Aktuálně: 5 592 inzerátů168 278 diskuzních příspěvků17 658 uživatelů

Označení psů mikročipem

Označení psů mikročipem
Ing. Zbyněk Pokorný 02.03.2016, 18:00
2 792 4 minuty čtení

Majitel psa by měl svého mazlíčka nezaměnitelně označit, především v případě cesty na dovolenou nebo při vystavování na některé z výstav. V takových případech totiž dochází ke ztrátě psů nejčastěji. Mohou se zaběhnout, ztratit v davu nebo může dokonce dojít k jejich odcizení. Majitel poté propadá panice. Málokdo ví, že po celé Evropě platí předpis upravující pohyb psů, ale i koček. V platnost vešel už v říjnu roku 2004. V zemích patřících do Evropské unie, mohou psi cestovat pouze s platným Pet pasem. Tyto pasy vydávají chovatelům někteří veterinární lékaři.

V posledních letech se často využívá nejmodernější identifikační metody, tzv. radiofrekvenční identifikace (zkratka RFID). Jedná se o podkožní mikročip, který je vůči zvířeti šetrný. Každý čip je naprogramován originálním identifikačním číslem, které dokáže přečíst pouze speciální čtečka. Cena čtečky se pohybuje kolem 10 000 Kč. Čip se aplikuje na levou stranu krku speciálním jednorázovým aplikátorem. Jako aplikátor slouží silná dutá jehla, která vpraví čip do podkoží podobně, jako při očkování. Předností tohoto značení je bezproblémová snadná aplikace, dobrá čitelnost, trvanlivost - vydrží po celý život psa a nelze jej ztratit. Kromě zmíněných důležitých výhod, je samozřejmě hlavním účelem dobrá čitelnost, respektive dohledatelnost chovatele ztraceného psa. To je hlavní důvod, proč majitelé psů přistupují k označení mikročipem. Některá města rovněž snižují majitelům označených psů výši povinných poplatků. V České republice už několik měst přistoupilo k zavedení povinného označování psů mikročipy s evidencí jejich majitelů. Kontrolu označení psů v terénu provádí městští strážníci. Například v Praze platí povinné označení psů od prvního ledna 2005 a vztahuje se na zvířata starší šesti měsíců.

„Některá města ukládají majitelům

povinnost označit své psy

Chystáte se také v nejbližší době označit vašeho psa mikročipem? Přinášíme vám několik doporučení. Zaprvé volte čipy, které splňují mezinárodně platnou normu uznávanou evropskou unii (ISO11784/85), kterou také podporuje Mezinárodní kynologická federace.

Rozhodně se nebojte optat, na kolika místech (například útulky, veterinární ordinace) a ve kterých zemích bude čip vašeho pejska čitelný. Na vašem městském úřadě se dozvíte, jaké typy čipu akceptují pro slevu na poplatcích za psy.

Prodejce je vám povinen ukázat doklad, že prodávaný mikročip patří mezi schválené předměty veterinární techniky. Tím máte jistotu, že bude zdravotně nezávadný. Testování provádí Ústav pro státní kontrolu veterinárních preparátů a léčiv.

Před vlastním označením se ještě ujistěte, že byl mikročip umístěn v originálním obalu s nepropadlou záruční lhůtou. Majitel psa by se měl seznámit i se způsobem registrace, čili musíte znát, zda je mikročip vybaven nezbytně nutným počtem etiket. Na těch jsou umístěny čárové kódy. K mikročipům jsou rovněž vystaveny registrační karty.

Čipování psa Čipování psa Foto: DENÍK/ Ivan

Nemusíte se bát, že ztratíte anonymitu. Pouze s vaším souhlasem a podpisem mohou být údaje z registrační karty zveřejňovány dalším osobám. Sami si můžete vybrat, do kterého registru se zapíšete. Rozhodněte se podle nabízených služeb. Každopádně čip je bez registrace v podstatě bezcenný a významu nabývá až v případě, že je zařazen do některého z registrů. Důležitá je tzv. „vyhledávací síť“ – počet míst v České republice, která budou schopna čip přečíst, dále návaznost na zahraniční databáze apod. Mezi výhody mohou patřit například různá členství v zákaznických klubech, pojištění označeného psa a další.

Možná vás zajímá, jak je celá věc nákladná. Cena za čip včetně aplikace veterinářem, stojí od 300 do 800 Kč.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat