Aktuálně: 5 094 inzerátů172 558 diskuzních příspěvků17 717 uživatelů

Přírodní houpačka pro papoušky

Chovatelský tip

Přírodní houpačka pro papoušky
Vojtěch Jelínek 27.10.2006, 22:39
8 671 3 minuty čtení

Jednoho dne jsem neměl co dělat, a tak jsem se rozhodl, že bych mohl zkusit vyrobit pro své svěřence nějakou tu hračku, aby se měli občas čím zabavit. Již dříve jsem chtěl něco podobného zakoupit, ale ceny mě dosti šokovaly, a jelikož jsem už několik hraček viděl, tak jsem nemusel dlouho přemýšlet a nápad byl na světě.

Jedná se spíše o hračku, která se pohupuje, a papoušci po ní šplhají a okusují ji. Vyrobena je z přírodního materiálu, a proto je pro papoušky zdravotně nezávadná. Na přípravu budeme potřebovat pilku na dřevo, smirkový papír, vrtačku, kousek provázku podle toho, jak chceme aby byla houpačka dlouhá. Provázek musí být přírodní a ne umělý. Nakonec použijeme kroužek na klíče, abychom mohli houpačku zavěsit na strop voliéry. Jak sem již řekl je to houpačka z přírodního materiálu, a tak budeme potřebovat silnější větev o průměru cca 3 cm (z vhodného stromu jako jsou ovocné, jehličnaté a další..) a budeme potřebovat dřevěné odřezky.

Z větví si nařežeme kousky dlouhé podle potřeby. Různé odřezky použijeme jako další část houpačky, kterou bych nazval ,,špíz". Nařežeme si různé tvary jako třeba obdélník, čtverec, trojúhelník a jiné. Když máme vše nařezáno, tak zabrousíme ostré hrany. Připravíme si vrtačku s vrtákem o stejném průměru jako je váš provázek. Tvary a větve provrtáme v různých polohách podle fantazie, ale musíme tak, aby nám vrták dřevěnou část provrtal. Pokud máme vše nachystáno uděláme na konci provázku uzel tak velký, aby nám nepropadl navrtanou dírou, a začneme postupně navlékat kousky větví podle fantazie. Já jsem většinou navlékal větev vertikálně, a pak kousek svisle. Dále jsem to kombinoval s dřevěnými tvary. Pokud už máme navlečeno a uznáme za vhodné hračku zakončit, tak uděláme uzel, na který navlékneme kroužek na klíče pro zavěšení. Celá tato houpačka vás vyjde na cca 15 Kč. Jeden metr provázku stojí zhruba 20 Kč a kroužek na klíče asi 5kč. Pokud z metrového provázku uděláte dvě části máte dvě houpačky. Pro inspiraci přikládám fotografii houpačky, kterou jsem vyrobil.

Přírodní houpačka pro papoušky

Doufám, že jste se alespoň částečně inspirovali a budete vy i papoušci s touto houpačkou spokojeni. Korely a papoušci nádherní si jí nemůžou nabažit. Závěrem bych vám chtěl popřát úspěšnou chovatelskou sezónu v tomto roce, ale i v nadcházejících.

Přírodní houpačka pro papoušky

Přírodní houpačka pro papoušky

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat