Aktuálně: 4 932 inzerátů174 207 diskuzních příspěvků17 751 uživatelů

Sušení sena a jeho význam v krmné dávce králíků

Sušení sena a jeho význam v krmné dávce králíků
Ing. Zbyněk Pokorný 07.06.2023, 17:00
990 4 minuty čtení

Seno je vynikajícím krmivem pro králíky a je jedním z klíčových složek jejich potravy. Králíci jsou býložraví a mají specifické potřeby, co se týče výživy. Seno jim poskytuje vlákninu, která je důležitá pro správné trávení a udržení zdravého trávicího systému.

Existuje mnoho druhů sena, které lze předkládat králíkům, například seno luční, jetelové či vojtěškové nebo seno složené z bylinek. Zkrmujeme seno s vysokou kvalitou, které je čerstvé, aromatické a bez plísní.

Kromě toho, že je seno zdrojem vlákniny, je také důležitým zdrojem živin pro králíky. Obsahuje minerály, vitamíny a stopové prvky, které přispívají k jejich celkovému zdraví. Králíci by měli mít k dispozici seno po celý den, aby si jej brali dle libosti. Zabráníme tím potenciálním problémům se zubním opotřebením a obezitou.

Vždy je nutné dbát na čistotu sena a pravidelně jej obměňovat, aby nedošlo k tvorbě plísní nebo jiným zdravotním problémům. Je také důležité zajistit, aby králíci měli dostatek čerstvé vody k udržení správné hydratace.

Seno je tedy základním a důležitým krmivem pro králíky a mělo by být součástí jejich každodenní stravy.

Jak správně seno usušit

Správné sušení sena je klíčové pro zachování kvality a zabránění ztrátě živin. Zde je několik důležitých faktorů, které byste měli vzít v úvahu při sušení sena:

  1. Optimální termín seče: ideální doba pro sklizeň píce je jakmile rostlina dosáhne fáze květu, protože v této době má nejvyšší obsah živin a nejlepší chuť. Vyhněte se seči sena po dešti nebo v období vysoké vlhkosti, protože seno se bude hůře sušit a bude náchylné k plísním.
  2. Příprava sena: pokud je seno moc husté nebo příliš dlouhé, mělo by být rohozeno po prostoru, abyste dosáhli rovnoměrného sušení. Menší množství zvládnete rozhodit ručně, větší plochy za použití zemědělské techniky.
  3. Expozice slunečnímu světlu: klíčem k úspěchu je vhodné stanoviště pro sušení.  Položte seno na otevřené plochy, jako jsou louky nebo pole, a rovnoměrně ho rozprostřete. Seno by mělo být pravidelně otáčeno, aby se rovnoměrně vysušilo ze všech stran.
  4. Vlhkost sena: ideální vlhkost sena pro sklizeň je mezi 10 a 20 %. Pokud je seno příliš vlhké, můžou vzniknout plísně a docházet ke ztrátě živin. Pokud je seno naopak příliš suché, může dojít k lámání stébel a odrolení listové hmoty.
  5. Skladování sena: po dokončení sušení by mělo být seno uloženo na suchém místě, chráněné před vlhkostí. Ideální je umístit seno do dobře větrané půdy. Zajištěte, aby vzduch mohl volně proudit kolem sena, což pomáhá zabránit vzniku plísní. Sklad by měl být pochopitelně také chráněn před srážkami a vlhkostí.

Před uložením sena do skladu je důležité zajistit, že je prostor čistý a bez odpadků. Odstraňte veškeré nečistoty, jako jsou tráva, prach nebo zvířecí exkrementy, které by mohly kontaminovat seno. Optimální teplota pro skladování je kolem 20 °C. Tu především v zimních měsících má ve skladu sena málokdo. Proto je hlavní zajistit, aby při nízkých teplotách aspoň nekondenzovala vlhkost pod střechou a voda nekapala do sena.

Pokud se rozhodnete seno balit do igelitu nebo vaků, ujistěte se, že jsou dobře uzavřené a chrání seno před vlhkostí a přístupem vzduchu. Kvalitní balící materiály jsou klíčové pro zachování kvality sena.

Pravidelně prohlížejte seno, abyste zjistili případné příznaky plísní nebo jiných mikrobiálních infekcí. Pokud zjistíte plísně nebo hnilobu, postiženou část sena odstraňte, abyste zabránili šíření infekce na zdravé části sena. Ujistěte se, že sklad je dobře zabezpečen proti hlodavcům, kteří by mohli způsobit poškození sena nebo kontaminaci jejich exkrementy.

Novozélandský červený s mláďaty

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat