Aktuálně: 4 978 inzerátů174 008 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Chov medúz – moderní směr akvaristiky

Chov medúz – moderní směr akvaristiky
Ing. Zbyněk Pokorný 23.06.2023, 23:45
1 590 6 minut čtení

Medúza je tvor se skutečným kouzlem. Její akvarijní chov není tak známý a rozšířený jako je například chov rybiček. Jde spíše o moderní trend akvaristiky a rozmáhá se až v poslední době. Lze předpokládat, že počty chovatelů medúz se budou zvyšovat. O osvětu se v České republice stará především pražská expozice v Arkády Pankrác, která přístupná návštěvníkům. Na ploše bez mála 700 m2 je rozprostřeno 38 akvárií s 10 000 medúzami. Základní vstupné je v roce 2023 - 260 Kč pro dospělého a 170 Kč pro ditě. Vstup seniorů, studentů a celých rodin je cenově zvýhodněn.

Chov medúz není paradoxně vůbec náročný. V následujícím textu se zaměříme na potřeby medúz a pokusíme se přiblížit zájemcům péči o tato mystická zvířata.

Základem úspěšného chovu je udržení čisté vody, a to není v případě medúz příliš obtížné. Jejich tělo spotřebuje 90% krmiva a pouze 10% vyloučí zpět do vodního prostředí. Špínu představují pouze nezkrmné zbytky potravy, proto medúzy nepřekrmujeme. Také je vhodné jedenkrát do týdne vyměnit ¼ akvarijní vody za novou. Na teplotu nejsou medúzy nikterak náročné, plně jim vyhovuje pokojová teplota v rozmezí 18-25 °C. Důležitá je spíše stálost teploty vody, bez větších výkyvů. Zjednodušeně lze napsat, že zajístíme-li čistou vodu se stálou teplotou, bude náš chov medúz úspěný.

Chov medúz – moderní směr akvaristiky Chov medúz – moderní směr akvaristiky Chov medúz – moderní směr akvaristiky Chov medúz – moderní směr akvaristiky Chov medúz – moderní směr akvaristiky

Nyní se podíváme na konkrétní požadavky, které musí chovatel splnit. Potřeba bude slaná voda, kterou si dokáže každý vytvořit sám doma přidáním soli do destilované vody. Obsah soli musí být v hodnotách 31-34 ppt, tj. 1,022-1,026 miligramu. Je dobré si takto připravit rovnou větší množství vody na následné obměny. Slanou vodu nalijte do akvária. Na dno akvária nasypte substrát a nezapomínejte na filtraci. Před pořízením medúz je nejlepší nechat filtraci běžet aspoň jeden týden. Během této doby se bakterie usadí a vznikne skvělé prostředí pro medúzy. Před vypuštěním medúz do nového domova ještě jednou překontrolujte všechny hodnoty vody (teplota, čistota, salinita). Pokud jsou všechny hodnoty v optimálním rozmezí, můžete započít s aklimatizací medúz. Hlavně ji neuspěchejte a postupujte opatrně, vodu v sáčku pomalu promíchejte s tou akvarijní. Optimální je nechat medúzy přímo v sáčku a ponořit je do nového akvária. Během 15 minut se teplota vody vyrovná.

První den po přesunu do nového akvária působí medúzy spíše unaveně. Zakrátko si sle zvyknou na nové prostředí a začnou svými rytmickými pohyby zkoumat okolí. Medúza těšící se dobrému zdraví opakuje rytmický pohyb každých tři až pět vteřin. Důležité je proud vody v akváriu nastavit na správnou sílu. Medúzy musí být jen příjemně nadnášeny.

Krmivo se první den po přesunu do nového akvária neřeší. První krmnou dávku předkládáme až následující den a to pouze v malých dávkách. Dávky se postupně navyšují, až zjistíte optimální množství, čímž předejte zbytečnímu zněčištění akvária. První dva týdny se voda v akváriu měnit nedoporučuje. Na substrátu a filtraci se vytvoří spoustu užitečných bakterií, napomáhajících čistění vody. Jakmile uplynou zmíněné dva týdny, je možné vyměnit čtvrtinu obsahu akvária. V dalším období měníme 10 % vody jednou týdně. Rozhodně nikdy jednorázově nevyměňte více než 50 % vody. Akvárium umísťujeme nejlépe mimo dosah slunečních paprsků, čímž omezíme růst zelených řas.

Chov medúz – moderní směr akvaristiky Chov medúz – moderní směr akvaristiky Chov medúz – moderní směr akvaristiky Chov medúz – moderní směr akvaristiky

Medúzy se krmí každý den s tím, že jeden den v týdnu je můžeme nechat bez krmení tzv. „vyhladovět“. Dle časových možností chovatele, se jako nejlepší jeví krmení 2x denně menšími dávkami. Zamezíme tím znečištění vody a akvarijních stěn. Zcela vyjímečně, v případě dovolených, je možné krmení vynechat několik dnů. Nedoporučuje se to ale praktikovat často, protože jinak dochází k postupnému zmenšování zvířat. V případě častých cest mimo domov, je lepší odpustit z akvária polovinu vody a převézt je s sebou nebo ke známým, kteří se o medúzy postarají. Medúzy si svoji kořist loví za pomocí vlásků podél kloboučku a pak krmivo postupují do čtyř žaludků pomocí chapadel. Optimálním krmivem jsou čerstvě vylíhlé žábronožky. Jejich výhodou je neustálé plavání, dokud nedojde k jejich konzumaci. Z dalších krmiv se používají mražené či sterilizované artémie a sušený nebo mražený fytoplankton.

Častým omylem je domněnka, že medúzám nevadí tma a světlo nepotřebují. Není to pravda, i v přírodě vyplouvají vysoko do vodního sloupce za svitem slunce. Tím pádem je nutné akvárium osvětlovat po celý den. Zhasíná se pouze na 5-8 hodin v noci. Medúzy chováme ve speciálně navržených akváriích se zaoblenými rohy a neustálým prouděním vody. Filtrace je zabezpečena tak, aby nedošlo k nasátí medúz.

Po nasbírání určitých zkušeností, se můžete pokusit medúzy rozmnožit. Samička ze sebe vypustí vajíčko, které samec oplodní. Následují vývojové fáze – planula – polyp – starobyla – ephyra – medúza.

Medúzy se v dobré péči a v závislosti na druhu, dožívají jeden až dva roky. Zdravou medúzu zdobí kloboučkový tvar a pravidelný pohyb co 3-5 vteřin. Nejčastěji se chovají měsíční medúzy. Rostou podle velikosti akvária. V menších nádržích jsou medúzy pouze kolem osmi centimetrů, zatímco ve velkých nádržích mohou dorůst až třiceti centimetrů. Nikdy nechováme pouze jeden kus medúzy, ale minimálně tři. Přestože v sobě mají medúzy jed, jsou bežně chované druhy absolutně neškodné.

Medúza Rhizostoma pulmo - Jellyfish

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat