Kdysi o tom psali v Chovateli,ale já to teď nemůžu nalézt.Už je to dávno,ale až budu teď doma po operaci,tak na to hledání budu mít čas.
Zatím jsem našla toto,mohlo,ale i nemusí to být ono.Ještě pohledám.
Kdysi o tom psali v Chovateli,ale já to teď nemůžu nalézt.Už je to dávno,ale až budu teď doma po operaci,tak na to hledání budu mít čas.
Zatím jsem našla toto,mohlo,ale i nemusí to být ono.Ještě pohledám.
U nás se už má dobře.Tak jako všechny ostatní nalezené a vyhozené kočky které naší usedlostí prošly.
Také mu to říkám,ještě štětičky na uších.Co mě překvapilo,co s jedním okem nachytá myší.Dnes ráno přinesl krtka,živého,tak jsem ho zase musela odnést na pole.Na dvoře číhá na slepice a hrdličky a občas je prožene a pak zase prožene kohout jeho.Když přijdou vnoučata,tak už jim šplhá po oblečení za krk.Je to takový živel.
Nejpodstatnější pro běžného chovatele králíků je poznatek, že hrubší seno ze starších různorodých porostů pícnin, sláma obilovin nebo větvičky ovocných stromů jsou nezbytným zdrojem vlákniny a zejména ligninu. Jejich použitím můžeme dosáhnout optimalizace krmné dávky a významně předcházet trávicím problémům zejména u mláďat, například při zkrmování krmných směsí nebo obilovin.
To je zkopírováno z článků MvDr Miloslava Martince Výživa a krmení králíků - je to věda ???,což považuji za nejlepší,ucelené články o krmení králíků. A koho to zajímá má možnost se dozvědět vše,co je potřeba.
Ne nebolí,ocas už mu krásně zarostl a máme malého rysa.
Emila nám někdo hodil na dvůr před třemi lety před Vánocemi.Oči úplně zalepené a se zalomeným kusem ocasu,ale nesmírně mazlivý a přítulný.Hned jsme mu domluvili veta,ten mu vyčistil oči,zjistil,že jedno už vlivem zánětu vyteklo,ale slzné kanálky mu fungují tak mu s tím ani nic nedělal.Dal jen antibiotika.Ten konec ocasu mu upadl sám.No a vloni přišel se strženým ocasem,ani nevíme,co se mu stalo.Nejdříve to vypadalo,že by se mu to mohlo zahojit,ale nakonec mu ho musel amputovat.Přesto všechno je s každým kamarád,rád se chová.Jakmile se člověk objeví venku,už ho má u sebe a už stojí na zadních a chce chovat.Dokonce i v autě jezdí jen na sedačce a k vetovi chodí v náručí.Prostě přes to všechno kámoš největší.
Tuhletu nalezenou Micinu si vzal zase syn.
Našich 5 nalezenců.Blonďák,Čertík,Emil,Moráček Zrzek.
já myslela tak do kompostu
Přesně tak. Co vůbec neberu je,když někdo suší králíkům tu drť ze sekačky.
A ještě k senu. Kupoval jsem malé balíky od kamaráda. Skvělé seno z louky s květinkami z mnoha druhů trav a bylinek. Skvělé, pestrá směs, voňavé, že bych ho žral sám. Druhé seno, vnucované kamarádem, bylo z pole z 5 druhů setých trav a vůbec nic jiného, no vypadalo jako světle zelená sláma. Ale pěkného nebylo dost a musel jsem dobrat to ohavné seté jako sláma.
K tomu jen dodám,že tvrdá suchá tráva je původní,přirozená strava králíků i to byste se dočetl ve zmiňovaném odkaze.Nebudete o moc starší než já a už v těchto dávných dobách bylo běžné sušit seno až v době prášení trav a to bylo dlouhé, tvrdé seno,proto,že je ho více a domácí zvířata ho měla raději.Pro králíky je i lepší,tvrdé seno dokáže často i napravovat jiné přešlapy v krmení.Takže nic nového.
