Aktuálně: 4 934 inzerátů174 256 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Sklípkan Růženka zbavuje lidi strachu z pavouků

Sklípkan Růženka zbavuje lidi strachu z pavouků
Ing. Zbyněk Pokorný 15.01.2014, 18:50
3 841 2 minuty čtení

Zoologická zahrada v pražské Troji pořádá pravidelné kurzy pro návštěvníky zoo, kteří trpí mírnou formou fobie z pavouků, hadů, ale i jiných druhů plazů a hmyzu. Strachu vás specializovaní lektoři dokáží zbavit již po šesti hodin.

Seznamte se se sklípkanem růžovým, pětiletou Růženkou a jejími dvěma kamarádkami, taktéž sklípkany. Podobným způsobem začíná kurz pro zájemce, kteří se chtějí zbavit strachu nebo averze z pavouků pod taktovkou zaměstnanců pražské zoologické zahrady.

Zooškola pro dospělé je program, ve kterém racionálně vysvětlujeme a ukazujeme lidem, jak se zvířata chovají. Co znamená strach z pavouků a kde se v nás vzal. Na konci mají zájemci možnost sáhnout si na zvíře, kterého se báli,“ popisuje průběh kurzu lektorka Petra Caltová.

Lidé se zde naučí pracovat s vlastním strachem, hledat cestu i k jiným zvířatům než jen k pavoukům a hadům. Z hmyzu se mohou seznámit například s kudlankou nebo švábem. Kurz ovšem není vhodný pro lidi, kteří trpí skutečnou fobií.

Sklípkan Růženka zbavuje lidi strachu z pavouků

Pavouk sám od sebe nekousne

Hodně lidí uvádí, že má fobii nejčastěji z pavouků a také z hadů a my jim vysvětlujeme, že to tak není. Člověk, který fobii opravdu má, by pravděpodobně nevyplnil ani přihlášku do našeho kurzu,“ upřesňuje Petra Caltová. Podle ní se hlásí návštěvníci, kteří mají silný strach a averzi velmi často zděděnou po rodičích nebo starších sourozencích.

Kousnutí od sklípkanů, které lidé běžně chovají i jako domácí mazlíčky, se dá přirovnat k vosímu nebo včelímu štípnutí.

Naši chovanci, které používáme v programu pro veřejnost, nikdy nikoho nekousli, ale i u pavouků platí, že pokud se cítí být ohroženi, mohou se bránit kousnutím. Jestliže máte pavouka na ruce, nekousne, pokud není ve smrtelném ohrožení. Ví, že by z ruky spadl, že je to podklad, který ho drží.

Další možností, jak si lépe zvyknout na pavouka, je zavřít ho doma do sklenice a po dobu jednoho až dvou dnů ho pozorovat třeba na pracovním stole.

Pražská zoologická zahrada pro rok 2014 vypsala nové termíny kurzů, které začnou už od poloviny února. Cena šestihodinového kurzu je 700 Kč.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat