Aktuálně: 4 311 inzerátů183 564 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Želva ostruhatá

Geochelone sulcata

Želva ostruhatá

Geochelone sulcata

Želva ostruhatá

  • Výskyt: Sahel
  • Velikost: 85 cm
  • Hmotnost: 36-50 kg
  • Počet vajec: 15-30 ks
  • Inkubace: 85-100 dnů
  • Krmivo: Byliny, seno, ovoce
Želva ostruhatá
Kam se řadí?

Želva ostruhatá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podtřída: Amniota - blanatí
  • Infratřída: Testudinata - želvy
  • Řád: Chelonia - želvy
  • Podřád: Cryptodirida - skrytohrdlí
  • Nadčeleď: Testudinoidea
  • Čeleď: Testudinidae - testudovití
  • Rod: Geochelone - želva
Želva ostruhatá
Kde žije?

Želva ostruhatá

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 05.11.2013, 07:57
13 824 2 minuty čtení

Želva ostruhatá je rozšířena na Sahelu (semiaridní 100-200 kilometrů široká a 6 000 kilometrů dlouhá oblast mezi Atlantikem a Rudým mořem).

V dospělosti dorůstá želva ostruhatá maximální velikosti 85 centimetrů. Karapax má tato želva silně oploštělý, s ohnutými okrajovými deskami béžového až světle hnědého krunýře. Podobné zbarvený je i plastron. Kůže je béžová až žlutá. Rohovité desky krunýře mají tmavší lem. Na stehně zadních končetin je nápadná ostruha (odtud pochází druhové jméno tohoto druhu). Samečci mají delší ocas a lehce konkávně vyklenutý plastron. Ostruha a okrajové desky karapaxu jsou zvýrazněné.

Velikost terária se vypočítá podle vzorce DxŠxV = (15x karapax) x (6 x karapax) x (6 x karapax). Zařízení se skládá z pět centimetrů dlouhých bukových třísek a mnoha kořenů, které poskytují bezpečný úkryt. V teráriu není nádoba s vodou, ale želvy musí mít možnost zhruba každý druhý týden se vykoupat. Od velikosti asi 25 centimetrů chováme želvy ostruhaté ve venkovním výběhu a v zimě v zateplené místnosti.

Želva ostruhatá žere hlavně pampelišky, luční trávy, jitrocel, rozchodník, štěrbák, seno, cuketu, karotku, kopřivy a každé 2-3 měsíce podáváme i trochu ovoce.

Názvy ve světě

Želva ostruhatá

Anglicky: African Spurred Tortoise, Německy: Spornschildkröte, Francouzsky: Tortue sillonée, Chorvatsky: Ostrugasta kornjača, Maďarsky: Sarkantyús teknős, Polsky: Żółw pustynny, Španělsky: Tortuga africana de espolones, Slovensky: Korytnačka ostrohatá

Mohlo by vás také zajímat

Želva zelenaváŽelva čtyřprstáŽelva nádhernáŽelva vroubenáŽelva žlutolícíŽelva mississippskáŽelva kouzelnáŽelva žlutohnědáŽelva hvězdnatáŽelva pardálí

Foto: http://calphotos.berkeley.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →