Aktuálně: 2 736 inzerátů262 495 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

O všem a o ničem :)

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 24.04.2025, 16:02:49 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 24.04.2025, 15:55:17

Něco podobnýho mám doma, snažím s etoho zbavit, nikdo to nechce a moc se nedivím. Je to dobré tak do nějakého holovýběhu pro boxáka u statku, kde na něj pořád někdo vidí a kde se nedá za nic chytnout, jinak jsme se s dost koňolidma z mého okolí shodli, že bez dozoru to může být celkem nebezpečná věc. On s e ten kůň může taky celkem blbě chytnout, a ta očka v ohlávce zároveň nepustit, jelikož trhnutí hlavou nemusí mít mít dostatečnou oporu v zaseknutém materiálu.
Pro mně nejhůř utracených 700 v životě, a taky mi to na začátku přišlo skvělý 😀 

efe
efe 24.04.2025, 16:11:28 xxx.xxx.64.15
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 24.04.2025, 16:02:49

Dík za real zkušenost, takhle mi to fakt přišlo fajn…

Verun
Verun 24.04.2025, 20:39:34 xxx.xxx.220.12
efe:

Dělala jsem dnes objednávku v Krämeru a vykoukla tam na mě tahle vychytávka - pro chronický sundavače masek. A taky pro stájníky myslím super rychlovka nasadit/sundat.

https://www.kraemer.de/NEU/Pferd/Halfter-Stricke/2-in-1-Fliegenschutz-Halfter-mit-integrierter-Fliegenmaske-All-In-One?depvar_index=%3c414225%3e%3c414225..C...MA%3e

sundavače, mojí kobylu, jsem obelstila třásněma z dekatlonu…nosí do výběhu sice ohlávku no,  třásně mohu sundat jsou nansucháč-jo přiznám  občas jsou  dole , ale zase to stojí cca 120kč? , dát na uzdečku, vyprat, cokoliv …takže už se s maskama nes*eru. ale kdyby oči potřebovaly , mám ve strožoku…

Verun
Verun 24.04.2025, 20:43:19 xxx.xxx.220.12
JanaJanaJanaJana:

Něco podobnýho mám doma, snažím s etoho zbavit, nikdo to nechce a moc se nedivím. Je to dobré tak do nějakého holovýběhu pro boxáka u statku, kde na něj pořád někdo vidí a kde se nedá za nic chytnout, jinak jsme se s dost koňolidma z mého okolí shodli, že bez dozoru to může být celkem nebezpečná věc. On s e ten kůň může taky celkem blbě chytnout, a ta očka v ohlávce zároveň nepustit, jelikož trhnutí hlavou nemusí mít mít dostatečnou oporu v zaseknutém materiálu.
Pro mně nejhůř utracených 700 v životě, a taky mi to na začátku přišlo skvělý 😀 

mám bezpečnostní ohlávky…při zaháknutí by měly povolit- sucháč nebo jen provlékací přezka.

Horsana
Horsana 26.04.2025, 07:40:41 xxx.xxx.16.230
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 23.04.2025, 09:37:32

Ano, tak nejak vidim svoju karieru o par rokov 🥰

Dafi
Dafi 28.04.2025, 18:44:27 xxx.xxx.136.20

Prosím mám začátečnický dotaz.

Když jdu ke koníkovi,kterýho jsem několikrát čistila a v prosinci se na něm vezla,

tak už se nedá ani chytit,jak vidí ohlávku*uši dozadu a mizí,jak vidí kartáč-uši dozadu a mizí,dnes jsem tam šla zase,nechala pejsky za brankou,tak to k nim chtěl čmuchat,dal si chlebíček,šel za mnou,jak viděl kartáč,uši dozadu..

pak se ohnal i zubama…

jeho bývalý majitel,říkal,že ho mám okřiknout,že jsem na něj měká,

když jsem ho okřikla-šel pryč…..

chodím tam skoro každý týden na chvilku,

jinak konk má majitelku+na něm jezdí/starají se 2 slečny….,

mě by stačilo si jej jednou týdně vyčistit/pomazlit….ježdění už jsem vzdala…

ale on se chce vždy jen namlsat a tradááááá…..

dá se s tím něco dělat?koníkovi je 14 let,občas se prý umí i postavit na zadní,když ho někdo drží za ohlávku,……

kometa
kometa správce
28.04.2025, 19:24:34 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 28.04.2025, 18:44:27

Dává najevo nekomfort. Nevíte, kdo a jak na něm jezdí - možná blbě, možná mu nesedí sedlo a tak se tomu chce vyhnout. Pokud se ohání i zuby, musí mu něco už hodně vadit.

Pokud to nedělal už předtím, není to nevychovanost.

Dafi
Dafi 28.04.2025, 19:53:07 xxx.xxx.136.20

Takže by jste za ním nechodila?

Jako on dojde,vezme si pamlsek a mizne…

občas teda učešu druhýho koníka,jen tak na volno,dnes jsem taky učísla trochu druhýho koníka,pak trošku třetího koníka,pomazlila a šla,seděla kus od ohrady,a koukala na ně….

k brance za mnou dnes došel sám,i dojde někdy k onradě,to se nechá pomazlit bez pamlsku,ale v ohradě nic….

mrzí mě to,ale nevím co s tím…..☹️

kometa
kometa správce
28.04.2025, 20:37:48 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Dafi z 28.04.2025, 19:53:07

To se blbě radí, když nejsme na místě a nevidíme, jak se s tím koněm zachází. Jak jsem psala, třeba je bolavý nebo přetažený. Já nic takového nikdy nezažila. 

Koňovi se prostě nasadila ohlávka, cvaklo vodítko, odvedl se z výběhu, ve stáji vyčistil, nasedlal, nauzdil a šlo se jezdit. Rutina, na kterou byl zvyklý. A pracovalo se s ním tak, aby se “nezprudil”.

Zrzavci
Zrzavci 28.04.2025, 22:14:27 xxx.xxx.2.188

Dafi - koleduješ si. Nevíš, jak je s tím koněm zacházeno, proč mu konkrétní věci vadí a hlavně! nejsi jediný člověk,  který je  s koněm v nějakém kontaktu. Dle mého nemáš šanci to přepsat a pokoušet se o něco víc, než kůň nabídne a chce sám o sobě je riziko.

Buggyra
Buggyra 29.04.2025, 07:37:37 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 28.04.2025, 20:37:48

Jenže to může udělat člověk, co s těmi koňmi umí a má rutinu. Naši koně by se taky xichtili, kdyby k nim přišel někdo, kdo tam nejde s jasným požadavkem nebo neumí, ostýchá/bojí se, stařík je schopný po takovém člověku skočit…

Mívali jsme valacha, co po vás skočil, jen když jste “blbě čuměla” - dokud se makalo, tak se nechal postrojit, odvést, klidně za hřívu nebo za ucho, když se po něm něco chtělo, tak úplně v pohodě, pokud to bylo v rámci rutinního přístupu - a to klidně i s cizím člověkem, pokud ten člověk přišel, dal ohlávku, cvaknul vodítko... Ale jak se dělo něco neobvyklého, zejména jak se kolem motal člověk, klidně i takový, co “umí”, ale nic po koni nechtěl, třeba dal pamlsek a pak že by si ho jen tak pohladil, podrbal, tak to tenhle konkrétní valach útočil.

Souhlas se Zrzavci, podle popisu to je koledování.

Dafi, pokud chcete za tím koněm chodit tak, jak popisujete, musíte se domluvit s majitelem, jak správně s koněm zacházet a na co je kůň zvyklý. Majitel by měl vyhodnotit, zda vám hrozí nějaké nebezpečí, pokud ano, nemá vás k tomu koni pouštět, pokud pouští, jde případné riziko za ním, a to by si měl uvědomit. Vy byste měla přijmout pravidla, která má nastavená majitel a chovat se podle nich, protože jak řečeno, pokud se vás tam pohybuje víc a vy chodíte za koněm nejmíň, tak na jeho chování budete mít minimální vliv, musíte se přizpůsobit tomu režimu, na jaký je zvyklý. Dost možná bude nutné si nosit ohlávku a vodítko a koně normálně odchytit, uvázat, a pak budete moci čistit a ňuňat, bude to pro něj jasně ohraničená práce a bude s tím více srozuměn. Takto to pro něj může být nesrozumitelné, a raději z té nepřehledné situace odejde, je mu to nepohodlné a mate ho to, tak jde raději pryč. Děláte dobře, že se nesnažíte chodit za ním po výběhu a “uhánět” ho.

