Aktuálně: 4 985 inzerátů174 055 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Výstava EXOTA Olomouc 2023

Výstava EXOTA Olomouc 2023
869 4 minuty čtení

Na letošní EXOTĚ bylo k vidění okolo 4 000 ptáků. Tato výstava je největší svého druhu v Evropě, opravdu nezklame žádného milovníka ptáků. K vidění jsou tu takové druhy, které jsem doposud neviděla, a to snad ani na obrázku. Různé mutace jako např. vzácný amazoňan žlutokrký v modré mutaci, kterých je v Evropě sotva deset.  A další vzácní a drazí ptáci jako například ara kaninda, ara arakanga, ara horský žlutokrký, kakadu havraní, kakadu inka, kakadu přilbový, kolekce loriů, alexandr holubí a smaragdový. Mohla bych takto pokračovat ještě dlouho, opravdu bylo na co se dívat. Konečně jsem viděla na vlastní oči i největšího z arů - ara hyacintový. Nejvzácnější ptáci byli na výstavě ohodnoceni.

Celá výstava je rozdělená do pěti pavilonů, které jsem si postupně všechny prošla. Nejvíc mě zaujal pavilon A, kde byly k viděni papoušci snad všech kontinentů, okolo 150 druhů a poddruhů - neskutečná podívaná.

Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023

Díky tomu, že jsme zde byli jako vystavovatelé a měli i stánek, tak jsem měla možnost prohlédnout si papoušky před zahájením výstavy. Bylo fajn sledovat jejich chování v průběhu dne, někteří si museli zvykat na nové „spolubydlící“, jiní se znovu setkali se svými kamarády z minulých ročníků. Dokonce v jedné voliéře se samci prali o přízeň samiček. Hold je to všude stejný :o)

Miluji ochočené papoušky, takže jsem byla nadšená i z toho, že se někteří vůbec nebáli a byli přátelští jako například lori mnohobarvý, nebo kogna dlouhozobý, kteří si mě hned přiletěli „okoštovat“ :o) U kogny jsem jen doufala, že mě jen nenalákali a pak necvaknou. Tak jako mi to kdysi udělala naše ara a to vážně nechcete :o) Když už jsem zmínila aru, tak ara hyacintový se hned začal ukazovat a předvádět. Krasavec!

V pavilonu B jsem se pak byla podívat na soutěžní ptáky. K vidění byla speciální expozice klubu Forpus – papoušíčci ve všech různých variantách. Dále byli v pavilonu: zebřičky, rýžovníci, kanárci, andulky, agapornisové, korely aj. Nechyběly také neskutečně barevné amadiny gouldové. V tomto pavilonu jsou ptáci bodováni posuzovatelem a vyhodnoceni. Vítěz obdrží titul mistr České republiky.

Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023

Součástí výstavy byl i samostatný prodejní koutek, kde si návštěvníci mohli zakoupit, nebo dokonce vyhrát „drobotinu“. Nejednou za námi přišli na stánek lidé, že potřebují klec a nesli si nějakého prcka. To bylo radosti v dětských očích. Fascinující, jak vám jedna výstava může zamotat hlavu a změnit život. Snad to noví chovatelé dobře rozmysleli a ptáčci se u nich budou mít fajn.

V pavilonu E byli pak k vidění tukani, zoborožci a jiní měkkožraví ptáci. Někteří tukani a zoborožci mi připomínali pravěké ptáky. Pavilon G pak nabízel různé druhy kachen, labutí, hus, holubů a holoubků, zajímaví byli také tropičtí bažanti.

Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023 Výstava EXOTA Olomouc 2023

No a samozřejmě bylo venku plno stánků s různými pochutinami a atrakcemi pro děti. Dcera mi přinesla červy na ochutnání. Ačkoliv tuto stravu rozhodně nevyhledávám, zkusit se má všechno a musím zkonstatovat, že to bylo dobré.

Na této výstavě jsem byla již podruhé a určitě nevynechám i další ročník. Pokud jste letošní EXOTU Olomouc nenavštívili, stojí zato se přijet podívat na příští ročník. Můžete si udělat třeba výlet s celou rodinou, dětem se tam také moc líbí.

Videa z Exoty Olomouc:

Video 1, Video 2, Video 3, Video 4, Video 5, Video 5, Video 6

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Sabina Glosmanová: Kanáři - Exoti

Autorem od: 17.10.2023

Jsme partnerem profesionálních chovatelů. Nabízíme klece, potřeby pro hnízděni a doplňky vysoké kvality.

Podobné články

Může vás také zajímat