Aktuálně: 2 397 inzerátů267 988 diskuzních příspěvků19 288 uživatelů

Všeobecný pokec

Buggyra
Buggyra 26.01.2026, 11:56:11 xxx.xxx.198.226

A to my jsme s děckama šli postavit crossovou dráhu do lesa a děcka s koníkama na tyči skákala na té dráze a běhala tam z kopce do kopce. Jasně, že by to ty děti zvládly i bez nás. Ale třeba já jako dospělý jsem zařídila, že v doskoku těch překážek nečouhaly ze země kořeny, že jsme dali na stranu větve a kameny z té pěšiny, že z překážky netrčely pruty, za které by se děti zachytly, že součástí těch překážek byly pouze rozkopnutelné materiály, protože některé děti někde našly tvárnici (v lese?!) a daly ji doprostřed skoku… Taky jsme děckám v táboře zkontrolovali boty, aby do lesa skákat přes kořání nešli v teniskách nebo žabkách (tací umělci se najdou). A po akci jsme zase překážky rozebrali a cestu vyčistili. Kdybych se hobby horsingu nevěnovala, ty děti by to jistě zvládly vymyslet samy. Ale ty důsledky.

Třeba jako když nám malí bajkeři na cestě postavili skokánky a přes cestu natahali klády a vykopali jámy, aby měli materiál na skokánky. Ti si snad samostatně ústa nerozbili, ale bez toho dozoru rozbili cestu, no. A jejich aktivitě každý zatleská, dokud mu tohle neudělají za barákem.

Buggyra
Buggyra 26.01.2026, 11:58:43 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 26.01.2026, 11:54:58

Tak pokud se váš pes i v tom vašem věku bude mít dobře a pro případ nejhoršího budete mít zajištěného venčitele nebo pokračovatele, tak kde by se měl udát ten odsudek? 

Tady děti pořídily babě na důchodek bíglici, bíglice za tři roky hapr na srdce, protože se sotva nesla, ale paní byla velice spokojená, jak fena dospěla z toho štěněcího lítání, a že už jsou procházky s ní v klidném tempu radost, a ne o život… uf.

Zrzavci
Zrzavci 26.01.2026, 11:59:25 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.01.2026, 11:56:11

ty děti by to jistě zvládly vymyslet

šak děti joo! To nám jen přijde divný, když to vážně dělá dospělec. Mně to přijde pro dospělce vhodný třeba jako sranda závod na psím táboře - tam jsme pořádali kde co, ale nějak mi to pro dospělýho nepřijde jako ten sport, ale……….. jak říkám, házíte na to jiný úhel pohledu.

Bikery v přírodě naprosto nesnáším, ty hnusy, co jsou schopní i profesionálně vytvořit v lesích, za to bych zavírala. Opravdu. 

Sardullah
Sardullah 26.01.2026, 12:24:28 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 26.01.2026, 11:54:58

Odsoudit? Já třeba říkám, že už si dalšího psa nepořídím, protože by to ode mne byla nezodpovědnost… kdyby se mi něco stalo, tak syn je invalidní a nedokáže se o psa plnohodnotně postarat, co se pohybu týče a dcera? No vidíme jak to dopadlo … stačí životní kotrmelec v podobě rozchodu a mám tady už měsíc jejího psa…jako jasně, třeba jednou bude mít svůj dům a tudíž bude předpoklad, že by si mého psa vzala k sobě, ale v malym bytě, když i svýmu psu bude muset platit venčitele, když bude mít odpolední nebo delší šichtu, tak to nejde.

Jako moc bych chtěla barzoje… a i to vypadalo, že si ho jako dalšího psa piřídim, ale to byl takovej záblesk, když měli mladý kupovat barák… teď to zase vidím spíš na mainskou kočku.

Závidím všem, kdo si toho psa můžou pořídit i na starý kolena, že kdyby něco, tak se má kdo postarat…

U mě je ještě další problém, že pro mě malej pes=žádnej pes…

Myslela jsem, že když budu mít ještě kapacity fyzické i finanční, tak doíš dát domov nějakýmu psímu důchodci…

Přijde mi, že o tom hodně spekuluju, co bude po Gině a Matějovi a život mi předvádí, že plánovat je zbytečný…

Buggyra
Buggyra 26.01.2026, 12:28:16 xxx.xxx.198.226

Já to taky nesportuju, jak se tak říká, kdo neumí, učí 😀 Já to jen dozoruju, a když potřebuji něco dětem vysvětlit, tak vému oře mezi nohy a za minutu už se mě ptají, zda nepotřebuji záchranku… Proto vím, jak náročný sport to může být, když se to má dělat pořádně. I na tu drezuru bych musela namakat plíce a svaly a rovnováhu nevídaným způsobem, natož abych se odhodlala třeba skákat… To bych si zlámala nohy nahned. Ale je spousta děvčat, toho času dospělých, co začínaly jako děti, a cílevědomým tréninkem se dostaly na evropskou špičku a závodí s HH na mistrácích. Je to mladý sport, pořád se může někam vyvíjet, tak je jasné, že ten kolotoč kolem toho ještě není takový, jako kolem gymnastiky nebo atletiky, ale když bude dostatečná členská základna a začnou se v tom točit peníze, tak se to tam v budoucnu posune.

Zrzavci
Zrzavci 26.01.2026, 12:34:23 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.01.2026, 12:24:28

Myslela jsem, že když budu mít ještě kapacity fyzické i finanční, tak doíš dát domov nějakýmu psímu důchodci…

no bať. věřte tomu, že to je moc hezký, dostanete něco, co ještě nikdy ne. Navíc se dá s útulkem určitě dohodnout, že v případě nouze pomůžou. A navíc je tady , co se týče financí i tohle:

https://www.pesweb.cz/cz/sbirka-na-podporu-adopce-psich-senioru

Xerxova
Xerxova 26.01.2026, 12:51:29 xxx:xxx.510:7d41

to mi povídejte… Docela často řešíme, co bude až Yoda nebude. Prázdný obojek bych za sebou rozhodně netahala. Dokonce si čím dál tím víc připouštím, že už žádný další pes nebude. Protože doga je nadšená v přírodě, ušlape s námi spoustu kilometrů, je nadšená na cestách i ve městě, miluje lidi… ale je klidná a líná doma. Klidně prospí půlden, není to aktivista, který stále prosí o nějakou činnost. Prostě nám povahově vyhovuje. Každá z těch našich pěti byla úplně jiná, ale tohle měly společné. Doma klidný mazlivý pohodář, venku aktivní veselý parťák. Více než 30 let soužití s jedním jediným plemenem.

Jasně - říká se, že podobně to mají bulové - od buldočků po stafbuly a pitbuly. Ale já nechci pořizovat ani krátký čenich, ani psa typu bull. S tím se jednak nedá všude cestovat a hlavně pravděpodobnost, že nebude zrovna bezproblémový ve vztahu k psům, je vysoká.

Jenže další doga už bude asi narážet na naši fyzičku, navíc osmdesát kilo se špatně někomu svěřuje na venčení či pohlídání v případě třeba zdravotních potíží. Manžel vyrůstal se střeďáky pudlíky… tak možná návrat… Ale péče o srst a závazek na dalších třeba 15 let… Fakt nevím. Doufám, že navzdory všem problémům nám Yodislav dlouho vydrží a že na rozhodování máme ještě dost času. 

Když vidím kolegyně nadšeného aktivního štěkavého maličkého teriéra - je to vychovaný, veselý, krásný minipsík, ale je to šašek aktivní, stále se těší, co se s ním bude dělat, pořád nabízí nějakou hračku či činnost. A to odpočívat umí - ale proti doze… Tak to snad raději procházky a výlety ne s foťákem a psem, ale jenom foťákem… Uvidíme.

Ph (neregistrovaný) 26.01.2026, 12:54:43 xxx:xxx.8ca2:d5c6

A je ta sbirka aktualni? Zarazeni pejsci z roku 2011 nebo 2014 tomu moc neodpovidaji…

Zrzavci
Zrzavci 26.01.2026, 13:08:04 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 26.01.2026, 12:54:43

Tak já nějak předpokládám, že kdyby to aktuální nebylo, tak to na peswebu nebude??? Beru to tak, že to je jen neaktualizovaný info??

Já to prostě roky vedu v patrnosti a až by bylo zapotřebí, tak bych zkusila, zda a jestli.

A taky si říkám, že se bude třeba dát domluvit právě s útulkem napřímo, protože určitě budou rádi, když nějaký senior půjde do tepla domova a zároveň jakoby bude pod jejich dozorem - však prostě trvalá dočaska.

Sarah01
Sarah01 26.01.2026, 13:36:14 xxx.xxx.162.253
acher:

Vím,že moje názory a zkušenosti jsou úplně jiné než převážné většiny tady.Omílají se zde důchodci.Jsem také důchodce.Přesto mám psa,velkého,další zvířata,chodím i do práce,mám i různé zdravotní problémy a přesto si říkám,že až se čas Alana naplní, tak si ještě jednoho psa,tedy spíš fenu, je pro mě daleko jednodušší, pořídím. Vím,teď mě většina odsoudí,ale ať.

Já taky, bez psa být neumím. Jestli bude velký nebo malý, zatím nevím, to nechávám situaci, jak to přijde. Některé útulky prý nedávají psy už od 50 let, to nechápu. 

assil
assil 26.01.2026, 14:26:37 xxx.xxx.121.3

Jo přesně, ne každý má útulek v nějakém rozumném dosahu, já například taky ne.

