Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 24.10.2025, 07:44:57
To, co děláte vy, se mi příčí a považuji to za neefektivní, protože problém jen přesunete, tedy převezete,
Já myslím, že už se tohle moje vypouštění myší jednou řešilo…
Takže já osobně si nemyslím, že myš bude putovat někam xy kilometrů. A i kdyby ano, tak kolik jedinců z těch povětšinou cca deseti myší… a dobře jednou asi z 25 myší do té civilizace doputuje.
Nepřesouvám problém jinam… když už půjdeme k meritu věci, tak v přírodě je xy zvířat, která myš dokáží ulovit a která si jí dají jako svačinku.
Takže tak max přispěji do potravního řetězce.
Upřímně mi řekněte kolik si myslíte, že s těch mých cca 10 ti myší, co vypustím, přežije do doby, než by se vrátilo do civilizace a nebo do rozmnožení, které by způsobilo přemnožení na louce v lese…
Opravdu si myslíte, že tohle je problém?
Jestli ano, tak sorry, ale to mi přijde jako názor “ zničit krtka”… resp. zničit všechny krtky, protože opravdu jednotky myší žádný problém v přírodě nezpůsobí.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 24.10.2025, 07:44:57
protože problém jen přesunete,
No to ale Vy taky, a mnohem horším způsobem. To že se k otrávené myši nedostanou Vaše zvířata neznamená, že se k nim nedostanou zvířata jiná, ať už domácí mazlíčci, nebo ta zvířata divoká. Nemyslíte v podstatě dál, ne za svůj pozemek.
To, co dělá Sardullah neublíží nikomu, páč je nevozí sousedům za zahradu. Naopak v podstatě prostře stůl predátorům.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 24.10.2025, 09:31:25
Takže takzvaně “uschne”?
Ano. Kolegyně má takhle ve škole, na chodbě za oknem, už několik více měsíců netopýra. Malá mrtvolka mumifikuje docela snadno, s člověkem je to horší. Ale taky to jde - viz brněnské katakomby.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 24.10.2025, 09:38:38
Nebavíme se o opečovávaných myších, které tak žijí celý život (jako mazlíčci - pro mě zvrácenost), ale o myších divokých, které Sardullah odchytne živé a pak strčí do akvária, nějaký den opečovává a pak je vypustí. Tyto myši mají slušný potenciál k přežití a rozmnožení.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 24.10.2025, 08:09:24
My v klidu jsme. Pes myši nežere. Žádný z našich psů je nežral. Kočky nemáme a od sousedů k nám kočky nechodí, protože máme a měli jsme psy, kteří je vyháněli. Dravci a jiná havěť fakt nemá šanci se otrávit u nás myší. Tam, kde jsou tráveny, tam žádný dravec neloví. Fakt se nám po pozemku neválí otrávené myši. Ty si někam zalezou a zdechnou.
Tak ono je hromada jedů, které zabíjí až metabolizovaná. Takže ani chcíplá otrávená myš není jedovatá. Spíš jde o ještě živou otrávenou myš, která ani neví, že už to má za pár. Ta by teoreticky mohla odejít k sousedům a být pro svého lovce za určitých okolností nebezpečná.
Pokud vezmu myš a mám ji týden v péči, pro tu myš to je jak rok pro Vás. Leccos pozapomene, ztratí na hbitosti, zleniví. Když takovou myš, i starou a protřelou, vypustíte do neznámého prostředí, moc šancí na přežití skutečně nemá.
Otázka humanity jistě na místě je, pro mě je třeba přijatelnější tu myš usmrtit ihned a bez stresu klasickou pastičkou, ale kdo má přemyšováno, holt použije jed, a kdo nesnese pohled na mrtvolku, holt použije odchytávací pastičky. Pořád lepší než topení, že jo.
Letos skladujeme dvanáct pytlů obilí a nemáme dost sudů, takže myší je víc než předchozí roky, kdy bylo obilí méně a do sudů se nám vlezlo. Zatím zvládáme klasickými pastičkami udržovat únosnou mez, ale kdo ví, třeba budeme muset přes zimu vymyslet něco alternativního.
