Chroust asi obecný, přenesl jsem ho, myslím, že zůstal otočený nozickama vzhůru, umí se doufám sám otočit…?
02.06.2025, 09:59:12 xxx.xxx.224.101
bambule:Tipuju Zákeřnice domácí? Moudřejší napoví….
Přikláním se k témuž.
bambule:Tipuju Zákeřnice domácí? Moudřejší napoví….
Přikláním se k témuž.
Je to kousavé.
Chroust asi obecný, přenesl jsem ho, myslím, že zůstal otočený nozickama vzhůru, umí se doufám sám otočit…?
V trávě se otočí bez problému 🙂 Ale zvládne to i na hladkém, když musí…
?? tesařík??
Anonymní:?? tesařík??
Červenáček, má také dřevokazné larvičky - žerou ale spíš zetlelé dřevo
Brouk:Červenáček, má také dřevokazné larvičky - žerou ale spíš zetlelé dřevo
Je to Pyrochroa serraticornis. Larvy sice žijí pod kůrou, ale jsou dravé.
Zdravím🙂A tohle?
lesnizinka:Zdravím🙂A tohle?
Cerambyx scopolii.
Červeňáček, to je opravdu výstižný název. Je to nějaká velká vzácnost nebo běžný druh?
Sice to není brouk,ale zajímavé…
Pernatuška? Nevím která. Trnková?
Pernatuška to je, možná i ta trnková, ale pokud byla jasně bílá tak by to měla být ona. Možná že barvu zkresluje to světlo.
Aha, děkuju❤️ Tesaříka jsem podle tykadel tak nějak tipnula, ale že je bukový? 🤔 Buky tu nemám, jenom habry a oni(bylo jich víc) běhali po kvetoucím japonském brslenu a vypadali, že je přilákaly květy🙂
Že se to jmenuje tak poeticky, pernatuška by mě nenapadlo a myslím, že si to ani nezapamatuju😏Uvidíme😉Ty bílé právě vídám často, často je mám i někde v baráku naletěné. Říkám jim taky ,,poeticky"😉 Ježíš😜
Fotila dcera a vygooglila pernatuška trnková.ja to ještě nikdy neviděla.
No není to fešák? Samička je co do barviček skromnější, je jen černá, zase ale bývá až o 1,5 cm větší než ten adultní samec na fotce. Škoda že byl po ruce jen telefon.
Pamatuji si z nějaké učebnice z vejšky - stepník rudý..? Rozšíření nějaká teplá Morava, jakože Podyjí, Hodonínsko a tak… je to on?
Odkud je?
Zcela přesně 👏, je to stepník rudý (Eresus kollari Rossi, 1846). Zmíněné lokality výskytu u nás je třeba ještě rozšířit z jižní Moravy na oblasti jižně až jihozápadně od Prahy až po Příbram a také na lokality v Polabí. Dá se, zejména na lokalitách u Prahy, zaměnit s ještě vzácnějším stepníkem černonohým (Eresus sandaliatus). Ten má, jak už název napovídá, všechny nohy černé. Náhodné setkání je vzhledem k vzácnosti a způsobu života obou druhů velice veliká klika a podaří se zřídka právě v jarním období (květen) kdy dospělí samci hledají samičky. Ty čekají hezky v teple ve svých zemních cca 8-10cm hlubokých norách. Vyfocený sameček je výtečník který se letos v květnu pokoušel prohánět samičky v Athénské Akropoli blízko Parthenonu.