Aktuálně: 2 734 inzerátů262 463 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Politika...

orionka-2
orionka-2 28.08.2025, 13:08:07 xxx:xxx.d18f:78d3
Buggyra:

Neznám, nevím. Já tu větu, kterou mi přisuzujete, nenapsala. Citovala jsem nějakého někoho… A vzala jsem si tu větu jako mustr pro svou polemiku o vytrácející se slušnosti ve společnosti.

Pardon, napsala. Aha, ono to jako citát nevypadalo. 

Bohužel, nebo možná bohudík. Nejsprostší je druhá strana “barikády”, než na které stojí Konečná. Málokdy nakouknu do jiných diskuzí ( v zájmu zachování duševního zdraví ), ale sprostost, která tam kvete cílí nejvíc na "chcimíry, putinošmejdy, ale také Slováky, Maďary…….a samozřejmě komunisty - i ty domnělé !

N (neregistrovaný) 28.08.2025, 14:42:50 xxx.xxx.189.103
Anonymní:

Rakušan je neobolševický lhář který k tomu chce ještě digitální euro. Ještě před pár lety by se takový nemorální hnůj neudržel v parlamentu, dnes najde dostatek užitečných idiotů kteří budou hájit smyčku kolem krku kterou si sami budou ještě ochotně přitahovat. Blbce a dezoláty budou delat z těch co v tomhle progresivistanu odmítají žít. 

Tak to je,ale vysvětlete mi,že si to moc lidí neuvědomuje? Nemoc nebo přirozená debilita?😄 Nebo si neuvědomují,že každý zákaz, nařízení a povinnost nad rámec nutného je další krok k totalitě? 😐 

Penelope (neregistrovaný) 28.08.2025, 15:08:15 xxx:xxx.3cb9:242b

Ad totalita:

Vysvětlí mi někdo, proč byl potřebný devizový příslib do Jugoslávie a na co se vyplňovalo celní prohlášení při cestování do zahraničí. 

Dík.

assil
assil 28.08.2025, 15:34:12 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Penelope z 28.08.2025, 15:08:15

Tak z Jugošky šlo lehce zdrhnout do Itálie, takže tam nemohl jen tak někdo. Celní prohlášení nevím, vím je, že se podávalo prohlášení při cestách na západ ohledně peněz neb člověk dostal přidělené devizy a víc ofiko vyvézt nesměl, tak to musel podepsat. Při cestách po východním bloku mimo Jugošky nebylo potřeba nic, jen celní kontrola na hranicích. 

kometa
kometa správce
28.08.2025, 16:01:43 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 28.08.2025, 15:34:12

a víc ofiko vyvézt nesměl,

A tak se valuty pašovaly v podprsenkách nebo v rezervě nebo…

A do Jugošky mohli jenom vyvolení, jak píšete.

Dnešní mladí si tohle vůbec neumí představit.

orionka-2
orionka-2 28.08.2025, 16:05:11 xxx:xxx.d18f:78d3
Penelope:

Ad totalita:

Vysvětlí mi někdo, proč byl potřebný devizový příslib do Jugoslávie a na co se vyplňovalo celní prohlášení při cestování do zahraničí. 

Dík.

Vysvětlíte mi, proč se mermomocí chcete vracet zpět ? 

Vysvětlíte mi, proč je třeba do USA vízum ? 

Penelope (neregistrovaný) 28.08.2025, 16:09:14 xxx:xxx.3cb9:242b

Díky,   a omlouvám se, já se ptala kvůli zastancum komunismu, proč by někdo chtěl utíkat na západ, kdyz tu bylo dobře?

Celní prohlášení - psalo se tam, ze mám 2 náušnice a 1 foťák a zpátky jsem potvrdila, že nic neubylo ani nepřibylo.  

Anonymní (neregistrovaný) 28.08.2025, 16:12:01 xxx:xxx.3cb9:242b
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 28.08.2025, 16:05:11

Já se rozhodne nechci vracet zpět, ja jsem ta ovce,   co nechce komunismus.

Víza do USA chce po nás USA, aby si hlídali, kdo jim ta leze. Příslib byl z ČSSR, aby lidi neutikali 

orionka-2
orionka-2 28.08.2025, 16:16:21 xxx:xxx.d18f:78d3

Při cestách po východním bloku mimo Jugošky nebylo potřeba nic, jen celní kontrola na hranicích.

To není tak docela pravda. Nějaký papír se vyplňoval. Celní prohlášení ? Co v něm bylo, nesměli vám zabavit. A protože dětské boty se z NDR vozit nesměly, psalo se “bačkůrky” atp. A vymýšlela se prapodivná slova, která celníci neznali. 

Jugoslávie byla devizová cizina, museli jste dostat devizový příslib od banky a na základě toho jste dostali prostředky k cestě a teprve potom vízum, respektive výjezdní doložku. To se týkalo soukromých cest. Když jste cestovali s Čedokem, koupili jste si zájezd a tím to končilo. Jen vám průvodce na dobu pobytu vzal pas do úschovy.

orionka-2
orionka-2 28.08.2025, 16:26:40 xxx:xxx.d18f:78d3
Anonymní:

Já se rozhodne nechci vracet zpět, ja jsem ta ovce,   co nechce komunismus.

Víza do USA chce po nás USA, aby si hlídali, kdo jim ta leze. Příslib byl z ČSSR, aby lidi neutikali 

Příslib nebyl kvůli utíkání, ale kvůli nedostatku deviz ve státě. Nemohli jste jet bez prostředků a v cizině žebrat.

