Aktuálně: 2 338 inzerátů269 028 diskuzních příspěvků19 318 uživatelů

Příspěvky uživatele

list

list
list 03.01.2026, 19:44:11 xxx:xxx.e751:dbce
Orionka:

Jenže ten příběh není skutečný (nepíšu o 68., ale už od začátku). Ten masakr studentů na Strahově. Poptejte se, ještě žijí pamětníci. Ta policie tam nastupovala jak římské legie. Je to natočené na efekt a zcela lživě. Jako americká detektivka, právě bez historického podkladu, by to bylo dobré.

Tak ono jakékoliv drama se skutečnou událostí jen inspiruje do větší, či menší míry, to ostatní je to DRAMA. Je to z toho důvodu, aby film zaujal diváka a udržel jeho pozornost po celou dobu svého trvání. Jiným případem jsou pak dokumentární filmy, kdy jde tvůrcům o co nejpřesnější zobrazení reality.  

Co se týče filmu Vlny, byla do děje přidána dějová linka technika, jehož očima je děj vyprávěný. Ale popsané incidenty průběhu okupace byly skutečné. Je vcelku běžné, že se takové události zhustí do okruhu hlavních postav, ač se jich skutečně netýkaly.

list
list 30.12.2025, 22:11:48 xxx:xxx.81eb:a9d7
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 30.12.2025, 17:59:50

Holubi se velmi rádi koupou, teď v mrazech za slunného počasí, jsou jako kachny, jen, oproti létu, nezůstávají sedět ve vodě tak dlouho. Holoubata musí zahřívat, bo se líhnou téměř holá a opeřují relativně pomalu, termoregulace se jim teprve vyvíjí. Takže to též není zcela ideální. Problémem je i to, že dohánět ztráty krmením ostatní ladí do sezení, takže to celou věc komplikuje. Ale zase u nás v Polabí se teploty pohybují lehce pod nulou, a to tu vládne drsnější zima, než obvykle 😲

Jinak kachní vejce jsme normálně konzumovali. Nejsou vhodná pro zpeněžení, neboť riziko salmonely je podstatě vyšší, než u hrabavých, ale do tataráku si je nedáváte, že😉 

list
list 30.12.2025, 10:30:44 xxx.xxx.200.145
ančovička:

👍👍😂ono to přijde, když nebudou bůhví, jaké mrazy, tak začnou snášet..mají to nastavené 😀…to mně pořád snáší pižmovky, vůbec se mi to nelíbí, je teplo, žádná zima, krmení, pastva🤦🤦…taková krásná vejce( viz foto)a vařím je kočkám a slepicím 😭...na jaře budou kačenky “zhuntovane”😥…snad teď přestanou,  ochlazuje se…co se dá dělat…a jedna černobílá “Letuška”..přiletěla k nám, nikdo se k ní nehlásí…zůstala..má se dobře 👍😀

Obrázek Obrázek Obrázek

Mě i holubi sedí na vejcích jak přikovaní a odchovávají, tak je asi nechám, oni tomu přes zimu zase tolik nedají a holoubata bývají pěkná. 

list
list 30.12.2025, 08:23:42 xxx.xxx.200.145
»
Odpověď na příspěvek uživatele Písnička z 29.12.2025, 23:51:11

Tak zrovna u vás mě to překvapuje, většinou máte odpověď na všechno😉

Vidím čtyři buclaté prstíky, dva metry vysoko, rovná plocha, vedle plot… Jednou jsem viděl kunu lézt po omítnuté stěně do třetího patra. Nedivil bych se, kdyby to byla ona😉

list
list 30.12.2025, 08:13:31 xxx.xxx.200.145
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 30.12.2025, 06:43:18

No to já vím, že jsou mladé 😀Ale jsem naučený to zas tak nehrotit, když vejce jsou baštím je o sto šest, když nejsou, tak se uskromním. Teď jsem si chtěl trochu uspíšit období lahobytu a zas nic 😀

list
list 21.12.2025, 07:57:28 xxx:xxx.f09f:6c62
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.12.2025, 21:06:23

Já mám jednu asi desetiletou breesku, ta snese tak tři vejce do roka, ale co s ní s prdelou, že 🙂 Vtipné je, že jsem v říjnu koupil kuřice, očekávaje brzkou snášku, neboť velsumky byly ještě mladé a potřeba vajec vysoká. Kuřice se ještě neroznesly, ale už snad začnou, zdá se, že už přestávají kuřecky pípat 😀 

list
list 20.12.2025, 20:21:22 xxx:xxx.f09f:6c62
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.12.2025, 18:57:42

Ta bílá vejce jsou nádhera, já mám teď všechna tmavá. Měl jsem kdysi minorky a ty mají nejkrásnější vejce - bílá, velká 😍 

