Aktuálně: 4 945 inzerátů174 367 diskuzních příspěvků17 752 uživatelů

Správné terárium pro chameleona

Správné terárium pro chameleona
Ing. Zbyněk Pokorný 09.06.2023, 17:00
1 109 4 minuty čtení

Chov chameleonů je náročný, ale zároveň fascinující. Chameleoni jsou exotičtí plazi se specifickými potřebami, které je třeba brát v úvahu při jejich chovu. Zde jsou některé důležité faktory, které je třeba zvážit při péči o chameleony:

Terárium: chameleoni potřebují prostorné terárium s dostatečnou výškou, aby mohli šplhat a pohybovat se. Terárium by mělo být dobře větrané s dostatečným množstvím rostlin a větví, které jim poskytují úkryt a možnost šplhání.
Teplota a vlhkost: chameleoni jsou studenokrevní živočichové, takže je důležité udržovat vhodné teplotní a vlhkostní podmínky v teráriu. Teplota by měla být v různých částech terária rozdílná. Umožňuje to chameleonům regulovat svou tělesnou teplotu. Vlhkost se liší v závislosti na druhu chameleona, ale obecně by měla být udržována kolem 50-70 %.
Osvětlení a UV záření: chameleoni potřebují dostatečné množství UV záření pro syntézu vitamínu D3 a správný růst kostí. Také je třeba poskytnout dostatečné množství přírodního osvětlení, aby se zajistilo přirozené střídání dne a noci.
Krmení: chameleoni jsou masožravci a jejich strava se skládá převážně z hmyzu. Nabídněte jim různé druhy živého hmyzu, jako jsou cvrčci, kobylky, mouchy nebo švábi. Je důležité zajistit, aby byl hmyz posypán vitamíny a minerály, než jej vpustíte do terária.
Pitný režim: chameleoni obvykle nepijí vodu z misky, ale spoléhají na kapky vody, které se shromažďují na rostlinách nebo povrchu terária. Pravidelně rozprašujte vodu na rostliny a povrch terária, aby měli chameleoni dostatek možností se napít.
Manipulace s chameleonem: jsou to zvířata určená na pozorování a nejsou vhodní pro častou manipulaci. Přílišná manipulace a stres mohou negativně ovlivnit jejich zdraví. Dopřejte chameleonům prostor a možnost se vyhýbat přímému kontaktu s člověkem.
Veterinární péče: Je vhodné mít najitého veterinárního lékaře, který je odborníkem na plazy a může poskytnout nezbytnou lékařskou péči, pokud je to potřeba. Pravidelné veterinární prohlídky jsou důležité pro kontrolu zdraví chameleonů.

Před pořízením si důkladně nastudujte požadavky konkrétního druhu, protože každý je má trochu rozdílné. Podle toho se rozhodněte, kterým podmínkách můžete nejlépe vyhovět.

Nejčastěji chovaným druhem chameleona v České republice je bezesporu chameleon jemenský. Je poměrně populární mezi chovateli, protože jsou to krásní a zajímaví plazi. Nyní si uvedeme několik základních požadavků pro jeho chov. Terárium potřebuje chameleon jemenský prostorné. Doporučuje se minimální rozměr velikosti 60x45x90 cm (šířka x hloubka x výška) pro jednoho dospělého jedince. Větší terárium však poskytne chameleonovi více prostoru pro pohyb.

Teplota v teráriu by měla nabízet možnost volby a pohybovat se v různých částech terária mezi 24-29 °C ve dne a mírným poklesem v noci. Výhřevná lampa umístěná poblíž osvětlení by měla dosahovat teploty kolem 35 °C. Vlhkost v teráriu má být mezi 50-70%.

Chameleon jemenský potřebuje přístup k UVB záření pro syntézu vitamínu D3. Použijte speciální UVB zářivku vhodného spektra pro plazy a zajistěte, aby byla dostupná po dobu 10-12 hodin denně. V teráriu by mělo být dostatečné množství živých rostlin a větví, které poskytují chameleonovi úkryt a možnost šplhat. Chameleon jemenský má rád rostliny, jako jsou například fíkusy, které jim nabízejí prostor pro střídání a skrývání.

Chameleon jemenský je hmyzožravec. Jeho strava se skládá převážně z různých druhů živého hmyzu, jako jsou cvrčci, kobylky, švábi a mouchy. Pravidelně rozprašujte vodu do terária, aby se vytvořily kapky na stěnách a rostlinách, které mohou chameleon pít. Ujistěte se, že voda je čistá a nechlórovaná.

Terárium pro chameleona

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat