Aktuálně: 4 342 inzerátů189 161 diskuzních příspěvků17 953 uživatelů

Arasari zlatolící

Selenidera culik

Arasari zlatolící

Selenidera culik

Arasari zlatolící

  • Výskyt: Severo-východní Amazonie
  • Velikost: 33-35 cm
  • Hmotnost: 126-165 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 16 dnů
  • Potrava: Plody, příležitostně beobratlí a drobní obratlovci
Arasari zlatolící
Kam se řadí?

Arasari zlatolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Ramphastidae - tukanovití
  • Rod: Selenidera - arassari
Arasari zlatolící
Kde žije?

Arasari zlatolící

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Adam Bura 26.11.2013, 14:12
8 995 2 minuty čtení

Arasari zlatolící se vyskytuje v severovýchodní amazonii. Konkrétně v Guyaně a severní Brazílii od Amazonky po oblast Obidas. Zde obývá vlhké tropické lesy a pralesy převážně v údolích přítoků Amazonky. Potravu ale často hledá také na pampách a jiných stepích s rozptýlenou zelení. Vystupuje do nadmořské výšky 250 až 900 m n.m. (ve Venezuele a Surinamu).

V přírodě se arasari zlatolící živí plody paprik, stromů Imbauba,fíků a palem. Menším složkou potravu jsou pak živočichové.

Dorůstá délky 33-35 cm a váží 126-165 gramů. Je u něj vyvinut poměrně silný pohlavní dimorfismus. Samec se od samice liší tím, že má černý vrch hlavy, hrdlo, prsa a část břicha, zlatý límec okolo horní čelisti, modře zbarvenou holou kůži okolo očí a na lících, žluté nebo zlaté opeření na uších. Samice se liší tím, že zátylek a horní část zad má kaštanově hnědou. Má matnější žlutý límec, šedavé až zelenošedé spodní části těla (hrdlo, prsa a horní část břicha), břicho má žlutozelené. Dále má bledší modré zbarvení kůže okolo očí a kratší zobák.

Hnízdění probíhá v březnu až květnu, nebo dubnu až červenci v Brazílii. Tok sestává z krmení samice samcem, probírání peří, pokyvování hlavou a zvukových projevů. Hnízdní dutina se může nacházet i 9 m vysoko. Dle literatury se u tohoto druhu také můžou vyskytovat "hnízdní pomáhači", nebo může hnízdit sociálně.

V České republice je v současné době arasari zlatolící chován i úspěšně odchováván. Ze zoologických zahrad jej má Zoo Zlín a Zoo Olomouc, která tento druh pravidelně odchovává. O olomouckém odchovu byl také sepsán hodnotný článek v říjnovém čísle Nové Exoty roku 2007.

Názvy ve světě

Arasari zlatolící

Anglicky: Guianan Toucanet, Německy: Pfefferfresser, Dánsky: Guyanatukanet, Španělsky: Tucanete Culik, Finsky: Surutukaani, Francouzsky: Toucanet koulik, Italsky: Tucanetto della Guiana, Japonsky: Nishokukochuuhashi, Japonsky 2: ニショクコチュウハシ, Holandsky: Guyanapepervreter, Norsky: Culiktukan, Polsky: Tukanik gujanski, Portugalsky: Saripoca-de-bico-vermelho-epreto, Rusky: Гвианская селенидера, Slovensky: Tukaník koulik, Švédsky: Guianatukanett, Čínsky: 圭亚那小巨嘴鸟

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek zlatolícíArasari černohrdlý - černohřbetýArasari řasnatýArasari zelený

Podělte se s námi o názor na tento text →