Ano, proto říkám, že se herpetologická společnost snaží tím videem zapůsobit na primitivy primitivním způsobem, a to vyvoláním strachu bez ohledu na správnost a pravdivost uváděných údajů.
Ano, proto říkám, že se herpetologická společnost snaží tím videem zapůsobit na primitivy primitivním způsobem, a to vyvoláním strachu bez ohledu na správnost a pravdivost uváděných údajů.
Ono se zdá, že je to celé na oko. Spíš bych řekl, že jde o vyvolání strachu, aby lidi nechali zmiji raději zdrhnout, než ji “jebli” lopatou.
No, jo, ale kdo na to má mít nervy na to líhnutí? 😲 Díky bohu za holuby, že letos mi jdou zase líp😊 Ale držím pěsti, ať se housata nakonec vydaří. Bude z nich o to větší radost 😉
Tak to já bych čekal, že bublinu drží blány v tupém konci, jen některá vejce mají bublinu více bokem, což jsem považoval za jasnou odchylku a chybu, která se vyskytně vždycky. Nikdy jsem o tom ale nepřemýšlel, až když to tu vidím 🤔
Ale s tím líhnutím letos máte asi pravdu. Já líhl první várku v únoru, měl jsem z 15 opozených vajec 13 kuřat. Teď se mi líhne druhá várka a jsem na 11 kuřatech z 24 vajec. Ještě něco naklováno, tak to nechám a uvidím, ale líhnutí nic moc. Ale kuřat mám stejně víc, než potřebuju 😀 Jsem měl velký oči 😲
Acidomid taky nepoužívám, dávám do sypké směsi, kterou si melu, Roboran, nebo co seženu za minerálněvitamínovou směs. V létě dávám do vody trochu jablečného octa, aby se voda nekazila. Taky občas přidám probiotika, ale to spíš kvůli holubům, než slípkám, ty sem tam dostanou zkyslý mlíko, nebo jogurt do směsi.
K té křemelině. Nekazí se. Já kdysi koupil vinařskou filtrační křemelinu, je to normální křemelina, jen ji prodávají v 25kg pytlech a vychází cenově dobře a nebudete s ní zbytečně šetřit😉
Chci-li o někom říci, že je nezdravě hubený, neduživý, vychrtlý, použiju pojem kachektický, či astenický, čímž dokážu vyjádřit i míru neduživosti. Nemusím si k tomu vymýšlet nesmysl, protože řeknu-li, že je někdo rachitický, říkám tím, že nese znaky charakteristické pro rachitis, tedy křivici. Pokud posluchač neví, co ta slova znamenají, použiju výraziva českého.
Co se týče vajíčka, ano, v běžné řeči se používá zdrobněliny, ale tady jsme chovatelé, měli bychom tedy mluvit chovatelskou řečí. Dojde tím k redukci nedorozumění a nesrovnalostí, protože každý chovatel by měl umět a znát základní pojmy.
Bože! Tady se je dezinfo ve velkým🤪
Nemyslím si, že by to byla neznalost, ale spíš taková dětinská nedbalost. Taky jsme se na základce čertili, když jsme měli opravenou písemku, včetně pravopisných chyb v jiném předmětu než češtině. Nebo v tom bude prostě ustálený zvyk, jako používání nesprávných cizích slov, já třeba vyskakuju jako čertík z krabičky, když někdo o někom hubeném prohlásí, že je rachitický, to opravuju nekompromisně.
Jj, těhotná kráva ve mě evokuje taky jinou představu než u vyslovivšího. Taky to nemám rád.
Ale abych byl upřímný, o některých ženách říkám, že jsou březí, zabřezly a tak 🤭 Obvykle v žertu a směrek k dámám, o nichž vím, že to jako žert vezmou.
Jardo, moje doktorka mi málem uvařila kafe, když jsem řekl diastolický krevní tlak. Nemají to lehké, když musí mnohé věty svých pacientů dešifrovat, aby se dostali k problému.
To je pravda, ale ta spojení jsou ustálená, chovají se zvířata, pěstují rostliny, vejce je vejce s pevným obalem, kdežto vajíčko pevný obal nemá (u hmyzu bývají vajíčka v obalu dalším, to už je ootéka) a líná srst, pelichá peří.
Není to nic složitého, jen to chce držet na paměti a používat správně, vyřeší se tím spousta nedorozumění. Pro to asi taky takové názvosloví vzniká.
No, to teda 😀 Byl náš třídní, po Mgr. Jiráskovi, ten byl fan. A viděla jste ho někdy, když se viděl psán s měkkým I? Dneska by mu to asi neprošlo 🤫
To není vůbec špatný nápad, já jsem zvědav, jak dopadne moje křížení, bo jsem trochu podcenil šikovnost našeho Vendelína a neoddělil velsumky od hybridek. Ač vzhledově hodně podobná vejce, hybridky mají kolem 50 g, velsumky 40, tak přes váhu jsem selektoval, ale asi ne úplně správně😲 Vzhledem k tomu, že kohout je z čistého chovu a slepice též, tak mám asi nějakou hybridku línější, snášející menší vejce😏
Ale ke kačenkám gratuluju, mrzí mě, že se mi sem taky nevejdou, protože pižmovky jsou super kachny, ale já už sem nenacpal ani zakrslý 🤫Těším se na fotky.
A gratuluju i k odchytu bez újmy, ony se holky umí bránit celkem efektivně
Taky jsem to tak dělal z důvodu zimní snášky, ale loni jsem koupil kuřice v říjnu a k tomu ještě líhl na začátku května a velsumky se roznesly dříve než ty koupené a nesly celou zimu příjemně. Tak letos chci zkusit bez hybridek 😊
Na matení nepřítele bych moc nespoléhal, ale k rozlišení stáří slepic je to vhodná metoda. Jak píše ančovička, plastové kroužky slepice sundají a nic jiného trvalého není.
kometa:Dovedu. 😉
K nám jezdíval předsedat na maturity a to byli vždycky všichni v pozoru. Ale s věkem a novým manželstvím se výrazně uklidnil a zlidštil.
To je pravda, viděl jsem ho tedy jen dvakrát za tu dobu, ale zdá se lidštější 😉 Ale tenkrát s ním legrace nebyla 😀
Tak to jste trefila naprosto přesně 😀 Asi si dovedete představit jeho výraz, když to slyšel 😀
Jj, to není špatný plán, taky jsem to tak provozoval. Každý nákup jiné slípky, aby bylo znát, která je která 😀
Já to rozjel v těch zdrobnělkách velsumkách a letos jsem to nějak přehnal. 13 pětitýdenních kuřátek mi tu už pobíhá a dalších dvacet si válí šunky v líhni 😀 Hybridky mám taky, ale už je neplánuju do budoucna. Měl jsem i greenshel i darkshel a nesou vejce opravdu krásně vybarvená, ale postupně blednou…
nevýhodou hybridek je nestálá barva vajec. Většinou jsou vejce z počátku prvního cyklu krásně vybarvena, ale postupem času blednou, až se barva vytratí. Pro udržení barevných vajec je pak lepší pořídit kuřičky čistokrevných plemen
Jasně, ale v anatomii, či reprodukci si to nikdo nesplete 😀 Jednou spolužačka dokázala při zkoušení z chovu říct, že včelí matka snáší vejce a holubice klade vajíčka téměř jedním dechem 🤣