Želva hvězdnatá

Geochelone elegans

Výskyt: Pákistán, Srí Lanka
Velikost: 38 cm
Hmotnost: Až 6,6 kg
Počet vajec: 3-10 ks, vícekrát ročně
Inkubace: 47-180 dnů
Krmivo: Plevely, byliny
velikost písma:  A A A
05.11.2013     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     4353 zobrazení     0 komentářů

Želva hvězdnatá je rozšířena v Indii, jihovýchodním Pákistánu a na Srí Lance.

V dospělosti dorůstá krunýř tohoto druhu želvy až do velikosti 22 centimetrů (v případě samečků); a až 38 centimetrů (pokud se jedná o samičky). Samečci mají také užší a menší karapax s hvězdicovitou kresbou (odtud také pochází jméno druhu). Želva hvězdnatá klade několik vajec, která zahrabává do země. Samečci bývají agresivní.

Pro jeden juvenilní exemplář potřebujeme terárium o velikosti alespoň 60 x 60 x 80 centimetrů; adultní jedinec ale vyžaduje větší terárium, asi 120 x 120 x 120 centimetrů. Dno tvoří směs zeminy a písku v poměru 9:1. V teráriu musíme rozmístit několik kamenů z pestrého pískovce (slepence), o které si mohou želvy obrušovat přerůstající drápy. K úkrytu jim poslouží stočené kusy korku, kopečky sena nebo půlené květináče. Vodu v koupací části musíme denně vyměňovat. Velikost nádrže je závislá na délce karapaxu. Poněvadž tyto želvy dobře šplhají, nesmíme zapomenout na zakrytí terária. V letním období můžeme želvy umístit do venkovního výběhu.

Želva hvězdnatá požírá různé druhy trav, pampelišky, jetel, štěrbák, moruše, listy vinné révy, různé byliny a kaktusy (samozřejmě bez trnů).

Želva hvězdnatáNázvy ve světě

Anglicky: Indian Starred Tortoise, Německy: Sternschildkröte, Francouzsky: Tortue étiolée d'Inde, Polsky: źólw gwiaździsty

Foto: http://www.sigs.ch

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.