Anonymní:Poradíte s určením?
Je to červenáček ohnivý (Pyrochroa coccinea).
Anonymní:Poradíte s určením?
Je to červenáček ohnivý (Pyrochroa coccinea).
lesnizinka:Děkuju🙂👍Fááákt? Se divím, protože to bylo v dědině a buk netuším, kde by se tam vzal(možná má někdo v zahradě živý plot) ani to kolem si nemyslím, že je lesík, kde by rostly zrovna buky🙂Toho bych čekala spíš tady u nás, buky na dohled😀
Jmenuje se bukový, ale je to polyfág. Často na dubech i ovocných stromech.
lesnizinka:Tohoto fešáka mi blejskla kámoška v Dolních Bojanovicích - dětem sednul na hřiště a byl z toho řev. Tak jsem ho odnesla na pole, ale mobil jsme u sebe neměla🙂Je to nějaký tesařík?
Tesařík bukový, Cerambyx scopolii.
Anonymní:Co je to prosím za pavoučka?
Stepník rudý nebo moravský. Záleží i na lokalitě. Moravský je jen na jižní Moravě, rudý je i v teplých oblastech Čech.
lykosa:Co je to? Z prahy, velikost 4mm. Předpokládám něco z Scarabaeiodea.
Mršník, Margarinotus, možná purpurascens.
Anonymní:Díky za upřesnění, tak jsme si něco pohledali o chroustkovi páskovaném. Píše se toto:
Chroustek páskovaný je brouk velmi blízký chroustům, avšak značně menších rozměrů. Ponravy jsou v mládí velmi podobné ponravám chroustů, žijí také v půdě na kořenech.
no podle fotek je to opravdu on, ale že by byl výrazně menších rozměrů nevím. Tento byl srovnatelný skoro. Je chroustek páskovaný vzácnější? O početnosti jsme nic nedohledali.
Chroustek páskovaný a třeba letní jsou podobně velcí a dosahují odhadem tak maximálně dvou třetin velikosti (délky) našich chroustů rodu Melolontha. Tipnul bych si, že dnes už bude hojnější než velcí chrousti, ale může to být lokálně různé. V každém případě na většině našeho území jsou dnes počty velkých chroustů zlomkem toho, co bývalo před pár desítkami let.
Anonymní:Při výkopu na zahradě jsme narazili asi na zimoviště chroustů? Asi v 10 cm hloubce jich bylo na metru čtverečným cca 7 ks.
Není to chroust, ale chroustek páskovaný.
kometa:Děkuji. Já trochu gůglila a našla jsem - čeleď vrubounovití, podčeleď nosorožíci. Je to tak? Ona teta Wiki občas kecá.
V zásadě to tak je. Někdo bere vrubounovité jako nadčeleď (Scrarabaeoidea)a nosorožíci jsou pak v rámci toho čeleď, vedle chrobáků, chroustů, vrubounů, zlatohlávků, roháčů atd.
kometa:Takže čeleď vrubounovití jsem trefila. To mě těší.
Patří mezi nosorožíky.
Anonymní:Brkuk velký asi 4 cm. Pomůžete s určením? Střevlík?
Majka.
Zimující ploštice pozemky obecné.
Buggyra:Poznámka o mrazu je na místě, nicméně:
Líhnoucí se komár se vůbec nenamočí. Líhne se nad povrchovou blanku vody, která ho udrží. Navíc je pokrytý hydrofobními šupinkami a chloupky.
Buggyra:pod hladinou. V teple vylétnou z larev… mrchy
To určitě ne. Zimují (samozřejmě na suchu) dospělé oplozené samice, které se předtím vylíhly z kukly (proměna dokonalá).
Zuzu:Pozná někdo můrku?
Není to můrka, ale ploštice rodu klopuška.
kometa:Ne brouk, ale ploštice - kněžice.
Není to kněžice, ale vroubenka americká.
Ronja s motejlem:Zdravím, prosím prosím o určení🙂. Děkuju
Mandelinka bázlivec vratičový.
Orionka:Jen jednoho motýlka
Plusia gamma.
rapotačka:Cikáda 🐜
Vážka.
Anonymní:Dobrý den, co je tohle za brouka? Švab?
Je to šváb Periplaneta americana, není to brouk.
drvodelkafialova:Na lípě jsem našla kolonie těchhle potvůrek, vo toje?
Ploštice blánatka lipová.