Mám po padesáti letech čuvače,který,narozdíl od těch všech předchozích,měl také snahu honit srnky,zajíce,cokoliv se pohnulo.Více než tři roky chodil na stopovačce a trénovali jsme usednutí,když něco vidí bězet.Ano byl to vopruz,ale vyplatilo se.Teď už pes za ničím nevyráží,sedne si a čeká.Nesnáším aby mně pes někde lítal bez dozoru už jenom pro jeho bezpečnost.
Zrovna nedávno se tu řešila doga která byla zvyklá vyběhnout ze dvora se proběhnout.Nakonec byla mrtvá asi 30m od domu.Řada lidí ji hledala 3 dny.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 08.03.2025, 12:23:52
Pes je chodí ňuňat pokaždé když se krmí.Ty nejvíce ňuňací tahají vnoučata,ale ne všichni jsou mazlící a ne všem to vydrží, když vyrostou.Jeden takový mě před 14 dny prokousl prst a ještě jsem to nezahojila.Už má vyjednané u sousedů teplé místo.
Četla jsem tady o průjmech u psů a asi opravdu něco řádí,jelikož Alan měl také ve čtvrtek průjem.Nejdříve jsem ho podezírala,že někde vyhrabal nějaké své zásoby a ikdyž na průjem netrpí,tak se z toho pos….Ale v jednu v noci mě vzbudil chtěl jít ven,jenže než jsem se dohrabala po schodech dolů,posr.. rohožku.Neštěstí jen tu.Takže dostal dietu,černý uhlí a dnes už dobrý.Byli jsme ,ale včera u veta pro vakcíny králíkům a říkal,že mu tam s průjmy chodí psů teď dost.No dnes už bylo dobře,krásné ráno a naše ,na delší dobu poslední ,procházka.
Jsou mně vlci i medvědi tak nějak šumák.Nejsem ani fanatický zastánce ani odpůrce,ale pokud tady mají žít,musí mít dostatečné teritorium a to je,ať se to někomu líbí,či nikoliv,jen pro nějaký omezený počet.Na druhé straně chápu chovatele ovcí.Už slyším,tak si je mají zabezpečit.A když si pastviny oplotí,pustí tam psy, kdo bude pvní poukazovat na nepropustnost krajiny.Vlk se také dokáže naučit,že mu od člověka nic nehrozí a nemusí se bát a že u lidí je potrava daleko dostupnější.Jenže tady je to ode zdi ke zdi.Buď se všechno chrání nebo vystřílí.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.03.2025, 14:13:24
Chovala jsem vesnickou směs,pak Čv,Nb,Nč a i jejich křížence.Pak jsme začali čisté Al,Ha,Tč.Pokud porovnám maso těchto plemen,tak čím menší plemeno,tím kratší maso a za mě lepší,ale co chovatel to jiný názor.Nechtěla bych na maso velké plemeno,prostě než naroste kostra a nasvalí se,je to pro mě dlouhé maso.Vyhovují mně ta menší.Zatímco Al i Ha na maso zabíjíme okolo 2,5-2,7kg,Tč už o váze 1,5kg.Teď jsme zabíjeli samečka Tč narozeného 18.12. vážil 1,5kg a čistá váha s hlavou,játry a ledvinami 1,10kg.Ano je ze 4 mladých a samičky jsou o něco menší.U malých plemen nemusí narůstat kostra a rychle nasvalují.Je to o tom,kdo čemu dává přednost.Ono na chuť masa má vliv i krmení.Přidáváme do směsi slunečnici a naši odběratelé zabitých králíků ,obzvláště ti noví,říkají, že je to na mase znát.Nemohu posoudit,jelikož tu slunečnici dáváme řadu desetiletí.
Vločky jsou pro malé králíky dobré,ale zase nejsou nutné. Nikdy jsem neviděla rozdíl pokud jsem dávala oves nebo vločky.Dávám je sice malým když začínají žrát,ale jen pro takový můj lepší pocit.Pokud jsem jim je nedala,žrali normálně oves.A u dospělých samic už v tom není vůbec rozdíl.
Stane se,že samice při těžkém porodu mládě pokouše,stane se i že sežere část mrtvého mláděte,ale vždy zůstane alespoň hlava.Odtahat celý vrh dokáže potkan,ale nikdy samice nesežere celý vrh beze zbytku.To je prostě nesmysl.Prostě po připuštění nezabřezla,to není nic vyjímečného.Víte určitě,že byla březí?
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 02.03.2025, 05:17:16
Tak vše je vždy a všude o lidech.Na mě řval také místní,že pes stojí na silnici a kouká na štěně,které tam měl nově.A to se známe dobře. Přitom sami chodili okolo a nechávali fenu lítat a řvát až u plotu. Jenže já jsem taková,že zdravím na just.
No u nás nemáme vyhlášku,že psi musí být na vodítku,takže pes chodí většinou na volno,ale on k plotům neběhá a ani si psů za plotem nevšímá. S většinou místních psů,co venku potkáváme,vychází dobře a rád si s nimi pohraje.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 01.03.2025, 10:49:11
Polovina zastupitelsta už je z “naplavenin”,ale zatím,ti co tu bydlí,jsou fajn.Většina má alespoń psa.Mezi místní zapadli.Ikdyž nás se to zas tak moc netýká.Přímé sousedy nemáme.
U nás zájemci o parcely musí podepsat,že budou respektovat řád vesnice a vše, co k tomu patří.Takže jakékoli stížnosti na běžný a řádně vedený chov na vesnici nepřichází v úvahu.