A do Jugošky mohli jenom vyvolení, jak píšete. A zase nemáte pravdu. S Čedokem mohl každý, kdo měl na to, koupit si zájezd. Nebyly zrovna levné. Podle čeho přidělovali deviz. přísliby - netuším. Nebylo to pro vyvolené, také jsem ho dostala. Možná to tahali z klobouku.

Utíkali ti, co žádný příslib nedostali, a třeba ho ani nepotřebovali.

kometa
kometa správce
28.08.2025, 16:37:20 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 28.08.2025, 16:26:40

S Čedokem mohl každý

Ale když chtěl jet jako soukromá osoba s rodinou - viz výše.

N (neregistrovaný) 28.08.2025, 17:45:03 xxx.xxx.189.103

Cestování je neekologické plýtvání zdroji a energiemi.😄 Okamžitě zakázat a nechutně zdražit. Fuj, letadlo vám klidně vyleje 400 l paliva před přistáním na hlavu a nikoho to neznepokojuje.🙂 Fuj dobytkové.😄

orionka-2
orionka-2 28.08.2025, 17:52:49 xxx:xxx.d18f:78d3
kometa:

S Čedokem mohl každý

Ale když chtěl jet jako soukromá osoba s rodinou - viz výše.

A píšu snad něco jiného ? Číst celý příspěvek by to chtělo. Viz výše. Nebo jsem zapomněla napsat, že jsem jela s rodinou ?

kometa
kometa správce
28.08.2025, 19:38:59 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 28.08.2025, 17:52:49

Píšete o Čedoku, ne o rodině.

Ale shodneme se, že výjezdní doložku nedostal každý.

assil
assil 28.08.2025, 19:52:51 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.08.2025, 19:38:59

My jsme jí nedostali, ani to nezdůvodnili a ani žádný extra škrakoup jsme neměli. Prostě to záviselo na nějakém kádru jak se zrovna vyspal. A tak jsme jezdili k Balatonu, super trhy tam byly, i džíny mívali. 🙂

orionka-2
orionka-2 28.08.2025, 20:25:36 xxx:xxx.d1df:d773
kometa:

Píšete o Čedoku, ne o rodině.

Nechci se hádat. Předesílám. Jen vysvětlit.

Podle čeho přidělovali deviz. přísliby - netuším. Nebylo to pro vyvolené, také jsem ho dostala. Možná to tahali z klobouku.

Když píšu o devizáku, píšu o soukromé cestě. A ano s rodinou. Částečně na odvolání. Nemohl ho dostat každý. Deviz ve státě bylo málo. Možná některý rok bylo k přidělení víc. A měli jsme štěstí. Záleželo pravděpodobně na situaci v zahraničním obchodě. Na situaci a počtu žadatelů v tom kterém kraji……A také na razítku od ZV ROH. To jsem se dozvěděla až následně, ale to je jiná historka.

orionka-2
orionka-2 28.08.2025, 20:52:09 xxx:xxx.d1df:d773

Kdyby někoho zajímalo, jak se emigrovalo, tady je historka : Měly jsme kamarádku D. Ta měla manžela Z. a šestiletou dceru J. Také jsem měla kolegyni R.- bude se hodit později. Kamarádka D. s dcerou J. odjela na dovolenou do Jug. s Čedokem. Příslib by nikdy nedostaly, rodiče Z. žili v NSR - legálně. Proto ani neuvažovali o tom, že by jeli na dovolenou společně. V pondělí ráno mi další kamarádka V. volala : “D. s J. se nevrátily z dovolené. Tatínek D. docela šílí.” Mezitím se v kanceláři kolem opálené R. shlukly všechny kolegyně a s očima navrch hlavy poslouchaly historku, jak z jejich zájezdu zmizela ženská s holčičkou a důvěřivému průvodci, který jí půjčil pas, aby mohla jet na výlet a neměla případně nepříjemnosti s Jug. orgány, nechala vzkaz : “Mrzí mě, že budete mít nepříjemnosti, ale nečekejte mě, neshánějte mě, tou dobou už budu za hranicemi a mířím do NSR.” Jen dodám : Pochopitelně jsme začly shánět Z., co ten o tom ví. Ale Z. už nebyl k nalezení. Tou dobou už byl mimo republiku, kterou opustil na šífu ( nákladní loď, co jezdily po Labi do Hamburku ) - to jsme se dozvěděly až o dost let později. A jestli to chcete usadit do historie - 1977. 

orionka-2
orionka-2 28.08.2025, 21:04:24 xxx:xxx.d1df:d773

Ano, výjezdní doložku nedostal každý, předcházel ji devizový příslib, ten byl rozhodující. Ještě existovala možnost vycestovat do “západní ciziny”, včetně Jugoslávie, na pozvání. Zpravidla se muselo jednat o příbuzné, kteří se zaručili o vás pečovat a v tom případě šlo potom o mnohem důslednější prověřování. A kontakt s STB, která měla speciální požadavky. Zkušenosti nula, strýček se nekonal. 

Sarah01
Sarah01 28.08.2025, 21:08:11 xxx.xxx.162.253

Přes Jugoslávii utekla do Německa rodina sestry mojí spolužačky ze ZŠ, manželé se třemi malými dětmi, bylo to cca v roce 1985. Přes Jugoslávii se utíkalo na západ běžně. Tím nemyslím, že by utíkalo hodně lidí, ale byla to ta nejčastější cesta.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.