Aktuálně: 2 581 inzerátů • 293 529 diskuzních příspěvků • 20 074 uživatelů

Amazónek zlatolící

Pionopsitta barrabandi

Amazónek zlatolící

Pionopsitta barrabandi

Vzhled

Amazónek zlatolící je tichý, pestře zbarvený pták. V dospělosti dosahuje délky až 25 cm a hmotnosti v rozmezí 165 - 190 g. Hlavu má tmavě hnědou až černou, u zobáku je nepřehlédnutelná výrazná žlutá skvrna. Oči jsou černé a kolem nich je bílá lysina, zobák je šedý. Prsa má amazónek zlatolící zbarvena světle zeleně. Břicho, křídla a ocas mají zbarvení zelené. Ramena křídel jsou žlutá až červená. Končetiny světle šedé.

Život v přírodě

V přírodě bychom tento druh nalezli v Peru, Brazílii, Kolumbii, Venezuele, Ekvádoru, Bolívii. Žije převážně v párech nebo malých skupinkách kolem 10 jedinců. Živí se semeny, ovocem i hmyzem.

Poddruhy

1. Pionopsitta b. barrabandi
2. Pionopsitta b. aurantiigena

Chov

Samice jsou pohlavně dospělé již po dosažení jednoho roku života, samci dokáží oplodnit vejce většinou až ve dvou letech. V přírodě probíhá hnízdění od září do prosince. V zajetí začínají jít do toku březnu. Voliéra by měla být dostatečně prostorná, doporučovaná délka je kolem 3 metrů. V opravdu prostorných zařízeních mohou být chováni tito amazónci dokonce v malých skupinkách, protože jsou to společenští ptáci. Pro hnízdění se doporučují budky s rozměry 25 x 25 x 61 cm. Snůška obsahuje 4 - 6 vajec, na kterých poté sedí 20 dnů. Mladí opustí budku kolem 40. dne života. Chov by měl být provozován při teplotách kolem 20 °C.

Názvy ve světě

Amazónek zlatolící

Latinsky: Pionopsitta barrabandi, Anglicky: Orange-cheeked Parrot, Německy: Goldwangenpapagei, Dánsky: Orangekindet Pragtpapegøje, Španělsky: Lorito Carinaranja, Finsky: Kultaposkiaratti, Francouzsky: Caïque de Barraband, Italsky: Pappagallo di Barraband, Japonsky: Kinhooinko, Holandsky: Barrabands Papegaai, Norsky: Oransjekinnpapegøye, Polsky: Barwinka zlotolica, Portugalsky: Curica-de-bochecha-laranja, Rusky: Златощёкий украшенный попугай, Slovensky: Amazoňan zlatolíci, Švédsky: Barrabands papegoja, Čínsky: 橙颊鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazónek bělobřichý,  Amazónek běločelý,  Amazónek bělohlavý,  Amazónek bronzovokřídlý,  Amazónek černokřídlý,  Amazónek červenohlavý,  Amazónek červenozobý,  Amazónek hnědohlavý,  Amazónek modrohlavý,  Amazónek růžovolící

Amazónek zlatolící

Amazónek zlatolící Základní informace

  • Výskyt: Peru, Brazílie, Kolumbie, Venezuela, Bolívie
  • Velikost: 25 cm
  • Hmotnost: 165-190 g
  • Kroužek: 9 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 20 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Amazónek zlatolící

Kam se řadí Amazónek zlatolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Pionus - amazónek
Amazónek zlatolící

Kde žije Amazónek zlatolící

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 11.09.2013, 14:39
16 281 2 minuty čtení
0
Podělte se s námi o názor na tento text →