Může to mít víc příčin.Poranění ,encefalitida, meningitida, paralýza záleží jestli se to objevilo náhle nebo postupně.Kdysi se mně toto objevilo u jedné samice i ve vrhu s jiným samcem.U jiných mladých se to neobjevilo,mláďata ochrnovala postupně.Samici jsem vyřadila a vícekrát už jsem se s tím nesetkala.Takže možná i něco podmíněno geneticky.Nevím,nezjišťovala jsem
U králíčat od 3 týdnů,kdy začíná probíhat cékotrofie a s ní ,ruku v ruce, se postupně rozvíjí imunita,což trvá až do 10 týdnů. Jak dobře vše nastartujeme záleží hlavně na krmení.Krmná dávka by měla obsahovat hlavně kvalitní seno. Negativně se projeví přebytek škrobu a i bílkovin.Pokud už to není vidět dříve,tak se v tuto dobu nejvíce projeví problematická mláďata a nevhodným krmením se to ještě prohloubí.Samozřejmě,že se,jako u jiných zvířat,i u králíků vyskytnou neživota schopní jedinci,ale na těch to bývá vidět už v hnízdě.Pokud se mně v hnízdě objeví zaostávající mládě,hned ho vyřazuji.Zbytečně by ubíralo mléko těm bezproblémovým.
Proč nesedí? Každý králík žere jinak.Jsou jedinci kteří se nažerou a víc se necpou,ale jsou jedinci,kteří jsou prostě nenažraní a žerou víc než jsou schopni strávit.Pak jsou jedinci kteří,pokud mají možnost,žerou jen zrní,ale seno nežerou skoro vůbec.Pokud byste je měl po jednom kuse,tak byste tohle všechno také věděl.A chov králíků jen na krásu také není,ale o tom s vámi nemá cenu diskutovat,jelikož,pokud něco není podle vás,tak to je buď nesmysl nebo to otočíte úplně jinam jen abyste mohl mít poslední slova.Na plané diskuse nemám čas.
Kdybyste místo zbytečného psaní věnoval ten čas přečtení oněch 4 článků,tak byste se to dozvěděl.Žbluňkačka je následek špatného krmení s přebytkem zrnin a nedostatkem vlákniny.Nemusím zde zabírat místo psaním toho,co už je popsáno jinde a je jen na vás,jestli si to přečtete.Pokud chci něco kvalitně chovat,tak musím znát alespoń v základech nějakou anatomii daného zvířete,jeho specifika trávení,složení krmné dávky a tím i výživové hodnoty dostupných krmiv.
Když jste začal s tou energiií,tak mě samozřejmě nezajímá to,co popisujete,ale zajímá mě to,co se týká mě,třeba cena.Když si pořídím nějaký elektrospotřebič, tak aby mě fungoval, mě bude zajímat třeba napětí.
Píšete zde spoustu příspěvků o včelách.Kdybych napsala,že chci včely jen na med a nezajímá mě ten balast okolo,tak byste mně napsal,ať je nechovám.
S těmi králíky je to stejně.
Ten odkaz není vůbec o přešlechtěných králících,ale o krmení králíků všeobecně.Je zajímavé,že píšete o přešlechtěných králících a přitom ta přešlechtěná plemena křížíte na maso.Dokonce tam není ani nic o granulích,ale pouze o nárocích různých kategoriií a kdybyste si nepřečetl jen jednu větu poslední části,tak byste to věděl.Nepíšu,že je ječmen špatný,ale není vhodný pro všechny věkové kategorie a neomezeně.
A ještě k těm přešlechtěným králíkům.Ti totiž musí mít daleko větší odolnost než ti vaši,kteří žijí tři měsíce,ale vy králíky nechováte.
Podávání ječmene a ještě neomezeně, mladým králíkům,je dobré tak na vznik žbluňkavky a o králíky přijíd.Což řada lidí ještě podpoří podáním kokcidiostatik,jelikož se mylně domnívají,že králíci mají kokcidiózu a vůbec si nepřipustí,že si vše zavinili sami nevhodným krmením.Někdy stačí si třeba něco o zažívání králíků (třeba trávení škrobů) něco přečíst.Třeba i v článcích zde https://www.chovzvirat.cz/vyhledavani/clanky/?word=v%C3%BD%C5%BEiva+a+krmen%C3%AD+kr%C3%A1l%C3%ADk%C5%AF+je+to+v%C4%9Bda
Máme jenom nalezence,ale paní píše,že byla kočička dva roky s jinou kočkou a zlobila stejně. Nením,jestli jsem to nepřehlédla,ale s tou druhou kočičkou se stalo co.Pokud to už byla nějaká starší kočička,tak ani o hru s mladou nemusela stát a nehrárala si s ní.Vidím to doma,starý kocouři už raději leží a o nějaké honění s mlaďasy nestojí.
Podle mě je to velký munsterlandský ohař.
děkuji 🙂
Nesoudíme,jen nám nepřijde fér nechat svého psa honit jiná zvířata.Opačně by se vám to asi také nelíbilo.