Aktuálně: 4 978 inzerátů174 008 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Jsou ve výživě papoušků minerály nutné?

Jsou ve výživě papoušků minerály nutné?
Jan Vorel (JaVor) 16.04.2024, 13:00
208 4 minuty čtení

Některé z minerálů musí tělo papouška přijímat ve velkém množství, jiných minerálů potřebuje pouze malé (stopové) množství. Říká se jim proto makroprvky a mikroprvky.

Mezi makroprvky patří sodík, hořčík, fosfor, draslík, síra a chlór. Mezi mikroprvky patří železo, zinek, jód, mangan, měď, fluor, molybden, chróm a selen. I pro velmi zvídavého chovatele je nejdůležitější informací k zapamatování, že jednotlivých minerálů nesmí být ani moc, ani málo a navzájem spolu spolupracují a potřebují se. Nejlepší volbou je používat komerčně vyráběné vitamíno-minerální přípravky a v jednotlivých sezónách je střídat. Poměry jednotlivých minerálů se v nich mohou lišit, ale v zásadě jsou vybalancované správně.

Vápník a hořčík

Vápník je nutný pro stavbu kostí a vaječné skořápky. Dále pro srážení krve a správnou funkci nervů a svalů. Jeho vstřebávání z trávicího traktu řídí mimo jiné vitamín D3. Krmná dávka bohatá na tuky (zrní) a oxaláty (špenát a jiná zelená zelenina) může snižovat vstřebávání vápníku jeho vyvázáním. Poměr vápníku a fosforu v krmné dávce by měl být 2:1. Například kukuřice má poměr 1:37, slunečnice 1:7. O nedostatku vápníku pojednává také otázka o hypokalcémii. Dostatek vápníku v krmné dávce musí mít především mláďata a nesoucí samice. Pobyt na slunci je nutný pro jeho správné vstřebávání. Hořčík je nezbytný pro správnou funkci důležitých enzymů. Zvýšené hladiny vápníku a fosforu v krvi vyžadují také zvýšenou hladinu hořčíku, aby tělo správně fungovalo.

Nedostatek hořčíku může způsobit zpomalení růstu, apatii, křeče a nakonec i úhyn. Snížení hladiny hořčíku v krvi způsobuje snížení hladiny vápníku v krvi. Známý nedostatek vápníku u žaků je provázen také nedostatkem hořčíku. Nejvíc hořčíku najdeme v banánech, datlích, čočce a v dýňových semínkách.

Jsou ve výživě papoušků minerály nutné?

Měď

Měď potřebuje tělo spolu se železem pro výrobu hemoglobinu (krevní barvivo nutné pro okysličování tkání). Dále se bez ní neobejdou důležité enzymy. Nedostatek mědi se může projevit rupturou aorty, křehkými kostmi, špatnou pigmentací peří, sníženou produkcí vajec a defekty na vaječné skořápce.

Zinek

Zinek je opět nutný pro správnou funkci mnoha enzymů. Jeho nedostatek je velmi vzácný, může se projevit nemocemi na kůži, deformovanými kostmi. Naopak jsou časté otravy zinkem, které jsou v naprosté většině případů subklinické (bez příznaků). Pokud je hladina zinku v krvi opravu vysoká, může se projevit zvracením, průjmem, nervovými příznaky, dokonce končit úhynem.

Selen

Selen patří mezi důležité antioxidanty. Velmi úzce spolupracuje s vitamínem E. Vzájemně se pro svou správnou funkci potřebují. Nedostatek se může projevit zpomaleným růstem, problémy s peřím, poruchou trávení tuků a poruchami slinivky. Nadbytek snižuje líhnivost.

Mangan

Mangan je nezbytný pro tvorbu chrupavek, vaječné skořápky a kostí. Tedy pro správný růst a rozmnožování. Nedostatek se může projevit perózou, deformitami kostí a zpomaleným růstem.

Nadbytek vápníku v krmné dávce může způsobit snížené vstřebávání manganu.

Jód

Jód je důležitým mikroprvkem pro správnou funkci štítné žlázy. Jeho nedostatek způsobuje hypotyreózu známou hlavně u andulek.

Železo

Železo je potřeba pro výrobu hemoglobinu. Tělo umí se železem dobře hospodařit a efektivně ho recykluje. Nedostatek může přivodit anémii a špatnou pigmentaci. U některých papoušků může železo zapříčinit zdravotní problémy spojené s jeho nadměrným ukládáním. O tomto problému pojednává otázka o hemosideróze a hemochromatóze.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jan Vorel (JaVor)

Autorem od: 27.09.2023

Podobné články

Může vás také zajímat