Je to nezvyk - třeba “od tama”, “z tama”. To jsem slyšela poprvé v severních Čechách…
Mě teda udivuje, a není to nářečí, že jsou lidi schopní říct i napsat větu "Co je to za rasa"?" když se ptají na plemeno. Proč neskloňují? Buď si připadají takhle chytřejší, stejně jako ti, co píší “Jak jsi to představuješ?” místo “Jak si to představuješ?” A není to překlep… Podle projevů na sociálních sítích mám pocit, že absolventů zvláštních škol je mnohem víc, než může reálně být.
100 % souhlas. Angličtinu od 1. třídy, ale česky neumí. Další obvyklý výraz je “by jste” místo byste. Nemám nic proti angličtině, mé velké mínus, že ji neumím, ale…..když někdo mluví česky ( v médiích ), tak má mluvit česky a ne prošpikovat řeč dealy, narativy, on airy……
A bohužel i ti, kteří by měli umět….Moderátorka v reportáži na Primě 3x opakovala, že děti zvonily klíčemi !
já zkraje nevěděla,co je “apka”…teď si nevzpomenu co,ale stále častěji zkracují normální slova,do jakýchsi patvarů…a používají cizí výrazy,které by se pro nás starší mohly používat česky..je z toho normální mišmaš
Když se vrátím ke slovenštině: když Ráž zpívá “celučičká”….. Také jsme se bavili, když kamarád svoji dívku oslovoval “chrobáčik”. Pro mě má slovenština velké kouzlo. Když jsme jezdili na Slovensko, tak také někdy návštěva místního zařízení dopadla tak, že chlapi stáli na stolech a 1 naší, 1 slovenskou. Nikdy se nepobili.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 05.12.2025, 14:47:38
Plus samozřejmě každý majitel pozemku bude vyloženě skákat metr radostí, že se ti ubozí konýšci můžou napást na jeho louce / ozimu / zahrádce / v sadu / na fotb. hřišti.
Kolik je asi v tom stádě hřebců? Jak by se to nažralo, nešlo by to otravovat kobyly v okolí?
To chcete, potkat na vyjížďce stádo cizích koní, kteří se na vás zvědavě vyřítí podívat, třeba mně na tom mlaďochovi dva měsíce obsedlém by se to v současnosti vyloženě hodilo do krámu, takové setkáníčko.
Myslím i taková matka s kočárkem nebo s dětma by ze setkání s kupou neznámých koní na nějaké procházkové trase musela být odvázaná. Případně z aktivistů, kteří jí oznámí, že danou trasou se nemůže jít projít, protože se tam zrovna pohybuje stádo.
Též vlakvedoucí by jistě rád popatřil na pár ušlechtilých zvířat na trati, to není tak častý pohled a myslím by ho to kulturně obohatilo, stejně jako všechny cestující.
A jestli si někdo myslí, že kupa pěšáků by zabránila jakkoli stádu koní se přesunout, tak haha. A co když mezi ty koně vletí pár psů a rozeženou je? Jak aktivisti zabrání nějakým podvraťákům (myšleno těm, co zdrhají pod vraty), aby koně popohnali k dálnici nebo nad nějakou jímku s chatrným zakrytím?
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.12.2025, 06:48:43
Krásně jste vylíčila všechna nebezpečí a ohrožení, která může stádo koní způsobit. Máte určitě pravdu. Také bývám takový katastrofista. Jen jsme si nerozuměly v představě o stádu. Já měla představu dalších 3, 4 zbídačelých zvířat, ne o divokém západě. Proto jsem psala o dozoru. Ale několikrát jsem napsala, že já o koních nic, můj názor, že je lepší se jim vyhnout, takže vaše slova mají určitě větší váhu. Jen nápad laika na rychlou pomoc. Psát, psát a psát a další den další zdechlina ? Tohle vedlo mou úvahu.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 08.12.2025, 09:49:25
Ale Orionko, kdyby se něco stalo, půjde to za tím, kdo to celý zorganizoval. A kupř. u nás je silnice až moc blízko, když jí ty koně utečou, chodívají v pohodě po silnici. Nechcete potkat ráno za tmy cestou do práce koně na silnici. Kolikrát jsem odkláněla auto, co jelo z vesnice, když jsme je našli u nás. Buggyra má opravdu pravdu.
