Aktuálně: 4 949 inzerátů174 083 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Rozhovor s chovatelem loriů - Tomášem Lisoňkem

Rozhovor s chovatelem loriů - Tomášem Lisoňkem
Vojtěch Jelínek 10.03.2009, 20:09
7 357 3 minuty čtení

Tomáš Lisoněk je v současné době chovatelem loriů. Začínal však s drobnými astrildovitými pěvci. Více se můžete dočíst v následujícím rozhovoru.

1) Jako první otázku bych Vám položil. S jakým druhem ptactva jste začínal ? Byli to právě loriové nebo jiní, např. australští papoušci ?

Začínal jsem s mým tátou asi v roce 2002 pro něj to byl návrat k chovatelství a pro mě úplný začátek. Naši první opeřenci byli drobní astrildovití pěvci zebřičky a chůvičky, astridi rákosní a amady gouldové. Potom co jsme začali chovat lorie se naše kolekce astrildů zmenšila a v současné době máme 3 páry „guld“ a jeden pár rákosních.

2) Jak dlouho se chovem konkrétně nektarožravých ptáků zabýváte ?

První pár loriů jsme si pořídili v roce 2004 byl to mladý pár loriů mnohobarvých šalamounských a o pár měsíců později jsme zakoupili další pár tentokrát lori tmavé.

Chovná samice lori tmavého Chovná samice lori tmavého

3) Jaké druhy máte nyní ve své chovatelské sbírce ?

V naší sbírce jsou tito loriové: lori kardinálský, lori tmavý, lori mnohobarvý horský, lori červenolící, lori skvrnitý, charmozin červenooký a charmozin papuánský.

4) Vaše současné složení chovaných druhů je velice pestré. Jaké druhy plánuje do budoucna ?

To je teď těžké říct asi by nás lákaly druhy jako například lori zelenokřídlý (někdy nazývaný jako bojovný) nebo lori smaragdový.

5) Za sebou máte odchov loriů kardinálských. Jaké další odchovy na vás čekají popř., které byly pro Vás ,, chovatelským oříškem“ ?

Kromě již zmíněných „kardinálů“ jsme odchovali lori tmavé a charmoziny červenoboké. Jinak asi největším ,, chovatelským oříškem“ bude odchov loriů skvrnitých (Neopsittacus musschenbroeki). Ptáci už sice několikrát zahnízdili, ale vejce byla vždy čistá, nedávno jsme upravili jejich krmení, tak nezbývá než čekat a doufat.

6) Kteří ptáci Vám při psaní toho rozhovoru právě hnízdní?

Hnízdí loriové kardinálští, tmavý a červenobocí.

Odchov lori kardinálského Odchov lori kardinálského

7) Máte nějaký trik na úspěšný odchov těchto papoušků ? Pokud to tedy není tajemství.

To se nedá nazvat trikem, je to o tom nabízet papouškům co nejpestřejší stravu, dostatek větví na okus a samozřejmě voliéru, kde se budou cítit bezpečně a to neplatí jen u loriů.

8) Mohl byste čtenářům tohoto webu dát nějakou radu jak se při rozhodování co chovat dostat právě k nektarožravým ptákům ?

Pro chov loriů je potřeba mít promyšlený způsob čištění voliér, protože loriové dokážou udělat dost velký nepořádek a jejich trus je značně lepkavý. Je opravdu důležité tohle promyslet! Je dobré mít možnost každý den spláchnout nečistoty proudem vody. Loriové také potřebují velkou vzdušnou vlhkost. Zároveň není nutné se obávat krmení, na trhu je spousta instantních směsí, které stačí smíchat s vodou, nebo po internetu koluje spousta receptů na domácí směsi, ale ne každý je dobrý. Děkuji Vám za rozhovor a přeji hodně štěstí při chovu těchto opeřenců.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat