Aktuálně: 4 978 inzerátů174 013 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Klidný silvestr se zvířecími kamarády

Klidný silvestr se zvířecími kamarády
Petr Kovář 30.12.2023, 10:00
270 4 minuty čtení

Oslavu nového roku každoročně doprovází ohňostroje a rány petard. Rozzářená obloha plná barev, působí děsivě na zvířata volně žijící ale i domácí, v péči člověka. Jak co nejlépe domácí mazlíčky na tento nesmyslný závěr roku připravit, se dozvíte v následujících řádcích.

Nejprve se podíváme na to, jak vlastně zvířata na ohňostroje a petardy reagují. Je to velmi individuální a záleží na povaze každého zvířete. Někdo může mít štěstí a jeho pes či kočka stráví poslední den v roce, jako jakýkoliv jiný den, spánkem na oblíbeném místě. Jsou to ale jen výjimky, psi i kočky mají totiž několikanásobně vyvinutější sluchové smysly než lidé. Rány petard vnímají tedy mnohonásobně silněji a bolestivěji. V krajním případě mohou rány způsobit i poškození sluchu zvířete. Venku chovaní čtyřnozí parťáci reagují někdy na silné výbuchy co nejdelším úprkem, a pak mají problémy trefit zpět domů.

Ohňostroje a petardy nejsou strašákem pouze pro domácí zvířata, ale děsí i ty volně žijící. Způsobují jim silný stres a ve snaze uprchnout si například srny často přivozují vážná zranění.

Každý majitel jistě na svém parťákovi pozná, když je vystaven nadměrnému stresu. Některý jedinec může pouze zrychleně dýchat nebo nervózně těkat očima, jiný bude po místnosti pobíhat, štěkat, výt nebo vrčet. Někteří psi ve stresu ničí předměty, koušou boty nebo nábytek. I zde platí, že mnohem lepší je stresu předcházet, než „hasit vzniklý oheň“. Pokud bydlíte ve větším městě, je možností se na těch několik minut přesunout mimo civilizaci, na klidné místo v přírodě. Existuje naštěstí jen malé procento psů, kteří mají přímo panickou hrůzu z ohňostroje. Takové jedince musíte mít po dobu oslav doma ve vaší blízkosti a po poradě s veterinářem případně nastolit léky na uklidnění.

Jak předejít silvestrovskému běsnění?

Jednou z možností je venčení a delší procházka než obvykle, tím se pes unaví a večer bude lépe spát nebo rány méně vnímat. Snad nikoho nenapadne venčit svého psa s příchodem půlnoci. Každý rok na Silvestra se zaběhne spousty čtyřnohých kamarádů. Venčit jděte v dobu, kdy ještě nehrozí výbuchy petard, přesto i tak raději nepouštějte psa z vodítka.

Další zásadou je nenechávat psy samotné. Ve vaší přítomnosti se budou cítit mnohem bezpečněji. Možností je zabavit psa nebo kočku oblíbenou hračkou, někdy se zabaví natolik, že nevnímají venkovní ruch.

Pocit bezpečí navodíte také vhodným úkrytem na místě, kde bude zvuk petard a záblesky ohňostroje nejméně slyšet, potažmo vidět. Někdy pomáhá pustit televizor nebo rádio, kdy zvuky z těchto přístrojů částečně přehluší venkovní dění.

Pokud už víte, že váš mazlíček závěr roku nezvládá, můžete zkusit sáhnout po prášcích na uklidnění. Ty vám naordinuje veterinární lékař, včetně jejich přesného dávkování a doby podání.

Výše popsané zásady a doporučení platí i pro domácí kočky. U nich mají majitelé výhodu, že si kočku snáze vezmou do náruče nebo klína a společně silvestrovskou noc přečkají. Snad ale ještě víc hrozí u koček úprk například pootevřenými dveřmi nebo oknem.

Mohutné rány dokáží vylekat i člověka, který je očekává. Zvířata to celé prožívají ještě v mnohem větším stresu a rozhodně pro ně nejsou silvestrovské oslavy zábavou. Budete-li se ale řídit výše popsanými radami, můžete svým čtyřnohým mazlíčkům příchod nového roku alespoň částečně zpříjemnit.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Petr Kovář

Autorem od: 18.11.2023

Podobné články

Může vás také zajímat