A ten tlak jsem nemyslela stresem…jako, že jsem z něčeho vynervovaná…spíš jako reakci těla na nějakou bolest …asi jsem se špatně vyjádřila..
Ano je to synkopa…to jsem si teda teď musela vygůglit..
Nejčastější příčinou synkopy je přechodné snížení tlaku krve
Dále do této skupiny synkop řadíme synkopy situační, vyprovokované typickými situacemi snižujícími tlak krve, jako jsou bolest, odběr krve
Takže přechodné snížení tlaku krve vyprovokované třeba bolestí… mě se to stane i když se třeba říznu nebo hodně bouchnu…to už si preventivně rovnou lehnu na zem…abych sebou náhodou nesekla.
Ono je to spíše takto (níže), ale ve finále je to celkem jedno…😉
Synkopa:
“Proč dochází k ztrátě vědomí? Synkopa je důsledkem přechodného snížení prokrvení mozku v oblastech kontrolujících stav vědomí. Z toho vyplývá, že jakákoliv porucha celkového prokrvení mozku může vést ke krátkodobé ztrátě vědomí. V praxi jde nejčastěji o snížený přítok krve do srdce při poruše nervové kontroly srdce a cév. Méně často jde o pokles krevního tlaku při poruše průtoku krve srdcem nebo v důsledku srdečních arytmií. Vzácně může jít o krátkou poruchu prokrvení mozku při postižení cév, zásobujících horní končetinu a mozek.”
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 15.05.2025, 14:58:51
To jsou, Bobčo, flexily. Ony se musí přepíchávat, i když fungují. Jinak hrozí sepse.
Jinak já mám zkušenost zcela opačnou než Orionka. Při poslední operaci jsem ztratila hodně krve. Dr. pak indikovala transfúzi. Sestra se jí vzepřela s tím, že:"Paní nemá žíly, já jí to píchat nebudu!" Dr. se nenechala a řekla:"To mě nezajímá, já říkám, že paní dostane dvě transfúze." No a tak zavolali dr. z ARO, což je celkem běžný postup. Našla žílu napoprvé.
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 13.05.2025, 16:05:57
No ta AD…to se mi nelíbí. Je blbý, že nemáš ani dobrou PL. Jinak páteř, jak jsem psala, je fakt mnohdy tragédie = že to nemá moc řešení. Nebudu Tě odrazovat od operace. Pokud dr. řekli, že to je operabilní, tak OK. Přesto bych se zeptala na všechno - na možné komplikace, benefit atd. atd.
Já jinak mám asi něco podobného Tobě. Ten zánět jsem tehdy nějak přestála. Páteř se zbortila zčásti kvůli tomu zánětu, ale zčásti mám velké degenerativní změny. Je to blbý, takže Tvoje bolesti chápu…😕
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.05.2025, 12:34:25
U mě to začalo naprosto nepopsatelnými bolestmi, nemohla jsem vůbec chodit. Jenže to už jsem měla páteř v háji, tuším jsem vozila kolečka s hlínou na chalupě, tak jsem si myslela, že jsem si to tím zhoršila. Jako ty výhřezy a pod. Pak se to furt a furt zhoršovalo, tak jsem se dostala nějak na MRI. Pak uběhl zase nejméně týden, kdy mě začali nahánět. Takže další MRI. S tou jsem šla za přednostkou neurologie. No a pak si mě začali přehazovat: neurolka x ortopedka x neurochirurgie x infekční x plicní. Vzhledem k tomu, že tu akutní fázi jsem asi prodělala sama bez léčby, tak mě myslím ani nějak extra nenutili na hospitalizaci. Jinak ono to zas až tak pradávná historie není 🙂 a pořád se ta nemoc občas misdiagnostikuje. Ale nemyslím si, že ji má Bobča. Je to i celkem vzácné, naštěstí.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 13.05.2025, 10:06:29
No mě tehdy s tou spondylodiscitidou (zánět páteře) naháněli ex post. Ze Žluťáku přes moji šéfovou - mě sháněla dr. z MRI. Že musím urgentně přijet a musí udělat další řezy/snímky na MRI. Nějak na to přišli až při popisu, navíc jsem tu nemoc evidentně prodělávala tehdy už nejméně měsíc, možná i déle. Proto to asi tak dopadlo…😟
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 12.05.2025, 15:19:57
Buggyro, byla bych přece jen trochu opatrná s tím nahříváním el. dečkou… Jako asi jo, asi u Bobči OK, ale…třeba u sebe bych se zřejmě bála (jak jsem měla ten tehdy ten šílenej zánět páteře/obratlových těl i disků…).
Ale když nad tím přemýšlím, tak asi jo, jen se po prohřátí nesmí prochladnout, ani třeba průvanem od okna apod. Svaly jsou po prohřátí takové “rozvolněné” a může vzniknout ústřel.
Holky, sledujete některá hokej? Já se přiznám, že MS strašně prožívám!!! Dnes jsem psala se studenty test. Ptali se (odpoledne), kolik času na něj mají. Tak jsem jim odpověděla, že bych chtěla po 20.h stihnout hokej!😂 Studenti nechápavě čučeli, pak se chechtali, já je totiž nestresuji tím, že bych jim řekla:"Máte na test 20 minut a finito."
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 12.05.2025, 15:43:20
Bobčo, je to DHC CONTINUS, že jo??? On je v retardované formě. Tudíž na něj nevzniká až tak rychle závislost a ani vysazení není nějak extra problematické. Pokud Ti bez něj není blbě (absťák) a máš pocit, že Ti moc nefunguje, vykašlala bych se na něj. Ale prosím, jako vždy, ber to jako radu na internetu. Ano, je to přímo můj obor, ano, mám úplně v háji páteř a zkušenosti asi se všemi analgetiky…ale Tebe znám jen takto - písemně. Tudíž všechny změny bych si domluvila s PL, pokud s ní vycházíš a je dobrá…
Kvartální pití často souvisí s bipolární poruchou. Lidi se snaží přepít přicházející depresi.
Všechno chápu, jen nechápu, jak to funguje v mozku - neurotransmitery, aktivace dráhy odměny (dopaminergní dráha) atd. atd. Tudíž klinicky chápu, biologicky/patofyziologicky úplně ne. Nějak se nad tím časem zamyslím…😀