No já jestli dalšího psa, tak rozhodně bude menší než současný, nějaký pětikilový prcek.

Orionka (neregistrovaný) 26.01.2026, 16:01:45 xxx:xxx.afc4:5675
Zrzavci:

No kdo psa neměl, tak ho asi nechtěl a nebude chtít ani na starý kolénka a pak těžko půjde šmrdlat obojkem po asfaltu. A ten kdo měl a už nemože, protože třeba finance a já nevím, tak pokud má sílu šmrdlat obojkem po asfaltu, může vzít tu čibabu z útulku ven.

Vy jste “mé vidění” záležitosti s plyšovými psy zjednodušili na šmrdlání obojku po asfaltu. Já měla představu party lidí, kteří se sejdou na agility hřišti, stanoví si “parkur” a budou ho zvládat se psem plyšovým. Na parkur RO by jim stačil kus asfaltové plochy, případně trávníku. Určitě vám vaše pohrdání podobnou zábavou a rady, co je lepší neberu, jen ještě dodám dvě zkušenosti s údivem : “A tohle u vás opravdu dělají dospělí lidi?” - ptal se cizinec a jednalo se o tramping s jeho osadami, potlachy, ohni a hranim…atd. Podobně si někdo bude klepat na čelo, když se bude mluvit o geocachingu. A dokonce jsem slyšela vyprávět, jak turisté dávali pít psu poblíž černošské vesnice. Obyvatelé, kteří to viděli, nevěděli, zda se smát, nebo si ťukat na čelo.

assil
assil 26.01.2026, 17:48:02 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 26.01.2026, 16:01:45

Ono i takové houbaření dokáže některé cizince dostat do nevěřícného údivu. 😀

Varaxi
Varaxi 26.01.2026, 18:01:53 xxx.xxx.129.250

Já oceňuju upřímnost diskutujících. Myslím, že by to chtělo trochu tolerance. Ať se jedná o jako koně nebo jako psy. Ubližují ti lidé někomu? Neubližují. Ani nikoho neuvádějí v omyl, nevyžadují výhody prostě nic. A na tom by se mělo stavět primárně. 

Jasně, že to není chovatelství ani sport. A co? I zájmové činnosti jsou fajn. Co ochotníci, ti taky jen tak tajtrdlíkují? A kolikrát se o ta jako zvířata starají jako o živá, mluví s nimi, reagují na ně. 

Jako jasně, v okamžiku, kdy někdo zachraňuje z hořícího domu prázdná vodítka, koňské hlavy na tyči nebo reborn panenky, tam končí sranda. Ale jinak… 

BaLu
BaLu 26.01.2026, 18:10:08 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 26.01.2026, 16:01:45

No promiňte, srovnávat hraní s imaginárním nebo plyšovým psem provozované dospělými lidmi s trampingem,  mi přijde hodně zoufalé. 

Připadám si tu jak v šaškecu. Tam si takovou aktivitu dokážu představit. 

Ale jinak pouze jako recesistickou akci, třeba na psím táboře, ne jako sportovní aktivitu.

sutrik
sutrik 26.01.2026, 18:34:22 xxx:xxx.b8b1:4b78

S plyšákem na vodítku cvičila na intenzivce rally obedience ze srandy kamarádka, když už měla pocit, že pesanka je unavená. Se cvikem vyslání ke kuželu pomohla trenérka, která se postarala i o “zůstaň” u kuželu a pak přiběhla s plyšákem na přivolání 😀

Ph (neregistrovaný) 26.01.2026, 18:53:56 xxx:xxx.8ca2:d5c6
»
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 26.01.2026, 18:34:22

ale to je princip i HD 😇

donutili jste me to hledat, protoze uz jsem si pripadala jako mimozenstan. Nemyslim si, ze jsem netolerantni - ale tohle smysl nedavalo.

Tak tady je to, co smysl dava:

Vse pochazi od jednoho jmena v DE, kde se opravdu planuji takovehle kurzy. Je to normalni trenerka nacvicaku. Registrovana. A tohle je jeji myslenka.

Jen cilem neni psi aktivita bez psa - ale zkouseni a trenink “ na sucho” - aby se clovek naucil ovladat sam sebe, svoje telo i hlavu a nerusil tim psa, nez to pochopi sam. 

