Arasari řasnatý

Pteroglossus beauharnaesii

Výskyt: Amazonská část Peru, Bolívie a Brazílie
Velikost: 40-45 cm
Hmotnost: 190-280 g
Počet vajec: 3-4 ks
Inkubační doba: 16 dnů
Potrava: Plody, příležitostně beobratlí a drobní obratlovci
velikost písma:  A A A
26.11.2013     Autor: Adam Bura     5762 zobrazení     0 komentářů

Arasari řasnatý občas není řazen do rodu Pteroglossus, ale do monotypického rodu Beauharnaisius. Důvodem je jeho relativně dlouhý ocas a kudrnatá pírka na hlavě (viditelná pouze zblízka).

Arasari řasnatý se ve volné přírodě vyskytuje v jihozápadní Amazonii. Severní hranici jeho výskytu pak tvoří samotná Amazonka. Východní hranici pak tvoří řeka Madeira, zatímco jižní hranici tvoří řeka Xingu. V oblasti výskytu je poměrně vzácný, ale na několika lokalitách je stále poměrně hojný. Takovým místem je i rezervace Tambopata-Candamo v Peru, Národní park Noel Kempff Mercado v Bolívii nebo v Cristalino State Park v Brazílii. Zde jsou jeho přirozeným biotopem tropické nížinné vlhké lesy. Vystupuje až do nadmořské výšky 600 metrů nad mořem.

Arasari řasnatý je primárně plodožravý, ale požírá například i mláďata ptáků, kupříkladu vlhovce žlutohřbetého (Cacius cela).

V chovech se jedná o velice vzácného chovance. Poprvé byl chován tento druh v roce 1959 v Zoo Bronx v USA. V současné době v České republice chován bohužel není. I přesto ale naše republika dosáhla v jeho chovu mety nejvyšší. Z našich zoo jej chovala Zoo Ohrada, kde se v roce 1996 zdařil světový prvoodchov tohoto druhu.

Arasari řasnatýNázvy ve světě

Anglicky: Curl-crested Aracari, Německy: Lockenarassari

Komentáře ke zvířeti

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.