Slípky mám ve voliéře a mají i průhlednou střechu, takže světla mají celkem dost … na zimu. Zase nemám jak zimovat muškáty, což mě dost netěší, neboť ty mám rád, ale nechce se mi je kupovat jako letničky, tak je musím oželet, nicméně, kany a kaly a begonie zimovat dokážu, dokonce i asparágus mé způsoby snese 😄 

list
list 20.12.2025, 18:41:22 xxx:xxx.f09f:6c62

Já letos hejno prořídl (ještě něco dlí v mrazáku), tak jsme se s vejci museli uskromnit, ale už mi nese loňská australka, občas nějaké vejce od tříleté hybridky a letošní velsumky se roznáší. Takže za mě spokojenost, bez přisvětlování, krmím jen svou směsí, ale směs mám v plánu koupit, čekal jsem, až trochu začnou, tak už je čas🤭 

list
list 20.12.2025, 15:59:06 xxx:xxx.f09f:6c62
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 20.12.2025, 10:12:40

Jak staré hejno máte? Ono když začínáte mladými kuřičkami a pak je držíte snáška klesá. Starší slepice prostě tolik nenesou, za to by měly nést větší vejce. Užitkovosti taky nepomáhá chov zaměřený na exteriér…

list
list 13.12.2025, 08:56:29 xxx:xxx.4e7a:cbd
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 12.12.2025, 21:54:46

Je to škoda, lidi by i zájem měli, ale občas potřebují postrčit. Což by měla být jedna z priorit organizací. 

Spousta lidí si kupuje slepice na vejce, z různých důvodů, a je vidět, že drůbežáři se toho chytli a prodávají o sto šest. Dokonce i kohouty! A my máme problém poslat do chovu krásné plemeníky, kteří pak končí v kastrolu. Takové bychom mohli oslovit a k organizovanému chovu přivézt. 

Ale to jsme odešli pěkně daleko od tématu vlákna 😲

list
list 12.12.2025, 20:53:14 xxx:xxx.4e7a:cbd

Politiku bych sem netahal, na vyjádření politických názorů je tu dokonce vlákno, tam si může každý zanaříkat do aleluja. 

Anonymní přispěvatelé by se mohli chovat tak, jako by anonymní nebyli, bylo by to pro diskuzi přínosné. Vyhnutí se takovým formulacím jako: “Oni vaši předkové nebyli žádní blbci, na rozdíl od jejich současných potomků.” bychom mohli považovat za základ, ne? Je to takové, řekl bych, nevhodné, jalové, hloupé. Chovejme se k sobě s respektem. 

Pro LADD: ano je mi to jasné. Ovšem můj názor je taký, že jsme všichni občané s občankou a tudíž bychom měli být schopni nést odpovědnost a umět se odpovědně rozhodnout. I proto nesouhlasím s přílišnou regulací stran legislativy. S ohledem na to, že se pak prostý český lid postaví proti takové legislativě, protože kdo jim má co nařizovat, by bylo takové nařízení liché. Proto bych odpovědnost přenechal chovatelské obci. 

Chovatelů ubývá, ale organizace chovatele sdružující nedělá vlastně nic pro jejich nárůst. Proto si myslím, že edukaci v oblasti chovu zvířat v zájmových chovech by měl podporovat ČSCH, a to od vedení. Nestačí jít jednou za X let do Dobrého rána nebo Snídaně s novou a tam pobýt pár minut, ani “jen” pořádat výstavy. Iniciativu by  mělo přinést vedení svazu v rámci plánu nějakého rozvoje a plánu pro oslovení potenciálních chovatelů. To by jistě bylo přínosné. Nemyslím si, že je správné, že v 45 letech jsem jeden z nejmladších v ZO i klubu chovatelů, podotýkám, že výrazně nejmladší.  

list
list 11.12.2025, 12:14:56 xxx.xxx.130.171
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.12.2025, 11:58:44

Kravské mléko není problém dostat. Nejsou neobvyklé mlékomaty nebo prodejny provozované chovateli krav, kde se dostane velmi dobré mléko, hlavně neodstředěné, takže z toho člověk nakonec sežere smetanový škraloup, ani se nezastydí😄

S chovem krav to nebude tak jednoduché, jako s koňmi, bavíme-li se o produkčních mléčných kravách. Tam pak musíte ideálně dvakrát denně podojit a to není žádná sranda (stačilo mi dojit kozu, dojil jsem jen jednou denně, ale dva litry mléka denně je až až množstvím i prací na něj vynaloženou). Takže ona ta kráva je krásný zvíře, ale dvě kozy bohatě stačí 😉

list
list 11.12.2025, 11:42:32 xxx.xxx.130.171
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.12.2025, 11:36:47

… a krávy jsou jeho nejoblíbenější hospodářská zvířata, následovaná kozami a ovcemi. Nemít dvorek 100 m2, ale trošku větší, něco takového tady mám 😀

Ale díky moc😉Je vidět, že něco v hlavě zůstává i po čtvrt století😲

list
list 11.12.2025, 11:20:08 xxx.xxx.130.171

Je to jedna z cest, ale upřímně, u nás by se to hned zvrhlo a bylo by z toho zase pozdvižení, co nám EU nařizuje. 