Já už bych to s těma myšima uzavřela…každý se snažíme zbavit myší dle svého…také každý máme jiný problém…něco jiného je odchyt jednotek myší u mě v obýváku a kuchyni (do patra naštěstí za celé ty roky žádná nevlezla) a ve sklepě…a něco jiného je potřeba likvidace myší v jiných prostorech mimo dům.
V každém případě BaLu…neřešte…já k vám moje myši nevozím, nevypouštím je ani nikomu za zahradou, abych přesunula svůj problém k jiným lidem.
Myslím, že jediné, nad čím by se mohl někdo pohoršovat je případné podezření na týrání, když myš opečovávám přes zimu doma a když začne být opravdu hezky, tak tu myš vypustím, ať se stará…v tomhle mohou mít pravdu ti, komu přijde humánnější jí usmrtit hned. Ale to zrovna není alfa a omega toho, co vadí vám.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 25.10.2025, 11:49:13
Ne, opravdu nejsem blbá. A je mi úplně jedno, kde myš chcípne. Vy nevíte, jak to vypadá u nás, jak daleko je sousední pozemek, co na něm je a co na něm žije. Jed používáme ten, který se prodává v běžné distribuční síti, ne silnější a lepší, jaký používají deratizační firmy. Kdyby bylo použití běžného jedu na myši tak strašně škodlivé jak se tady někteří z toho opupínkovávají, tak nebude v prodeji.
No tak hýčkat chycené myši a pak je odvézt k lesu… ty myši jsou zpátky dřív než vy, Sardullah.
My myši trávíme. Bohužel jedy se prodávají čím dál slabší. Takže otráveného zrní musíme koupit víc… Je potřeba stav myší snižovat, ne je přesouvat o kousek dál od domu.
To teda radši ty pastičky, jedem na myši se přiotrávil můj první pes. Mysleli jsme, že o něj přijdeme. Měl pak potíže s játry.
Doma máme jed na myši na několika místech,kam se nedostanou ani kočky ani pes ani slepice,celoročně celá léta.Nikdy se neotrávil žádný pes ani kočka.Ani jeden pes myši nežral a kočky mrtvé také ne. A i kdyby náhodou pes nebo kočka nějakou myš otrávenou sežrali,nemyslím si,že by se po jedné myši,vzhledem množství jedu co sežere myš s porovnáním velikosti psa,kočky, něco stalo.Něco jiného by bylo kdyby sežrali přímo jed,ale k tomu se nedostanou.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 25.10.2025, 15:07:42
No já nevím, jak ty běžně prodávané jedy, ale třeba ta deratizační firma, od které jsem jed měla, tak majitel říkal, že by to problém být mohl.
Já si třeba nemyslím, že by moji psi sežrali mrtvou myš, spíš mám strach, že ta myš neumře hned a ten jed jí v určité fázi zpomalí…pak mám obavu, aby se prostě nepřichomýtla do jejich zorného pole a nespustilo by to nějaký lovecký pud a že by i moji psi, kteří nejsou tak obratní, aby chytli zdravou myš, tak tuhle by chytit mohli…takhle ani tak si nemyslím, že by ulovenou myš někdo jedl, ale zase při mojí smůle jo a při mojí smůle by to byl problém…
No a pak další věc…myš umře…umře mi někde doma a nemusí se z ní stát nesmrdící uschlá múmie, ale prostě mi někde bude smrdět její mrtvola a bůh ví, kam zaleze a kde spočine…a hledat, kde smrdí…třeba pod rozloženou sedačkou, která už nejde složit a je těžká jak prase, to fakt člověk nechce…
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 25.10.2025, 15:07:42
Plně souhlasím s acher. Taky doma plno pastiček různého tvaru a různé návnady, po pozemku nemám jed, ale kdyby u nás byla invaze dám a ano ten co koupím.
U nás neskutečně mě sere krtek a to doslova, máme tak zdevastovaný pozemek , že to svět neviděl. Co my už vše vyzkoušely na krtka a nic nezabere😈.