Aktuálně: 4 943 inzerátů174 376 diskuzních příspěvků17 752 uživatelů

Lymská borelióza

Další nebezpečná choroba přenosná i na lidi

Lymská borelióza
Lenka Krejčová 23.02.2007, 00:52
3 704 2 minuty čtení

Původcem je bakterie BORELIA BURGDORFERI, což je gramnegativní spirocheta ve tvaru dlouhé tenké spirály se sedmi až devíti bičíky, které vystupují na konci těla a obtáčejí buňku pod vnější stěnou.

Toto onemocnění je zoonóza, ale člověk se nemůže nakazit, když nemocného ošetřuje, protože přenašečem jsou členovci, kteří sají krev (nejčastěji klíšťata, ale v menší míře i komáři, blechy, muchničky). Prvotním zdrojem jsou hlodavci. Z člověka na člověka je přenos možný pouze z matky na potomky v nitroděložním vývoji.

Při sání klíště vypouští do krve látky, působící proti srážení, a tím pádem i původce onemocnění. V místě sání vznikne zánětlivá reakce, charakteristická červeným, většinou kruhovitým zbarvením, které se šíří a z centra bledne. Bakterie jsou rozplavovány krví až do centrální nervové soustavy a dále po nervech do kloubů. V centrální nervové soustavě vznikne zánět mozkových blan.

Symptomy: špatná orientace v prostoru, kohoutí krok (tzv. hypermetrie), bolestivost kloubů, střídání horečky a nakonec úhyn.

Diagnostika se provádí rozborem nákazové situace. V oblasti se provádí vlajkování - na tyč se přidělá látka bílé barvy, na kterou „jdou" klíšťata, které se pak posbírají a vyšetří se.

Prevence: pravidelná vakcinace.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lenka Krejčová

Autorem od: 28.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat