Ještěrka perlová

Lacerta lepida

Výskyt: Severní Afrika
Velikost: 40 cm
Krmivo: Cvrčci, sarančata
velikost písma:  A A A
02.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4042 zobrazení     0 komentářů

Ještěrka perlová obývá ve volné přírodě rozsáhlé oblasti střední a jižní Evropy a také severozápad Afriky.

V dospělosti dorůstá tento druh délky v rozmezí od 50 do 70 (výjimečně až 80) centimetrů. Boky a hřbet ještěrky perlové jsou zelené, se síťovým vzorováním, břišní strana těla je nažloutlá nebo krémová. Na bocích zdobí tuto ještěrku modročerné, černě orámované skvrny. Samečci mají robustnější stavbu těla a mohutnější hlavu. I když má ještěrka perlová relativně krátké končetiny, přesto rychle běhá. V nebezpečí je schopna, tak jako mnoho jiných druhů ještěrek, odlomit ocas, který ale regeneruje do původní podoby jen zčásti.

Pro jeden pár musíme založit terárium o minimální velikosti alespoň 160 x 100 x 100 centimetrů. Na dno můžeme použít písek, ale část terária by měla být vyložena kamennými plotnami. K lezení umístíme do nádrže kořeny a stabilní sestavu kamenů. Ke šplhání by měla být přizpůsobena i zadní stěna terária. Důležité je, aby některé části interiéru poskytovaly ještěrkám také dostatek možností k úkrytu i odpočinku. Scházet nesmí ani malá miska s vodou.

Ještěrka perlová požírá typický krmný hmyz pro ostatní druhy, nepohrdne ani mláďaty myší a občas i trochou ovoce.

Ještěrka perlováNázvy ve světě

Anglicky: Ocellated Lizard, Německy: Perleidechse, Polsky: Jaszczurka perłowa, Portugalsky: Sardão, Španělsky: Lagarto ocelado, Švédsky: Pärlödla

Foto: http://olhares.uol.com.br

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.