Mnojo, okolí Slap je vlastně také vyhlášená teplomilná lokalita, pamatuji, že tam žije nějaký náš jediný štír (kýlnatý?), no, to je asi tak všechno, co ještě z bezoušů vyškrábu ze závitu mozkového, jinak vše zdárně zapomenuto 😀 Každopádně pavouk úchvatný 🕷️
Mnojo, okolí Slap je vlastně také vyhlášená teplomilná lokalita, pamatuji, že tam žije nějaký náš jediný štír (kýlnatý?), no, to je asi tak všechno, co ještě z bezoušů vyškrábu ze závitu mozkového, jinak vše zdárně zapomenuto 😀 Každopádně pavouk úchvatný 🕷️
Štír už tam nejspíš nežije. Přímo na lokalitě kdysi postavili rekreační komplex a Euscorpius tergestinus to odnesl.
Jaké druhy skákavek to jsou? Ta menší je z Vietnamu, přivezena na plodu Mangostany lahodné. Má asi 2 mm. Ta větší je z Filipín, velikost asi 1,2 mm (bez nohou).
Ahoj prošla jsem si vlákno a je neskutečné kolik je tady už broučků všech možných druhů a přesto mám ještě dalšího mého neznámého, docela pěkně zbarveného.
Onehdá jsem plela a vyplašila ,,ježíše", tak jsem se snažila nafotit tak, aby vůbec bylo poznat, co to je(jsem s focením trochu na štíru😉) A pochopitelně jak se jmenuje si nezapamatuju, to je marné😛
Onehdá jsem plela a vyplašila ,,ježíše", tak jsem se snažila nafotit tak, aby vůbec bylo poznat, co to je(jsem s focením trochu na štíru😉) A pochopitelně jak se jmenuje si nezapamatuju, to je marné😛
Odpověď na příspěvek uživatele lykosa z 19.06.2025, 13:14:43
Řekl bych vrbař čtyřtečný (Clytra quadripunctata) ale víte jak to je s těmito dvěma výtečníky, s vrbařem uhlazeným (Clytra laeviuscula) si to popletete raz dva a právě proto jsem se z toho snažil vykličkovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 19.06.2025, 21:35:56
Nevadí, ono je to dost dobře možné. Mně jen připadá že uhlazený mívá ty dvě skvrny na krovkách trošku větší, méně ostře ohraničené a zasahující více do boků, jiné určující markanty stejně neznám. Ovšem vzhledem k běžné variabilitě jak barvy krovek tak velikosti skvrn u obou druhů se klidně spokojím s tou “jinou beruškou”🤣