Aktuálně: 4 939 inzerátů174 321 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Neoféma modrohlavá a její chov

Neoféma modrohlavá a její chov
Jiřina Tajčmanová 21.01.2024, 13:00
632 4 minuty čtení

Neoféma modrohlavá nebo též traváček modrohlavý, obývá ve volné přírodě suché oblasti Austrálie.

 

Rozlišení pohlaví je po přepeření velmi jednoduché. Samec má na žlutém bříšku červenou náprsenku, ta u samičky chybí. Velikost je u obou pohlaví shodná - 19 cm včetně ocasu. Hmotnost se pohybuje kolem 40 g. Mladí ptáci se podobají samici. Já mám zkušenosti s chovem neofémy modrohlavé v mutaci Aqua.

Způsob chovu

Neofémy modrohlavé chovám v párech, ale ve společnosti dalších drobných exotů. Jsou to mírumilovní ptáci. Mám ozkoušený jejich chov s astrildy nebo kanáry. Naopak se mi neosvědčila společná voliéra s kakariki. Neofémy vypadaly ve společnosti podobně velkých papoušků vystresovaně.

Při dobrých podmínkách se traváček modrohlavý dožije dvanácti let. Jejich hlasový projev není výrazný ani nepříjemný.

Neoféma modrohlavá Neoféma modrohlavá Foto: Jiřina Tajčmanová

Chovatelské zařízení

Neoféma modrohlavá je nenáročným chovancem. Rádi a často se pohybují po zemi. Na zimu je mám ve vnitřním zimovišti. Venkovní voliéra může být dřevěná, jelikož neofémy nejsou ničitelé dřeva. Venkovní voliéry mají rozměr 2x2,5x1 m (VxHxŠ). Součástí chovatelského zařízení je koupelnička, neboť neofémy se rády koupou. Jako bidýlka používám větve z černého bezu.

V každé kleci je miska s minerálním pískem, minerální blok a sépiová kost. Dávám také mladé větvičky k okusu. Na dno klecí a voliér sypu hobliny, nebo mulčovací kůru.

Potrava

Traváčky krmím prosem, loupaným ovsem, kardim, lesknicí a lnem. V době hnízdění přidávám niger a semenec. Zkoušela jsem pohanku, tu ale neofémy odmítaly. Kupuji také hotovou směs od Deli Nature 70 – Neophema premium, kterou kupuji na burze na Kladně. V chovném období je samozřejmostí vaječná míchanice (nastrouhaná mrkev, natvrdo uvařené vejce, piškoty, sypkou vaječnou směs, vitamíny, nasekanou pampelišku apod.). Do míchanice přidávám také přípravky Humac a Papendo. Humac každý den, Papendo 1–2x týdně. Na oba přípravky si musely neofémy nejprve zvyknout a míchanici pár dnů odmítaly. Naprosto milují nezralé obilí a kukuřici v mléčné zralosti.

Od jara do podzimu dávám denně zelené krmení. Nejvíce ptačinec a pampelišku (listy i květ). Na zahradě pěstuji afrikány, a květy dávám do voliér na zpestření jídelníčku.

Hnízdění

Pro neofémy modrohlavé používám budku 20x20x35 cm s vletovým otvorem 7 cm. Chovní jedinci by měli být staří alespoň jeden rok. Do budky jim sypu hobliny, které si samice upraví podle potřeby.

Samička snáší obden a celková snůška je tvořena ze 4 až 6 vajec. Ty zahřívá asi 20 dnů. Záleží na okolní teplotě. Budku během zahřívání, opouští samička minimálně. Pouze na napití a vyprázdnění. Při mojí kontrole budky samice neuletí, pouze se přikrčí a začne nespokojeně „brblat“.

Mladé neofémy kroužkuji zhruba sedmý den po vylíhnutí, kroužkem o průměru 4 mm. Čím jsou mláďata starší, tím víc se na krmení podílí také samec. Mladí opouští hnízdo přibližně měsíc od vylíhnutí. Po vylétnutí jsou dost plaší a naráží do stěn, proto je vhodné obložit klec chvojím pro zmírnění nárazů.

Jakmile se mláďata osamostatní a přijímají potravu, raději je od chovného páru odstavíme. Samec je brzy začne pronásledovat a samička začíná opět snášet. Neofémy nechávám hnízdit dvakrát ročně.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiřina Tajčmanová

Autorem od: 08.10.2023

Chovám: korela chocholatá, Rosela pennantova, Rosela pestrá, Leskoptev tříbarvá , Agapornis etiopský, Papoušek horský, Andulka vlnkovaná, Neoféma modrohlavá, Kanár Gl. FANCY, Kakariki rudočelý, Amadina gouldové, Alexandr malý, Hýl mexický, Zebřička pestrá.

Vážení přátelé, ze zdravotních důvodů jsem byla nucena ukončit chov exotického ptactva. 

Podobné články

Může vás také zajímat