Aktuálně: 5 038 inzerátů173 695 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Papoušci dokáží vyrábět a používat nástroje

Papoušci dokáží vyrábět a používat nástroje
Ing. Zbyněk Pokorný 29.10.2015, 20:33
2 522 3 minuty čtení

Že jsou papoušci inteligentní tvorové a žako dokáže myslet jako tříleté dítě, to není žádný nový převratný objev. Ovšem vědci z Vídeňské univerzity došli společně s argentinským zoologem ještě dál. Výzkumem zjistili, že papoušci dokáží vyrábět nástroje, které pak používají například k získání potravy.

Pokusy byly prováděny s papouškem kakadu Goffinův (Cacatua goffini). Jejich tříletý samec jménem Figaro, byl prvním papouškem, u kterého použití nástrojů zaznamenali. Figaro si z dřevěného prkna uštípne třísku, pomocí které si pak zpoza pletiva přisune kešu oříšek, na který by se jinak nedostal.

Papoušci nejsou zdaleka jedinými živočichy, kteří používají nástroje. Ještě poměrně donedávna, zhruba do 60. let minulého století, měli vědci za to, že nástroje používá jenom člověk. Poté bylo objeveno, že stejně tak je tomu i u šimpanzů nebo mořských vyder, které pomocí kamenu rozbíjí tvrdé schránky měkkýšů. Poměrně nové jsou i objevy u vrány či pěnkav. U papoušků se jedná ale o první důkaz.

Vědce z vídeňské univerzity zajímalo, jestli by se od Figara mohli naučit stejnému kousku i ostatní papoušci. Výzkum ukázal, že ano. Papoušek žako došel dokonce ještě dál. Zatímco kakadu používal třísku jako hrábě a na získání oříšku se víc nadřel, papoušek žako přitáhl potravu jedním pohybem.

Zkušenosti s papoušky kakadu mají na univerzitě ve Vídni bohaté. Už dříve se prokázalo, že tito inteligentní tvorové mají také silnou vůli. V sérii pokusů odolali pokušení smlsnout si na oříšku, s vidinou pozdějšího, ještě lepšího sousta. Jako první pamlsek byl zvolen pekanový oříšek. Všech čtrnáct testovaných papoušků si trpělivě počkalo na ještě oblíbenější pochoutku, kterou představoval kešu oříšek. Toto rozhodování se odborně nazývá ekonomické rozhodování a u zvířat se objevuje pouze výjimečně. Odmítnutí oblíbené pochoutky vyžaduje velkou míru sebeovládání a zároveň musí pták vyhodnotit, zda je doba čekání úměrná případnému zisku.

Na tomto posledním videu jsou k vidění kakaduové, jak si poradí s 5 různými typy zámků, aby si otevřeli skříňku s pamlskem:

Tak co říkáte? Když se o někom řekne, že má ptačí mozeček, nemusí to nutně znamenat, že pobral málo inteligence.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat