Jo a nepodala jsem zprávu z kastrace… no hřebec u nás dostal už chudák tolik injekcí, že se tentokrát do žíly prostě napíchnout nenechal, takže došel vet pro fajfku a k mé radosti fungovala, tak pak již vše proběhlo v klidu. Kastrace celkem standardní, v jednu chvíli vet překvapeně zamručel, tak říkáme, co je, tak že mu uteklo něco..(céva?), co se chytí kleštěmi (emaskulátorem?), kleště to rozdrtí a tím se zabrání krvácení a tak. Že to teda podrtil málo a že snad to bude dobré, nevím, jestli pak ten uteklý kousek ještě hledali nebo ne.
Další dva dny ještě na fajfce píchat obří injekci s ATB (to jsem se zase pochlapila a bodala toho chudáka sama)…
Nicméně máme deset dní po kastraci, kůň žije, a už nezdrhá, kdykoli nás vidí, pokastrační průběh byl standardní, tak snad vše v cajku 🙂
No samozřejmě jsem s ním pracovat ještě nezačala, ale tak mám výmluvu, zanedlouho nás čekají ty ZZVJ a HJM, takže se věnuju holčičkám, na koně bude času dost… No, dost… konec května první výstava a závody… meh. Vlastně už o víkendu jede na sranda závody. - no, tak to bude ta “práce”, konečně s ní začnu 😄
Musím vám vyfotit hříbě, dělá se mu lehký labutí krček, už žádné “jelene, jelene, oči máš zelené” 🙂 A chválabohu se mu maličko rozšiřuje hrudníček, už se mi tam vejde dlaň 😀 Začíná vypadat jako malý velšáček 🤩
No a musím se ještě pochlubit. Máme HODNÉHO poníka! Toho zdravějšího… Normálně jsme na něj v pátek i včera posadili dítě, co sotva umí vysedávat, a on s ním kroužil po travnaté jízdárničce ohraničené klacky položenými na zemi v hektarovém výběhu. Krokem, klusem, obraty, změny směru, dokonce i přes nějaké bidlo položené na zemi na něm dítě přejelo! To je úžasné, já ty naše poníky znám jen jako zmetky využívající jakékoli příležitosti ke zdrhnutí, shození dítěte, žraní (!), vyhnutí se práci… že by v deseti letech začali brát rozum? 😲 Já jsem tak mohla zapřáhnout tlusťocha nevycválaného do sulky a kroužit také po jízdárně, aniž bych musela dozorovat dítě a jistit poníka třeba lonží. To je sen! 🤗 Musím poníčka příště více chválit (musím dítě vycvičit, aby poníčka velmi chválilo). Zlatíčko.
Dnes jsme se byli podívat v Zákupech. Od roku 2021 tam probíhá rekonstrukce obrovského hospodářského dvora patřícího k zámku. Od letoška je k prohlídkám otevřená obrovská konírna, neuvěřitelný prostor, nádhera. V přilehlých prostorách jsou dobové obrázky koní s popiskama. Stojí za návštěvu ❤️
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 11.05.2025, 21:07:39
Capo urcite dakuje.
Mno, caka nas poriadny maraton, ale hoci na drahe to bojovnik nebol, inak vyzera, ze je.
Boli ho vsetko, zatial.
Ale to preboli, casom.
Capo ma aj pribeh, ale je rovnako bolestny, ako Capove nozicky a ani sa mi nechce o tom pisat, lebo je to jedno, menej ho to boliet nebude.
A berie lieky, bez obav. Som prvy clovek, s ktorym za dva tyzdne vysiel von. Ze chodi, hoci kadeako, bol celkom sok.
To je test “chcenia zit”, mrcinka sa vyvlecie za stajnu na pruzok travy a to uz clovek pozna, s kym ma tu cest.
Pred mnohymi rokmi som tam vyvliekla Bonitu, ktoru sme rovnako ako rysavca ziskali darom a ktora tam doskakala o troch nohach. Priserny pohlad, stvrta noha ohnuta pod bruchom.
Potom sa rozhliadla a dala sa, skakajuc o troch nohach, skumat okolie. Dnes ma 29 rokov a beha ako gazela.
Capo zistil, ze v padokoch su kone a skriekal tak strasne, ze som skoro ohluchla 🙄 A pasol sa a chodil 🙂
Mno, caka nas poriadny maraton, ale hoci na drahe to bojovnik nebol, inak vyzera, ze je.
Boli ho vsetko, zatial.
Ale to preboli, casom.
Capo ma aj pribeh, ale je rovnako bolestny, ako Capove nozicky a ani sa mi nechce o tom pisat, lebo je to jedno, menej ho to boliet nebude.
A berie lieky, bez obav. Som prvy clovek, s ktorym za dva tyzdne vysiel von. Ze chodi, hoci kadeako, bol celkom sok.
To je test “chcenia zit”, mrcinka sa vyvlecie za stajnu na pruzok travy a to uz clovek pozna, s kym ma tu cest.
Pred mnohymi rokmi som tam vyvliekla Bonitu, ktoru sme rovnako ako rysavca ziskali darom a ktora tam doskakala o troch nohach. Priserny pohlad, stvrta noha ohnuta pod bruchom.
Potom sa rozhliadla a dala sa, skakajuc o troch nohach, skumat okolie. Dnes ma 29 rokov a beha ako gazela.
Capo zistil, ze v padokoch su kone a skriekal tak strasne, ze som skoro ohluchla 🙄 A pasol sa a chodil 🙂
Kiez mu to vydrzi 💪
Navracet koně do života by mě strašně bavilo a naplňovalo, ale chybí mi ropný vrt.🙄
Tak aspoň koukám do inzerce a představuju si-kdyby na to bylo,kterýho bolavýho chudáka-už od pohledu , bych nejraději odkoupila a dala dohromady. Tuhle možnost Vám závidím. 😏
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 11.05.2025, 23:19:19
Capo zistil, ze v padokoch su kone a skriekal tak strasne, ze som skoro ohluchla 🙄 A pasol sa a chodil 🙂 Kiez mu to vydrzi
A kéž, jako Bonita, pak taky běhá jako gazela.
Co to má proboha s těma noženkama? A jaká je prognóza na zlepšení? Málo, vůbec, hodně…. vím, že budete čarovat, to je mi jasný, tak přeju, ať se zadaří co nejlíp. A přidávám se k Verun s tou závistí.
To je přesně to, proč bych si moc přála být bohatá. Ne pro sebe, mám šécko, co potřebuju, ale přesně tohle bych taky moc chtěla, mít dostatek financí, abych mohla pomoci těm, který lidi zrakvili.
Och, tak on je v práci, je náš školský, to mi takéto paripy získavame vždy darom, hoci Capa sme chceli už keď sa prvý krát zranil pred rokom a pol, tušili sme, ako to dopadne, ale majiteľ nechcel a nechcel.
No a nakoniec ho rád doniesol…pravda, v báječnom stave.
Na predky je chromý, lebo si vraj strhol podkovy aj s pol kopytom, do toho ešte jedna ľahká korektúra a výsledkom bolo, že včera po 2 týždňoch vyšiel na svetlo božie, aj to podlepený a s tým, že som myslela na Bonitu v kuse. No a nedoliečená rana, kde sa urobili tuším dve keloidné jazvy a XYta flegmóna v poradí, lymfodrenáž nefunguje a tak má sloniu nohu. Je to na houno, lebo chodenie bolí a státie zas totálne neprospieva tej zadnej. Na ktorej má novú ranu, v ohybe tarzu, taže to je tiež nie úplne dobré. No, bolí ho celý kôň proste.
Lidičky, nemáte nějaký zaručený tip do čeho zamíchat nechutné léky vybíravému koni? Kobyla dostala Chanazone a zamíchané v obvyklém žrádle to nesežere. Prostě krmení plivne zpátky do kýble, případně na zem a znechuceně odchází. (A to jsem si gratulovala, že když jsem zvládla svépomocí píchání antibiotik, tak mám to nejtěžší za sebou 🙄.)
Rozmíchala bych to v tekutině(já nevím, třeba mátovej , heřmánkový, průduškový čaj?voda… ) , nacucla do stříkačky a šup do koně, za to pak odměnu…udělat z toho cvičení. začít můžete, jen třeba s tím čajem, odměňovat a pak tam fouknout i prášek a velká odměna… + žlabové krmení.
Rozmíchala bych to v tekutině(já nevím, třeba mátovej , heřmánkový, průduškový čaj?voda… ) , nacucla do stříkačky a šup do koně, za to pak odměnu…udělat z toho cvičení. začít můžete, jen třeba s tím čajem, odměňovat a pak tam fouknout i prášek a velká odměna… + žlabové krmení.
To mě taky napadlo. Ten prášek mi ale přišel takový nerozpustný - bojím se aby nezůstával ve stříkačce. Už jsem uvažovala i zamíchat do něčeho hustšího (přesnídávka?) a dát stříkačkou to. Jestli to teda půjde, myslím, že by to chtělo stříkačku s nějakou větší dírou.