Druhá možnost samozřejmě je chodit za ním pravidelně pouze s pamlskem, nechat ho vzít si ho, zkusit poškrábat, a když nechce, zase odejít. Nebo bez pamlsku a když přijde, podrbat, když nepřijde, tak nic. Časem se třeba nechá a zůstane s vámi na “drbačku” - dobré je vyhmátnout nějaké místo, kde je mu to extra příjemné, v létě bývají koně vděční za drbání na prsou, na břiše… ale to samozřejmě k vám musí už mít důvěru, kterou zjevně momentálně nemá. Takže buď můžete zvolit pomalou cestu spojenou s pravidelnou docházkou a přítomností a čekat a být trpělivá a nebo můžete zvolit rychlou cestu, kdy holt kůň nebude na volno, ale vy dosáhnete cíle hned. Ona ta rychlejší cesta nemusí být horší - skrze koni známé prostředky ukážete, že se od vás nemá čeho bát a důvěru vybudujete i tak.

Každý postup by vám měl posvětit majitel nebo ošetřovatel, tj. někdo, kdo toho koně zná a umí vyhodnotit, jestli k němu přistupujete bezpečným způsobem pro vás oba.

kometa
kometa správce
29.04.2025, 07:49:50 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 29.04.2025, 07:37:37

Naši koně by se taky xichtili

A proto se ke koním nepouštějí lidi, kteří to a) neumí nebo za b) dokud nejsou prověření, že to umí.

Anonymní (neregistrovaný) 29.04.2025, 08:04:57 xxx.xxx.112.254
»

Cokoli má posvětit majitel nikoliv ustajovatel nebo jakákoli ze slečen co ke koni chodí. Já zjistit že někdo nechává laika něco dělat s mým koněm, tak se neznám.

Buggyra
Buggyra 29.04.2025, 08:11:46 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 29.04.2025, 08:04:57

Dyk to tam píšu. A Dafi píše, že s majitelem je ve spojení, takže jí přístup ke koním schválil. Asi je ale lehkovážný a nechá kolem koní motat i neprověřené lidi…

Arbora
Arbora 29.04.2025, 09:50:57 xxx.xxx.131.15
Dafi:

Takže by jste za ním nechodila?

Jako on dojde,vezme si pamlsek a mizne…

občas teda učešu druhýho koníka,jen tak na volno,dnes jsem taky učísla trochu druhýho koníka,pak trošku třetího koníka,pomazlila a šla,seděla kus od ohrady,a koukala na ně….

k brance za mnou dnes došel sám,i dojde někdy k onradě,to se nechá pomazlit bez pamlsku,ale v ohradě nic….

mrzí mě to,ale nevím co s tím…..☹️

Predstavte si rovnakú situáciu so psom, je bez majiteľa, pamlsok si od vás vezme, ale potom odíde, prídadne na vás trochu zaútočí. Chodili by ste za takým psom? Asi skôr nie. Alebo by ste aspoň prebrali s majiteľom situáciu, aby ste vedeli, čo robiť. A teraz si predstavte, že ten pes má 600 kg. Nie každý kôň bude držať, aby ste s a s ím mohli  pomazliť, väčšina koní má takéto aktivity niekde hlboko a nestojí o ne. Maximálne tak poškrabať, keď to nie kde svrbí. Kôň vám zatiaľ celkom slušne dáva najavo, že nemá záujem, netlačila by som na neho, aby nemal potrebu vysvetliť vám to dôraznejšie.(môj tip je, že z toho jazdenia nadšený nebude, ohlávka pre neho znamená, že sa ide pracovať. ale to je len tip a po internete s to nevyrieši)

Sardullah
Sardullah 29.04.2025, 10:17:50 xxx.xxx.221.216

Mě to furt není jasný…. ten kůň se vždycky choval takhle a nebo byl předtím “hodnej” a najednou se to chování  takhle změnilo?

Jako jestli je takový pořád, tak bych se na interakci poohlédla po jiném koni… jsou i koně kontaktní, vhodní pro začátečníky, pro děti….nebo jak to mám nazvat.

kometa
kometa správce
29.04.2025, 11:10:07 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.04.2025, 10:17:50

Na to jsem se ptala taky.

A ano, jsou i koně kontaktní. Stejně jako psi nebo kočky nebo morčata. Takoví se pak dají použít na různé formy animoterapie. Ale je to vrozené, nedá se naučit.

My měli v oddíle dva poníky pro děti. Valášek děti miloval pořád, byl ochotný jim za všech okolností vyhovět - třeba i stát na dvou nohách, když se děti nedomluvily a při čištění mu ty zbývající dvě zvedly najednou. Kobyla ne - tu jsme z kroužků časem vyřadili, protože začala kopat. Její předchůdkyně i kousala.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 29.04.2025, 11:49:22 xxx.xxx.31.162
»

Druhá možnost samozřejmě je chodit za ním pravidelně pouze s pamlskem, nechat ho vzít si ho, zkusit poškrábat, a když nechce, zase odejít.

Tady je velmi  nutné upřesnit, že za takové situace by mezi člověkem a takovýmto koněm měla být ohrada a i když bude Dafi dávat pamlsek, tak i tak být ve střehu. Kůň piraňa se dokáže ohnat velmi velmi rychle a s takovým pohybovým vzorcem, který nezkušený člověk nevyčte.

Zároveň se ale člověk nesmí bát, neboť toho může piraňa zneužít.

Buggyra
Buggyra 29.04.2025, 15:23:31 xxx.xxx.198.226

Přes ohradu koně nekrmit, učí se chodit k ohradám a nechávat se krmit o okolojdoucích lidí a následně se učí kousat. Takže pokud nelze s koněm interagovat v ohradě, tak e-e.

Pokud se po Dafi ohání ten kůň bez zjevného důvodu (ohnal se jednou, netušíme, v jaké situaci), tak za ním prostě bez dozoru nechodit, to dá rozum. Pokud se ohnal proto, že se pokoušela ho dohnat s ohlávkou, tak měl důvod.

Každopádně tady na netu můžeme pracovat pouze s dojmy, je nutné to řešit na místě v prvé řadě s majitelem a potom u koně případně s někým, kdo má toho koně přečteného a bude dozorovat.

Dafi
Dafi 29.04.2025, 18:28:02 xxx.xxx.136.20

takže budu se snažit nějak odpovědět-na koníkovi jsem jela v prosinci+jsem ho před tím čistila,to tam byla jeho majitelka,

pak jsem tam byla zase s majitelkou,zase jsem ho čistila,vždy mi ho dovedla,dala ohlávku,

a jednou se slečnou co tam dochází-to majitelka věděla,že tam budu

pak jsem tam byla několikrát bez ní-s majitelem pozemku-a bývalým majitelem koníka,párkrát jsem ho čistila,-to si nechal dát ohlávku jednou ode mě,jednou od majitele….,

pak už si nechtěl nechat dát ohlávku,a já ho ani nenaháněla….

jednou za týden dojdu,donesu pamlsky,dám mu jempohladím,pomazlím ostatní koníky….

když tam není majitel pozemku dovnitř nejdu!!!!

někdy dojdu k ohradě a třeba druhej koník dojde,nechá se mazlit a já s ním jdu kousek kolem ohrady,vykládám mu,mazlím se s ním a on jde-já jdu-mezi náma ohrada…

majiel jeho bývalý i slečny oco se o nějk starají říkají,že je rozmazlenec a umí být protivnej….

nahánět ho nemíním,

už si ani ohlávku neberu,přes ohradu nekrmím-jsou tam cedule,je to zakázaný-bud vevnitř-u koníků-přes ohradu ne

majitel pozemku řekne at jdu za koníky,že ale hledí si své práce,,nijak se mi nevěnuje..

ano z koníka mám respekt….

a ano,je mi jasný,že to ví….🙂

vlastně mi přijde,že zjištuje,co si může dovolit….,

ke koníkům všude možně bych musela-mussím dojíždět-tohle mi přišlop fajn,že to mám kousek,

no,ale zase,když nemá koník zajem,vlastně mu tak nějak lezu na nervy…-když to odlehčím…

tak je to na nic…no…

jinak,všem děkuji za odpovědi a rady!!!!

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.