Aktuálně: 5 144 inzerátů172 497 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Případů varroázy u včel ubylo

Případů varroázy u včel ubylo
Ing. Zbyněk Pokorný 21.04.2014, 17:30
1 656 2 minuty čtení

Nebezpečného kleštíka včelího, který způsobuje varroázu u včel, v letošním roce ubylo. Nejhůře jsou roztočem postiženy lokality na Strakonicku a Jindřichohradecku. Nově odpadá včelařům povinnost přeléčit včelstva, pokud výskyt kleštíka nepřesáhne danou hranici.

Výsledky letošního vyšetření včelstev na varroázu shrnuje Vladimír Rachač z Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj.  

Zatímco v roce 2013 bylo pozitivních přes 16 procent stanovišť a přes 12 procent včelstev, tak v letošním roce, je to necelých 9 % stanovišť, popisuje Racháč.

O menší výskyt kleštíka (latinsky: Varroa destructor) se zasloužili včelaři, kteří včely pravidelně léčí. Svým dílem ale přispělo i loňské počasí, říká českobudějovický včelař Vladimír Šámal. 

V Česku jsou pouze 2 školy, které nabízejí obor včelař V Česku jsou pouze 2 školy, které nabízejí obor včelař Foto: Střední odborné učiliště Blatná

Určitě je to tak, že teplejší a delší léta mají negativní vliv na varroázu, protože samičky mají větší příležitost obnovovat populaci a mají třeba o dvě, tři generace navíc,“ vysvětluje.  

Ačkoliv je léčba včelstev velmi důležitá, v letošním roce už nemusí včely přeléčovat každý včelař. Nové nařízení popsal ředitel Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj František Kouba. 

Léčí pouze ti včelaři, u kterých výskyt varroázy byl nad tři roztoče v jednom včelstvu. Ostatní včelaři léčit nemusí. 

Vzhledem k tomu, že je příroda letos o měsíc napřed, začne dříve také snůška včel. Včelaři si proto budou muset pospíšit i s léčbou varroázy, v době snůšky se totiž už léčit nesmí.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat