Plochoještěr obecný

Platysaurus intermedius

Výskyt: Afrika
Velikost: 26-30 cm
Krmivo: Sarančata, mouční červi
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     2736 zobrazení     0 komentářů

Plochoještěr obecný obývá ve volné přírodě východní a jižní Afriku. Plochoještěr obecný má ze všech příbuzných druhů největší areál rozšíření. Jeho poddruhy, které žijí většinou ve velkých koloniích, přednostně vyhledávají lokality s žulovým, pískovcovým nebo křemitým podložím. Můžeme je ale potkat i na savanách.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla od 26 do 30 centimetrů, z toho ovšem 13-17 centimetrů připadá na ocas. U tohoto ještěra, který je velmi plachý, se popisuje několik různých subspecií (dosud jich bylo člověkem popsáno devět), které se liší zbarvením a velikostí těla. Samečci jsou velmi barevní a také jsou mohutnější. Samičky kladou v listopadu až prosinci dvě oválná vejce.

Pro jeden pár plochoještěra obecného potřebujeme terárium o minimálních rozměrech alespoň 120 x 80 x 100 centimetrů.

Dno terária je nejlepší mít složené z písku nebo ze směsi písku a zeminy. Na dno položíme několik plochých kamenů, na kterých se budou plochoještěři slunit. Pro úkryt a odpočinek vybudujeme v teráriu stabilní kamenné sestavy, odolné proti zborcení. Scházet nesmí samozřejmě ani mělká miska s vodou.

Plochoještěr obecný požírá cvrčky, moučné červy, běžný hmyz a červi všeho druhu.

Plochoještěr obecnýNázvy ve světě

Anglicky: Common flat lizard

Foto: http://www.davidwallphoto.com

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.