Orionka:Přiletěla mi hodně ošklivá moucha. Tlustý zadek, žlutá hlava, velké oči. Je nebezpečná nebo neškodná ?
Fotky nic moc, najděte si pestřenku prosvítavou.
Orionka:Přiletěla mi hodně ošklivá moucha. Tlustý zadek, žlutá hlava, velké oči. Je nebezpečná nebo neškodná ?
Fotky nic moc, najděte si pestřenku prosvítavou.
Husa:Mně někdo taky poradí?
Nějaká klopuška (ploštice).
Anonymní:?? Děkuji.
Xylotrechus rusticus.
lesnizinka:A kde se množí (přebývají) nosorožíci?
Včera jsem zvedala z prašné cesty velkého samce roháče. Zmítal se tam na zádech nevím, jestli ho něco srazilo(je to polňačka, jede tam jen občas někdo) tak jsem ho raděj dala na větev keře, ať si pak letí kam chce.
Určitě se ptáte, kde se vyvíjejí nosorožíci. Primárně v trouchu, pařezech a kořenech mrtvých listnatých stromů. Jenže náš nosorožík kapucínek se už dávno naučil využívat příležitostí poskytovaných člověkem a dnes se častěji (v Čechách) vyvíjí v kompostech, štěpce (i z jehličnanů), pilinách, dokonce i pod dubovými dlažebními kostkami (jeden průchod na pražském Staromáku).
V květináčích a záhonech budou spíš zlatohlávci.
bambule:Aha tak se zkusím podívat i na názor strýčka Googla. Můj děda byl “hmyzomilec” amatér, mám nějaký základ, ale přiznám se, že i přes to hodně hodně tápu. Baví mne zkoumat co všechno si ještě pamatuju z dědova “výcviku”. Ne všechno je pernatuška s tak lehkou identifikací 😃
Google je na určování hmyzu dost nespolehlivý. Je to kozlíček vrbový, Lamia textor. Dnes už ohrožený druh, není schopen letu, takže se nedokáže účinně přemisťovat na nová stanoviště. Vyvíjí se v kmenech a kořenech starých vrb.
lesnizinka:Onehdá jsem plela a vyplašila ,,ježíše", tak jsem se snažila nafotit tak, aby vůbec bylo poznat, co to je(jsem s focením trochu na štíru😉) A pochopitelně jak se jmenuje si nezapamatuju, to je marné😛
Nějaká pernatuška.
Buggyra:Mnojo, okolí Slap je vlastně také vyhlášená teplomilná lokalita, pamatuji, že tam žije nějaký náš jediný štír (kýlnatý?), no, to je asi tak všechno, co ještě z bezoušů vyškrábu ze závitu mozkového, jinak vše zdárně zapomenuto 😀 Každopádně pavouk úchvatný 🕷️
Štír už tam nejspíš nežije. Přímo na lokalitě kdysi postavili rekreační komplex a Euscorpius tergestinus to odnesl.
lesnizinka:Zdravím🙂A tohle?
Cerambyx scopolii.
Brouk:Červenáček, má také dřevokazné larvičky - žerou ale spíš zetlelé dřevo
Je to Pyrochroa serraticornis. Larvy sice žijí pod kůrou, ale jsou dravé.
Anonymní:Narazili jsme na tohoto zelenyho krasavce a netušíme co je to zač.
Nosatec, asi rod Phyllobius.
Anonymní:Co to je za škůdce? Díky.
Klikoroh borový. S antropocentrickým termínem “škůdce” bych zacházel opatrně, v přírodě má všechno živé své místo a roli.
lykosa:Možná Rhagium inquisitor.
Určitě Rhagium inquisitor.
Anonymní:Nazelen mrtvý při úklidu chaty. Hodně velký, co to bylo ?
Potápník, rod Dytiscus, samice.
p. Ch.:Je tohle chroust? Byl zahrabaný v hlíně, je to jeho normální vývoj v tuto dobu?
Tohle je chroustek, Rhizotrogus aestivus.
Charchil:Či jsou toto larvy ? Ve starém dřevě.
Nějaký potemník, možná kovový.
Veš.
Vroubenka to není. Je to nějaká jiná ploštice, v každém případě ale “nekouše”, tedy nesaje krev.
J5:Děkuji, už jsem v klidu. Je to odtud? https://lifeunseen.com/insects/beetles/ Ta fotka na kterou jsem si naběhl tak určitě. V galerii je vidět jak variabilní může kresba být, zajímavé, díky.
Vypadá to že ano, konkrétně:
https://lifeunseen.smugmug.com/Insects/Beetles-order-Coleoptera/Buprestidae-Jewel-Beetles/Genus-Melobasis/i-LbFX68R
Podle všeho je to Melobasis purpurascens z jižní Austrálie. Pro info, na délku má cca 9 mm, zatímco Chrysochroa fulgidissima může mít až 4 cm.