruhů, které žijí terestricky buď na povrchu, nebo ve skalních puklinách (odsud pochází český druhový název), většinou v pouštních a stepních oblastech.

Délka těla bývá až 20 centimetrů. Samečci jsou vždy o něco tmavší než samičky a mají neobvykle dlouhé články postabdomenu. Embryonální vývoj po oplození je zpravidla velmi dlouhý.

Zcela dostačující je pro tento druh terárium o velikosti 45 x 30 x 30 centimetrů. Na dno terária použijeme nejraději 3 až 5 centimetrů vysokou vrstvu písku. Při zařizování terária je důležité vybudovat velkorysé sestavy z větších kamenů, ovšem odolné proti zřícení, které by mohlo způsobit až smrt zvířete. Mezi nimi ponecháme různé velké štěrbiny, aby je štír puklinový mohl využívat k úkrytu pro pocit bezpečí. Scházet nesmí ani nádoba s pitnou vodou. Pokud bychom chtěli chovat blízkého příbuzného štíra dvoubarevného (Hadogenes bicolor), musíme mu při manipulaci v teráriu věnovat zvýšenou pozornost. Štír dvoubarevný totiž používá svou jedovou žlázu mnohem rychleji a častěji než ostatní druhy štírů tohoto rodu.

Jako potravu má štír puklinový v oblibě cvrčky a sarančata.

Foto: http://animal-world.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.