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 08.12.2025, 09:49:25
Dva koně jsou moc. Dva koně jsou stádo a pokud nemáte aspoň jednoho na šňůře, tak se seberou a jdou si kam jim libo, to by se ti aktivisti kolem nich museli držet za ruce, aby ti koně byli pod kontrolou. Koňovi šibne, zvedne hlavu a ocas a je za deset vteřin tam, kam oko aktivistovo nedohlédne.
Měla jste kozy, jak jste s nimi chodila do lesa na ostružiní? Jste měla tu hlavní na provázku a ostatní byly naučené chodit za ní, ne? A šly by ty kozy takhle s někým, koho by neznaly? Šly by v klidu, kdyby do nich vlítnul pes? A co by ty kozy dělaly, kdyby se nadlábly ostružiny a pupení a další program by nebyl? Zůstaly by spořádaně na místě a nebo by se začaly courat? Došly by si samy na vodu někam? A co kdyby ta vodní plocha byla za silnicí? Mno…
Ale Orionko, kdyby se něco stalo, půjde to za tím, kdo to celý zorganizoval. A kupř. u nás je silnice až moc blízko, když jí ty koně utečou, chodívají v pohodě po silnici. Nechcete potkat ráno za tmy cestou do práce koně na silnici. Kolikrát jsem odkláněla auto, co jelo z vesnice, když jsme je našli u nás. Buggyra má opravdu pravdu.
Ale já jí dávám za pravdu. Nic lepšího vymyslet neumím.
Dva koně jsou moc. Dva koně jsou stádo a pokud nemáte aspoň jednoho na šňůře, tak se seberou a jdou si kam jim libo, to by se ti aktivisti kolem nich museli držet za ruce, aby ti koně byli pod kontrolou. Koňovi šibne, zvedne hlavu a ocas a je za deset vteřin tam, kam oko aktivistovo nedohlédne.
Měla jste kozy, jak jste s nimi chodila do lesa na ostružiní? Jste měla tu hlavní na provázku a ostatní byly naučené chodit za ní, ne? A šly by ty kozy takhle s někým, koho by neznaly? Šly by v klidu, kdyby do nich vlítnul pes? A co by ty kozy dělaly, kdyby se nadlábly ostružiny a pupení a další program by nebyl? Zůstaly by spořádaně na místě a nebo by se začaly courat? Došly by si samy na vodu někam? A co kdyby ta vodní plocha byla za silnicí? Mno…
Až budu mít čas, najdu vám fotky. Samy nebývaly, chodila jsem s nimi. Když do nás vlítnul pes, domlouváním jsem je udržela u sebe. Kdyby se jedna rozeběhla…..pes byl hodně urputný, nechal si od nich rozbít hubu. I když byly bezrohé. Všechna krev, co na zvířatech byla, byla jeho. Ale to už jsem tu psala. Byly spíš psi než kozy. Neměly pořádnou ohradu, takže pochozí pastva byla každý den. Když to nešlo, sekala jsem jim. Ale to už plevelím koně. Můžu je dodat, že všichni sousedi si nad mým chovem klepadlo na hlavu. Byla jsem tu exot, když jsem chodila se psem, když jsem přidala kozy……Doba značně pokročila, teď už se tu chodí se psy normálně.
Jsme na psech, takže neplevelíte koně 😀 A navíc jsme na Všeobecném, tj. kecací téma, nenechte se vyvést z rovnováhy.
No ale kozy vás znaly a chodily s vámi ze zvyku, kdyby je šli zachraňovat nějací henti aktivisti a pokoušeli se je udržet na nějakém prostoru, třeba by to vyšlo a třeba ne, aktivistům by kozstvo nevěřilo a šlo by si po svém, představuji si. Možná by na kozách byla i aktivistická krev, kdyby kozám v rozletu překáželi.