Pečení pro králíky - jablečné sušenky z ovesných vloček

Monika Hladká
26.04.2025, 12:00
819
2 minuty čtení
Chcete si pro králíka udělat své vlastní domácí dobroty? Tyto dobrůtky jsou podle mého receptu, a navíc s přidáním lněného semínka. Podpoří krásný a zdravý růst srsti a imunitu.
Suroviny (dle požadovaného množství sušenek):
- jablka
- ovesné vločky
- lněné semínko
- echinacea
Postup:
- Prvně si oloupeme a vykrájíme jablka. Všechna nastrouháme, ale jen část z nich dáme vařit. Vařená jablka rozmixujeme. Tím získáme hlavní hmotu na tvoření sušenek.
- Do mixéru nasypeme ovesné vločky. Jejich množství se odvíjí od množství jablek. Ovesné vločky rozmixujeme a získáme svou vlastní „mouku“.
- Do připravené mísy dáme rozmixovaná i strouhaná nevařená jablka a ovesnou mouku. Vše smícháme. Pokud se nám zdá směs příliš vlhká, tak můžeme přidělat ovesnou mouku anebo rovnou přidat celé ovesné vločky.
- Pokud je konzistence vhodná k plnění do formiček, tak přidáme lněné semínko a sušenou echinaceu.
- Vše znovu smícháme. Směs plníme do silikonových formiček.
- Troubu se spodním i horním ohřevem vyhřejeme na 170 °C. Až je trouba předehřátá, tak formičky umístíme na plech a vložíme do trouby. Pečení se odvíjí od velikosti zvolených formiček, ale většinou cca 5-10 minut na 170 °C. Poté teplotu snížíme na 120 °C a čekáme, dokud není těsto pevné a neprojde nám přes něj prst.
- Po vyndání z trouby necháme vychladnout a pak opatrně vyndáváme z formiček.
- Hotové sušenky rozmístíme na síto a necháme ztvrdnout. Já nechávám tvrdnout klidně dva dny.
- Po ztvrdnutí můžeme sušenky nabídnout králíkovi.
- Pokud chcete sušenky déle uchovat, pečte menší množství a nechte hotové sušenky v suchu dál tvrdnout.
Myslete na to, že sušenky jsou jen občasný pamlsek a králíčka jimi nepřekrmujte.
Příště si uděláme jahodové sušenky s černým ovsem na podporu trávení.
Ať chlupáčům chutná.