Proto jsem videla vy vyboulene kapsy s odmenama a tlapky na kalhotach na videich 🙂

Hlavní myšlenky Barbary Gerlinger o Hobby‑Doggingu

1) Problém není pes — problém je na druhém konci vodítka Barbara často zdůrazňuje, že většina problémů při práci se psy nepochází od zvířat, ale od lidí, kteří je vedou. Podle ní se psovodi musí naučit lépe pracovat se svou pozorností, hlasem, tělem a držením. [sv-og-bad-...chshall.de], [omniglot.com] 

2) Hobby‑Dogging je mentální trénink, ne parodie Ačkoli se veřejnosti může zdát koncept směšný, pro Barbaru jde o vážný trénink soustředění. Práce s imaginárním psem nutí účastníky soustředit se na: vlastní postoj, tón hlasu, kroky, komunikaci, bez toho, aby je rušil skutečný pes. Je to podle ní „suchá příprava“ před prací s reálným zvířetem. [schaeferhunde.de] 

3) Záměr: zlepšit chování psovoda dřív, než přijde pes Myšlenka Hobby‑Doggingu je, aby si lidé nejprve osvojili správnou komunikaci a teprve potom ji praktikovali se skutečným psem. To má snížit stres jak pro lidi, tak pro psy. [omniglot.com] 

4) Vznik projektu byl spontánní — ale princip dává smysl Koncept vznikl jako žert na cvičáku, ale Barbara si uvědomila, že funguje: lidé se méně rozptylují, učí se lépe dávat pokyny, více se soustředí na sebe než na psa. [sv-og-bad-...chshall.de], [schaeferhunde.de] 

5) Negativní reakce ji neuráží — pokládá to za nepochopení Barbara ví, že lidé na internetu často projekt zesměšňují. Podle ní však většina kritiků nechápe, že nejde o „hraní si na psa“, ale o techniku, která má zlepšit komunikaci a vedení. [echo24.de]

6) Hobby‑Dogging je fyzicky i psychicky náročnější, než se zdá Účastníci se musí 20 minut soustředit na něco, co není vidět, což podle Barbary rozvíjí vytrvalost a koncentraci. [sv-og-bad-...chshall.de] 

7) Cílem je nabídnout ukázkové kurzy a později řádné lekce Barbara deklarovala, že plánuje: nejdříve Schnupperkurs (ukázkový kurz), následně plnohodnotné lekce během roku 2026. [omniglot.com] 🐾

V kostce Hobby‑Dogging není o předstírání psa. Je to o zlepšení člověka. Barbara Gerlinger chce účastníky naučit být klidnější a jasnější ve svých signálech, aby až přijde skutečný pes, měl po boku lépe připraveného člověka.

Sardullah
Sardullah 26.01.2026, 18:58:28 xxx.xxx.221.235

Tak dneska na FB skupině našeho města na mě vykoukl příspěvek…

Dobrý den všem,jelikož je tu okolo 27tisic členů ráda bych vás informovala ohledně události která se kolem dnes v 17:45 udála v ulici Blatenská. Manžel šel s 5 letou dcerou do krámku,okolo nich šla paní která měla u sebe dva pejsky(malého vzrůstu).Paní mohlo být okolo 50let,nevíme.Najednou manžela ten malý ratlík kousnul do nohy, paní reagovala slovy ,,to on občas dělá,,odešla aniž by se alespoň omluvila,na tož aby řekla zda je pejsek očkovaný proti vzteklině. Ještě že manžel chvilku před tím dal dceru na druhou stranu aby nešla kolem psů. Vim jen že pani měla modrou bundu a pejsek bíle barvy. Byla bych ráda,kdyby si tohle paní četla aby se mi ozvala a prokázala nám zda je pes očkovaný proti vzteklině!!!! I malý pes může hodně uškodit když není očkovaný.

Jako vypíchla bych paní reagovala slovy ,,to on občas dělá … tak to je prostě neuvěřitelný…on to občas dělá a doteď nemá náhubek a není kolem lidí veden na krátkým vodítku u nohy…no co, on je malej, tak nikomu nohu neukousne, tak co by to panička řešila..

Ph (neregistrovaný) 26.01.2026, 19:13:56 xxx:xxx.8ca2:d5c6
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 26.01.2026, 19:04:20

Me to dava smysl - na rozdil od venceni postroje jako cile cele te zabavy. 

V kynologii - jsou situace a chvile, kdy clovek potrebuje trenovat - bez psa. Kdyz to vezmu jen ve sportovce - prochazeni skupinkou, hazeni aportu, obraty - to jsou veci, co bezne zkousim bez psa -abych az tam pes bude -nemusela resit sebe. Mam tu i video, kde k tomu pouzivame plyska na tycce 🙃- v ramci taborove aktivity 😀

Pravda - nebudu si kvuli tomu kupovat spesl lekce 🤣ale koncept je pro me prijatelny, logicky. A pak tady tady zacina moje bezbreha tolerance 😀 -pokud tohle si chce nekdo platit - hodne stesti 👏

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.