Aktuálně: 4 979 inzerátů173 978 diskuzních příspěvků17 749 uživatelů

Rozela pestrá

Zkušenosti s chovem

Rozela pestrá
Jiří Dlouhý 31.03.2009, 18:50
17 452 4 minuty čtení

Rozela pestrá je papoušek střední velikosti. Měří okolo 32 cm. Ve své domovině, Austrálii, žije v jihovýchodní části kontinentu.

Do Evropy byly rozely dovezeny asi v roce 1862. U nás se objevily v roce 1880. První odchov v zajetí se podařil v roce 1863 ve Španělsku.

Chov

Pro rozely jsou vhodné venkovní voliéry dlouhé minimálně 2 metry. Jsou to velmi odolní ptáci, kteří naší zimu snášejí bez problémů. Stačí pro ně krytá voliéra, která má závětří, kam se ptáci mohou schovat v nepříznivém počasí. Ve voliérách chováme rozely po párech, protože v době hnízdění jsou ptáci útoční. Mimo dobu hnízdění mohou být ve voliéře i s jinými druhy papoušků, pokud jsou od mlada zvyklí (andulky, korely, neofémy). Odchov rozel je bezproblémový. Hnízdí velmi spolehlivě a vzorně pečují o mláďata. Snáší v průměru 6 vajec na kterých sedí samice. Na vajíčka zasedá pevně zpravidla po snesení druhého nebo třetího vejce. Mláďata se líhnou za 22 dní. Budku opouštějí zhruba po měsíci. Ještě 2 až 4 týdny je rodiče přikrmují. Pokud pár přikročí ke druhému hnízdění, je nutné dát mladé do jiné voliéry, aby je rodiče nenapadali. Druhé hnízdění není u rozel pravidelné. Budky zpravidla přijmou takové, které jim chovatel předloží. Rozměry budky mohou být 25-35 x 25-35 x 40-60 cm s vletovým otvorem 8 cm.

Krmení rozelám předkládáme ve formě směsi zrnin např. proso, oves, lesknici, slunečnici, semenec aj. Další složkou potravy je zelené krmení a ovoce. Pokud jsou rozely celý rok venku, je vhodné v zimním období zvýšit dávku olejnatých zrnin. Při krmení mladých, předkládáme vaječnou míchanici. Rozely milují vodu, proto čerstvá voda v misce na koupání by neměla ve voliéře chybět.

Samec Samec

Zkušenosti

V současnosti chovám dva páry. Jeden pár je přírodního zbarvení, samec štěpí na červenou a skořici. Druhý pár je samec lutino na červenou a samice červenoskořicová straka.

Rozely chovám celoročně venku ve voliéře 180x80x180 cm. Střecha na voliérách je po celé délce vzhledem k velmi častému výskytu holubů na sousedním pozemku. Závětrný prostor je jedna třetina délky. Přes zimu montuji na voliéru čirý polykarbonát. Hnízdní budky používám vysoké 60 cm se základnou 30 x 30 cm. Jako výstelku dávám do budek hobliny.

Při krmení mladých předkládám míchanici složenou z nastrouhaného vejce uvařeného natvrdo, mrkve, strouhanky. Do míchanice přidávám práškový vápník a ROBORAN pro exoty. Předkládám též větší množství zeleného krmení a ovoce. Pokud potřebuji zkontrolovat mladé v budce, dám rozelám čistou vodu do misky. Samec ihned pískáním dá samici vědět a ta okamžitě vylétne z budky.

Rozely u mne hnízdí jednou ročně, proto mohu nechat dospívající mladé s rodiči. Tok ptáků i hnízdění probíhá v klidu a rozely nejsou agresivní vůči papouškům ve vedlejších voliérách. Pokud z nedostatku místa potřebuji k rozelám přidat mimo dobu hnízdění jiné ptáky (andulky, korely) není v soužití žádný problém.
Existuje velké množství mutací rozely pestré, díky nimž jsou rozely ve voliérách chovatelů hojně zastoupeny a chov rozely pestré je velmi zajímavý.

Pár rozel přírodních je z roku 2005. V roce 2006 odchoval 5 mladých, v roce 2007 odchoval 7 mladých. V roce 2008 odchoval 3 mladé. Mladá jsou buď přírodní štěpáci nebo skořice, či červené skořice.

Pár lutino/červená x červenoskořicová straka je z roku 2006. V roce 2007 odchoval 1 mladé. V roce 2008 odchoval 6 mladých (3 červené straky, 2 rubina, 1 lutino).

Mláďata Mláďata

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Jiří Dlouhý

Autorem od: 04.01.2014

Podobné články

Může vás také zajímat