Aktuálně: 4 978 inzerátů174 013 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Chov zlatoprsky malé

Chov zlatoprsky malé
Václav Dubský 16.01.2024, 13:00
407 3 minuty čtení

Domovinou zlatoprsky malé je Afrika. Vyskytuje se v západní Angole, jižním Kongu, východní Tanzánii, severovýchodní Botswaně, Mozambiku a ostrovech Zanzibar. V jižní Africe je to Natal a Kapsko. Obývá většinou oblasti savan, bažin a mokřin, kde se vyskytují oblasti s vyšší trávou a rákosím. Málokdy se vzdaluje od vodních zdrojů, kde i hnízdí. Vyskytuje se i často v blízkosti lidských obydlí, mnohdy společně s jinými druhy drobných astrildů. V období mimo hnízdění žije v hejnech, avšak v době rozmnožování je můžeme vidět pouze v párech. Ve volné přírodě se zlatoprsky živí travními semeny a hmyzem.

Zbarvení a rozlišení pohlaví

U zlatoprsek malých je rozlišení pohlaví velmi jednoduché. Zbarvení je šedozelené, spodní část těla je žlutá až oranžová. Zbarvení samečků, je oproti samičkám výraznější. Sameček má navíc kolem oka výrazný červený proužek.

Krmení

Základ krmné denní dávky je směs zrnin pro drobné exoty. V dnešní době není problém zakoupit již namíchanou směs určenou přímo pro drobotinu. Kdo si však chce směs míchat sám, stačí jim žluté proso, lesknice, šedé proso, senegalské proso v klasech a vaječnou míchanici. Zelené krmení v podobě smetanky lékařské, ptačince žabince a občas kousek jablka. Pro úspěšné odchovy je dobré podávat mravenčí kukly, nebo malé moučné červy. Po zahnízdění a snesení prvního vajíčka, je třeba omezit živočišnou potravu.  

Chovná zařízení

Zlatoprsky malé můžeme chovat v bednových klecích o rozměrech 70x45x45 cm (D x V x Š). V mém chovu jim dopřávám venkovní voliéru s hustým porostem travin, kde s nimi společně mohou hnízdit astrildi bělolící, astrildi rákosní, nebo kubánky malé. V bednové kleci jsem odchovů nedosáhl.

V travinách a rákosí si zlatoprsky staví malá kulovitá hnízda. Spokojí se i se zavěšeným košíčkem umístěným někde v houští. Když nemají moc na výběr, zahnízdí v malé polootevřené budce 12x12x12 cm. Velice rádi zahnízdí již v hotovém hnízdě, např. po astrildech rákosních. Jako stavební materiál používají kokosové a sisalové vlákno, nastříhané na délku asi 10 cm. Některá literatura uvádí, že zlatoprsky potřebují pro chov vyšší teploty, cca okolo 20 stupňů a na přezimování minimálně 15 stupňů Celsia.

Hnízdění

Samička snáší v průměru 3-6 vajíček, na kterých se oba rodiče střídají. Asi za 12-14 dní se začnou líhnou mladé, zůstávají v hnízdě 21 dní. Rodiče je dokrmují dalších 5 týdnů. Během dokrmování se mláďata vrací na noc do hnízda. Tím ruší další hnízdění. Jak jsou mladé schopna přijímat sama potravu, je potřeba je odstavit od rodičů do větší klece, nebo voliérky. Přepeřeni jsou cca ve stáří 4 měsíců.

Zlatoprsky malé patří v chovu exotů k těm složitějším. Nedoporučuji je proto začátečníkům.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Václav Dubský

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat