Aktuálně: 2 682 inzerátů263 361 diskuzních příspěvků19 192 uživatelů

O všem a o ničem :)

anekapace
anekapace 29.04.2025, 19:19:03 xxx.xxx.49.20

Zdravíme všechny ve spolek. Naše krásné děcko se učí chodit u kočáru (je to tak vtipné stvoření, jak jen může poloviční hucul být). 

Mladík je obsedlý - jeden den šel do lesa na laně za koněm a vrátil se se sedlem a jezdcem, a kolegy vlekl na tom samém laně za sebou…. 🙂 

Dnes druhý výjezd, s koněm vodičem, trochu klusu… no nebudeme to přehánět, ale je to mládě rozkošné. 

Dělají mi radost. 

Ať vám všem koně šlapou, užívejte krásného počasí, než se nám namnoží havěť a nebude se dát vyrazit do lesa. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Verun
Verun 29.04.2025, 21:01:18 xxx.xxx.220.12

Zkuste to bez pamlsků, ono pamlskování má pravidla,kůň nežebrá, nenatahuje se, nešacuje, neštípe, nenutí si pamlsek nátlakem. Ćlověk mu ho necpe , pokud kůň dělá něco zmíněného. Pokud chcete pamlskovat, musíte mít s koněm domluvená pravidla… kdy a za co,  a jak…pamlskem chci po koni upevnit nějaké chování…nedávám mu je jen tak , on mě za to víc rád mít nebude, nebo jen tu chvilku, jak zmiňujete Dafi. Ta potvora jde k vám s ušima dozadu a vy mu dáte pamlsek-odměníte ho🤪….a tak dokola..

(jasně že někdy padne u mě i pamlsek navíc, ale já si to u vlastního koně mohu dovolit, vím , co a  jak.) 

Takže nechte si koně chytit, uvázat, nepamlskujte , koně pošmrdlejte kartáčem a nechte jít, když to bude pravidelně, časem si na to zvykne a bude se těšit na drbání bez další práce. Pokud pod kartáčem uhýbá, prohýbá se, šklebí se při čištění nějakého místa , jak výše zmiňovaly holky, je koník bolestivý.  

Verun
Verun 29.04.2025, 21:06:27 xxx.xxx.220.12
»
Odpověď na příspěvek uživatele anekapace z 29.04.2025, 19:19:03

se chci zeptat, má to pravidla zapřahat samotného koně jako podsedního  nebo je to kvůli hříběti.  ? 

anekapace
anekapace 29.04.2025, 21:12:35 xxx.xxx.49.20
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 29.04.2025, 21:06:27

Určitě to pravidlo není, instinktivně jsem to nachystala tak, aby šlo mládě do “škarpy”. 

Poprvé šla máma mezi dvěma ojkama a malou měla vlevo, ale ojky byly vytažené na maximum a přesto jsem je obě měla příliš blízko kočáru, tak jsem to zkusila takhle - k párové oji, která měla větší vůli k prodloužení. 

Máma je dcery, jezdecká, ale po porodu má bídnou horní linii, takže spojíme příjemné s užitečným a dočasně budeme zapřahat. 

Buggyra
Buggyra 30.04.2025, 07:02:25 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele anekapace z 29.04.2025, 19:19:03

Jé, to je nádhera, já se těším, až vytáhnu vagonetu!

Buggyra
Buggyra 30.04.2025, 07:02:53 xxx.xxx.198.226

Poslušně hlásím, že tlusťoch SHP, co nám od ledna nechodil a povaloval se, na hladomorně shodil pár deka, prý že výrazně, říkají lidé, co ho nevidí každý den 🙂 Druhý SHP, co byl zdravý, taky shodil, na tom je to aspoň vidět (nakonec, ten se i hýbe… na závodech šel všechno 2x - parkur 40 a 60, drezuru, barely, zručnost… a nevypadal, že by ho to nějak zasáhlo). No ale lidi vidí hlavně to, že se jim vykasalo to vyvěšené senné břicho, což pro mě není zase až nějaká zásadní známka hubnutí, to je spíš taková estetika. No aspoň jim nepřekáží v pohybu, že. Tlusťoch má ale pořád louplou zadnici a ocas mu trčí ze zadku skoro v pravém úhlu, jak se tísní mezi bochníkama špeků… 🙄 To se doladí 😈 

Po třech týdnech zase kovář vystrouhal a pravil, že na kopytech není vidět žádný problém, tj. žádné zásadní schvácení to nebylo, ani odrosty rohoviny u korunky po těch 4 měsících nevypadají poklesle. Tak prostě si říkám, že to byl zase jeden z jeho celostních záseků, občas nějaké takové zhoupnutí v zdravotním stavu měl, až jsme se jednou báli, že má myopatii… Tak teď to akorát netrvalo týden, ale tři měsíce, no. Nicméně restrikce krmení a pohybu mu zjevně prospěla, teď už jsou puštění přes den po celém čtvrthektaru, kde olizujou zelenou hlínu, na noc s vymáčeným senem stále v kruhovce - aby mohl stařík 130 KVH, co je s nimi, dostat větší porci sena (oni by ho k tomu nepustili a všechno by mu sežrali). Všichni jsou po ošetření zubů a stařík 34 má jen o 4 zuby méně oproti plnému valašímu chrupu! A bez vnějších známek zásadních potíží (kazy, záněty, viklany…). 🙏 

Tlusťoch SHP teda začal makat 🤗, minulý víkend první lehké opracování se sulkou a tento týden už i nějaká drobná práce se sulkou. Dneska jde poprvé od února (?) pod sedlo, jdeme vozit na čarodky, tak podle jeho projevů uvidíme. Poprvé od té doby se také projde po asfaltu, tak uvidíme, jak mu to půjde po tvrdém (půjde po něm asi 300 m tam a 300 zpět). Ale těší mě, že už se může hýbat, protože spalovat potřebuje, potřebuje svaly, však je to mladý kůň (10). Jen u něj speciálně (a druzí dva se s tím teda příhodně svezou) budeme muset hlídat línii. Teď už máme velké stádo, můžeme dělit na 3+3, tak to využijeme, poníci mají navíc teď svůj vlastní přístřešek, takže to vidím tak, že na zimu zimní výběh přepažíme a poníci budou na hladovce i v zimě pěkně. 

A nezdržujte, jdu tahat…

Horsana
Horsana 30.04.2025, 15:02:47 xxx.xxx.234.42

Dnes dorazil Garoník.

Mno, ten plan, ako v horach schudne uplne nevysiel…vyzera ako maly tazny kon, oproti Gustavovi a Nehe je to Godzilla, uplny obor. Jeho chrbat vyzera ako postel. Manzelska.

A este ma aj sarkoid, lebo bol s kravami. No nic, podviazem to. 

Inak je to tak uzasne zviera, ze si tu na tom upeku tlciem hlavu o kurin, ze som ho tak dlho nechala lezat ladom. Ako, zle mu nebolo, ale ten pohlad tych jeho malovanych oci ❤️

Foto dodam, ked si osetrim upal a zoskrabem z neho pot.

Aneka-uplna parada 😍

kometa
kometa správce
30.04.2025, 15:27:19 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 30.04.2025, 15:02:47

Jeho chrbat vyzera ako postel. Manzelska.

😄😄😄

Horsana
Horsana 01.05.2025, 10:16:47 xxx.xxx.16.197

Njn.

Ako, on bol v kopcoch, ale predsa len, ja mam iny level strmosti, takze hned sa sfukol.

Vcera odo mna odohnal Gustava tak prudko, ze ten spravil tri kotrmelce na zemi…ale potom uz vladol mier. Dokonca aj pri krmeni. Dokonca sa poniky prestali namesacne nimrat v kasi a zrali ju na plnu hubu 😂

Fotky ho zostihluju. Mna nie 😄

Rozdala som mancaftu na noc Previcox, radsej.

Obrázek Obrázek
Horsana
Horsana 01.05.2025, 10:21:44 xxx.xxx.16.197
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.04.2025, 07:02:53

Neha ma chronicky schvatene Cushingove kopytka, ktore rastu pred ocami, Gustavove kopyta kazde smeruje inde, ale ked treba satanit po pozemku, alebo vonku, svah, strk, ani kamene im nevadia.

Minule som ich vypustila, 2 hodiny ich nebolo, nakoniec sa prinavratili, znacne dostipani od hmyzu, ale netusim, kde boli 😛

Horsana
Horsana 03.05.2025, 11:18:43 xxx.xxx.17.108

Chjo, Garonik sa komplet cely osypal, totalka 😢

Mna pri ohniku na planine napadli larvicky tak hrozne, ze som predvcerom zvazovala navstevu pohotovosti. 

Svinsky, vydrbany hmyz 😠😠😠

Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 06:34:12 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 01.05.2025, 10:21:44

No, tenhle “nepovedený” SHP má na tvrdém problémy s chozením, teda pozorujeme to hlavně v kočáru, když jdou hodinu a déle, tak na tvrdém se pak kroutí a je vidět, že ho bolí nožky… Momentálně vůbec ve výběhu na tvrdé přístup nemají a tím pádem ani do budoucna nebudou, protože tam nejsou zpevněné plochy… Takže budeme muset na tvrdu trénovat jen při práci, na vyjížďkách. Máme nového pony jezdce, tak snad vydrží a poníci se rozchodí.

Taky už  jsem schytala pár kousanců od hmyzu, ale my máme strašné štěstí, jsme na velmi suchém místě daleko od jakékoli zvěře, hmyzu málo (bohužel i toho pohledného).

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.05.2025, 10:28:52 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.05.2025, 06:34:12

…a co boty pro takového prckoně, nepomohly by? Bud ei plno bazarových, čili za pár korun…

Já mám u koně s timhle taky problém, ale kovu kovu. Na plast.

Buggyra
Buggyra 05.05.2025, 11:24:19 xxx.xxx.198.226

Asi by pomohly, jedny máme, vyzkoušené, ale staré, jedna se rozpadla, dlouho někde ležely. Máme i druhý pár, kdyby se chystalo, že bychom jeli někam dál po tvrdu, asi by přišly na přetřes, ale hádám při prvním cválání se taky rozpadnou (pak ještě můžu složit dvě dobré z obou párů 😀). Vždycky jsme chodili tak, aby to prostě poník uchodil, když se dá, jede se po měkkém, v tom pomáhá dost ta vagoneta, je odpružená, s ní se jede i po louce na pohodu, ten maratoňák je sice lehčí, ale je to hrkoták, tam se člověk na nerovném natřese… Zatím chodí poník v jedničce po výběhu, tak je to jedno. Jinak přišla řeč už i na kování, ale máti zapřahá tak malounko (když jednou za měsíc, tak to je co říct), že by to byl spíš vopruz než pomoc. 

Kováře na plast si tady můžu tak jako namalovat do sešitu 🤣 Jasně, on by někdo z Prahé třeba dojel, ale kdo by to platil… Jsem ráda, že jsem sehnala kováře od Jičína. Jinak uhánět místní borce, to je fakt za trest.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.05.2025, 12:16:03 xxx.xxx.27.179

No…proto se vyplatí ty boty alespoň na předek, ve Vašem případě bych taky nekovala. On má hned kůň z tý práce větší radost, i na tom travnatým povrchu 🙂

Já bych třeba boty taky dala radši než nechat kovat, jenže kobyla má lápti jak slon, minimálně 165 mm do šířky a tam už je výběr fakt malej…no a abych za to dala desítku a někde to ztratila, to radši nakovu 😀

Mimochodem (oslím můstkem) vůbec nechápu, co je to za plast, ta moje krasavice 800 kg živý váha na tom tancuje už dohromady půl roku a ten plast POŘÁD DRŽÍ - co to je za nesmrtelnej matroš TVL 😀 

efe
efe 05.05.2025, 13:10:47 xxx.xxx.199.5
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 05.05.2025, 12:16:03

Moje krasava - teda jen 600 kg - je už má x let (jakože třeba šest?) a ty boty vypadají pořád jak nový. Nosí je málo, ale i tak. 

A je strašně znát, když jí je dám, to si spokojeně vykračuje a neřeší, kam šlápne nebo ne. Jinak je hodně opatrná.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 05.05.2025, 13:27:36 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 05.05.2025, 13:10:47

Já myslela ty plastové podkovy. ty má ten kůň na noze 24/7, tak proto se divím.

U botiček se nedivím, když člověk koupí kvalitní a nejezdí každý den 4 hodiny, tak jsou nesmrtelné…a viděla jsem, že po jejich užívání se dost koním zlepšila nebo vrátila chuť k práci 🙂

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.