Odpovědnost je to ale chovatelů, ČSCH může sám podobná plemena vyřadit ze vzorníku, může vzdělávat chovatel, a to ne jen organizované, ale i neorganizované. Možností je nepřeberně, stačí jen chtít. 

list
list 11.12.2025, 10:41:42 xxx.xxx.130.171

Myslím, že tady jsme se dostali na dosti filozofickou půdu a pravdy se dobereme asi jen těžko. 

Pokud se budeme bavit o prokazatelných újmách, jsou krátkozobá plemena už hodně mimo, nejsou schopna nakrmit a odchovat mladé, mnohé zrno, jinak běžné, nejsou schopni pozřít. Podobně jako krátkolebá plemena psů, u nichž jsou mnohem častější respirační problémy. Obě skupiny vykazují zhoršení životních funkcí a schopnosti přežití jedince, či populace. 

Budeme-li se ale bavit o neměřitelných parametrech kvality života, jako je např. míra stresu, dostáváme se emoční zóny. Zbavíme-li holuba schopnosti létat, budeme smířlivější s vyléčeným hendikepem, než s produktem šlechtění. Výrazné pernaté ozdoby zhoršují letové schopnosti holubů, ale těžko budeme určovat míru, která je za hranou. A těžko se tu najde chovatel, který bude hlásat zákaz chovu pávíků, kudrnáčů, nebo kapucínů, či rousnatých plemen. A podobně to bude i u ostatních směrů šlechtění. 

Osobně se mi nelíbí mnoho směrů šlechtění, ať už se bavíme o velikosti, volatosti, pernatých ozdobách. I u mých oblíbených pštrosů se mi nelíbí kam se dostali třeba modří pštrosy, staly se z nich buchty. Přesto si nemyslím, že zákaz chovu a šlechtění něco vyřeší. Je to o odpovědnosti každého z nás, kterou žádný zákaz ani příkaz nevymůže.  

list
list 11.12.2025, 09:45:17 xxx.xxx.130.171
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 11.12.2025, 09:08:02

kožíšek je bachor a mřížka je čepec. 

Kniha pak vypadá jako kniha, sliznice je formovaná do řas připomínajících listy knihy a slez je čistý žaludek, prostě vak, kde dojde na chemii. V předžaludcích bydlí prvoci a podobná havěť, která tráví vše co dorazí a jsou efektivní v trávení polysacharidů - vlákniny. Ti se právě dobře drží v řasách sliznice, takže je kráva nespolkne všechny, když posune přežvýkanou tráveninu dál. I proto se říká, že nekrmíme krávu, ale bachořky a přežvýkavci jsou schopni pozřít i jinak jedovatou močovinu. 

list
list 11.12.2025, 08:18:06 xxx.xxx.130.171
kometa:

Ale možná to tu někdo bude vědět.

Bodlinka našla. Já bych to věděla jenom na objem, jak jsme se to učili.

Tak objem bych asi někde v knížkách, či sešitech našel, ale nepamatuju si a můj odhad jsem tu odhalil na hmotnosti, takže asi radši ne-e🤭

list
list 11.12.2025, 08:16:43 xxx.xxx.130.171
kometa:

Jenom pro upřesnění - dršťky nejsou žaludek, alébrž bachor a čepec.

Moje oblíbená kratochvíle, když si dám dršťkovku, že identifikuji - hele, bachůrek! A tady je čepeček! Profesionální deformace, no.

To dělám taky 😂

list
list 10.12.2025, 21:36:57 xxx:xxx.7cca:1aac

Tak to mrkám, a jsem rád, že můj odhad mě nezklamal a zase jsem úplně mimo 🤭

list
list 10.12.2025, 21:19:07 xxx:xxx.7cca:1aac
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 10.12.2025, 20:20:13

To je hodně zajímavá otázka. Když si představím komplet předžaludky a slez, tak bych tak řekl, že to může být tak 5kg +/- kilčo, maximálně dvě. Ale ve škole jsme to nevážili a nevybavuji si, že bychom se to učili. Ale možná to tu někdo vědět bude 😉