To by mě taky zajímalo. Nemyslím si, že něco sežral. Venku nic nežere, doma taky ne. Nevezme si ani kočičí granule, když je kocour rozsype.
To, že psi pijí z řek, louží, olizují počůranou trávu a tak je přece vesměs normální…navíc to není, že by se v tom denně rochnil, ale občas se mu to povede…nebrala jsem si na tréninky ani párky, jak nám říkala trenérka. Spíš sušené plíce, srdíčka a tak…
Zato znám (i v rodině) psy, co jí buchty, obědvají s páníčkem, dostávají vylízat hrnce po vaření a bůhví co a není jim vůbec nic, maximálně mají jednorázový průjem…
Opravdu jedinou trochu tučnější věc, co dostal, bylo vepřové syrové maso (po tom byl okamžitě průjem a už jsme to znovu nezkoušeli) a takové ty sušené hovězí uši pro psy příležitostně na okus…
Nenechávala jsem psy pít z louží. Ve stojatých vodách louží se pomnoží kdeco, navíc v ní může být leccos smyté ze zemědělské techniky……Jen podotýkám do budoucna, nevím jaké louže myslíte vy. Ať je brzy dobře.
Tak u nás klíšťata brutálně útočí, včera jsem našla i na sobě 4 lezoucí, a to se chráním je oblečením, tak repelentem.
Ja si kazdy rok rikam, ze to je extrem a kazdy dalsi rok ho pak jeste prekona ☹️ Bezne z jedne prochazky sundam z jednoho psa + - 15 klistat lezoucich, plus jich par utece me pozornosti. A pak je zcela nehumanne hazu do sklenicky se savem a oni se tam postupne rozpoustej …
Jen tak uvazuju - kdyz my jich denne zlikvidujem kolem 100 kousku, kde se ty mrchy porad berou ☹️
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.05.2025, 10:43:10
fuj… 😀 jsem ráda, že nám tady v okolí teď všude posekali louky a že pes v lese většinou chodí jen po vyšlapaných cestičkách. I tak z něj občas nějaké to klíště lezoucí sundám, ale taková apokalypsa u nás, jak tu čtu, není… většinou je sundávám ještě venku, doma prohlížím, ale málokdy nějaké najdu. Na Jackovi jsou naštěstí dobře vidět.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.05.2025, 10:53:53
..ale tak louky se přeci sečou anebo nechávají spásat pravidelně….teď jsem byla na překrásných loukách v Kytině u Dobříše stopovat se psy a vrátilo mně to zpět do dětství…plno kytek,motýlů a všelijaké havěti a ptactva…proste moje dětství…a i tyhle louky se sečou…
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.05.2025, 10:53:53
Já myslím, že v některých místech už to prostě k sekání je, je to hodně vysoké. Narostlo to min. o 14 dní dříve než třeba před třemi lety /si to pamatuju, protože 11. června jsme si přivezli Bubrdli z Hodonína a louky už byly posečené. Teď je tráva ve stejný výšce. Jsem právě zvědavá, kdy budou sekat letos. Teď teda prt, páč to je mokrý.
edit u nás pravidelně sečené louky a mají na sobě min. devět druhů kvetoucích bylin v jeden čas. To mi přijde celkem bohatý.
Už jsem taky byla zoufalá a pořídila jsem repelent Menforsan. Dost to funguje, akorát je stále pes cítit po citronu, no. Místo 20 lezoucích klíšťat sbírám po procházce třeba jen 1-2, nědky žádné.
Pes má Simparicu, to řeší zakouslé potvory, ale není to repelentní.
Taky jsem dávala Simparicu, ale ta klíšťata chcípnou zakousnutá a musí se to vytahovat, neodpadnou, mrchy, a po psovi jich tak 20 ještě leze. Repelent Arpalit nějak neúčinkuje bohužel a na hlavu to stříkat nemůžu. Nejvíc jich právě vždycky leze po hlavě. U nás bude tráva vysoká až do června, dřív to určitě sekat nebudou.
Mladej mátaky Simparicu a ještě jsem neviděla/nenašla klíště a to miluje lítání ve vysoký trávě a denně ho vyčesávám. Možná neprolezou tím hustým kožichem? 🤔
Ad ta vysoká tráva. Snad nebude vadit, když napíšu jednu takovou poznámku a nebudu za přemoudřelýho mudrlanta. Že teď jak je období mláďat, tak tý vysoký trávě je lepší se vyhnout i nejen kvůli klíšťatům. Ono to člověka nenapadne, ale bývají tam, bývají.
Odpověď na příspěvek uživatele šavlozubka z 28.05.2025, 12:23:31
Bude to kožichem. Moji mají Simparicu všichni tři a lezoucí lovim pouze z hrubosrstý. Hladkosrstá a mops ani ťuk, ačkoliv z tý třetí sundám pět klíšťat ještě na vycházce a dalších pět doma…
Louky se přece sekaly vždycky a přesto byla flora i fauna na nich bohatá a mnoho druhová.
Jenže se nesekaly ty obrovské plochy, protože kosou to tak rychle nešlo (a taky přitom nehynula ptáčata, srnčata a zajíčata).
Dneska má každý sekačku a křovinořez a traktůrek a udržuje sterilní anglický trávník. Ve kterém nic nepřežije. Čest výjimkám, kteří nechávají neposečené kousky a “nepořádek” na svých zahradách.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 28.05.2025, 12:35:21
Simparicu užívá motýl již několik let a našla jsem na něm pár klíšťat, živých ale nepřisátych, popřípadě mrtvých…živé prisate klíště jsem za ty roky tahala snad dvakrát nebo třikrát a to se opravdu opravdu žádnému terénu nevyhýbá a letos, co jsme začali stopovat a vyhledávat předměty v terénu, tak je ve vysoké trávě opravdu takřka denně….navíc kočky, které jsou doma, a válejí se se psem po sobě a lezou nebo se povalují na místech jako on a proti klíšťatům nejsou ošetření, v životě klíště neměli…
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 28.05.2025, 12:28:48
Asi jsem měla radši definovat, že myslím vysokou trávu u nás v parku a na vyhlídce, kde je takovej provoz lidí a psů, že tam žádná zvířata nejsou. Jinak bych ho mimo cestu nepustila.