Aha tak se zkusím podívat i na názor strýčka Googla. Můj děda byl “hmyzomilec” amatér, mám nějaký základ, ale přiznám se, že i přes to hodně hodně tápu. Baví mne zkoumat co všechno si ještě pamatuju z dědova “výcviku”. Ne všechno je pernatuška s tak lehkou identifikací 😃
Google je na určování hmyzu dost nespolehlivý. Je to kozlíček vrbový, Lamia textor. Dnes už ohrožený druh, není schopen letu, takže se nedokáže účinně přemisťovat na nová stanoviště. Vyvíjí se v kmenech a kořenech starých vrb.
Onehdá jsem plela a vyplašila ,,ježíše", tak jsem se snažila nafotit tak, aby vůbec bylo poznat, co to je(jsem s focením trochu na štíru😉) A pochopitelně jak se jmenuje si nezapamatuju, to je marné😛
Mnojo, okolí Slap je vlastně také vyhlášená teplomilná lokalita, pamatuji, že tam žije nějaký náš jediný štír (kýlnatý?), no, to je asi tak všechno, co ještě z bezoušů vyškrábu ze závitu mozkového, jinak vše zdárně zapomenuto 😀 Každopádně pavouk úchvatný 🕷️
Štír už tam nejspíš nežije. Přímo na lokalitě kdysi postavili rekreační komplex a Euscorpius tergestinus to odnesl.
Děkuji, už jsem v klidu. Je to odtud? https://lifeunseen.com/insects/beetles/ Ta fotka na kterou jsem si naběhl tak určitě. V galerii je vidět jak variabilní může kresba být, zajímavé, díky.
krasec na obrázku se od C. fulgidissima liší třeba tím že, hlavu má zelenou, druhý modrou, na krovkách má červené fleky, které jsou na C. fulgidissima v úplně jiném uspořádání.
Na barvu hlavy bych až tak nesázel, ty fleky na krovkách jsou významnější. Ale především ta zvířata mají úplně jiné proporce, C. fulgidissima je evidentně mnohem větší.
Jakého brouka tedy navrhujete? Mám dojem že jsem se příliš nespletl viz. foto. Rád si však nechám poradit.
Co to je za druh nevím, krasce nedělám, ale když si najdete fotky C. fulgidissima, uvidíte, že to je něco jiného. Že někdo něco napíše pod obrázek ještě neznamená, že to musí být pravda.
Přesně jak píše Skeeve. Pokud to chcete ještě podrobněji tak prosím: říše Animalia, kmen Arthropoda, třída Insecta, řád Coleoptera, čeleď Buprestidae, rod Chrysochroa a druh Chrysochroa fulgidissima. Krasec původem z tropických oblastí jihovýchodní Asie.
Chrysochroa fulgidissima to není. Ta zvířata se liší proporcemi, tykadly, velikostí.