Aktuálně: 2 397 inzerátů267 988 diskuzních příspěvků19 288 uživatelů

Všeobecný pokec

sutrik
sutrik 26.01.2026, 19:14:40 xxx:xxx.b8b1:4b78
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 26.01.2026, 18:53:56

Mně to smysl dává. A taky jsem někde četla, že je to Vámi jmenovaný důvod, ne jen hra. 

Něco podobného se přece už dávno dělá třeba při prohlídce trasy agility, relíčka, před dogdancingem… Obojek a vodítko je sice navíc, ale sporty v příkladu se chodí bez vodítka (až na základní relíčko). 

Při prohlídce trasy se snažím co nejvíc přiblížit tomu, jak to asi bude vypadat. Nejen slovními povely a pohybem. I tak, že v místech, kde předpokládám pauzu pro srovnání myšlenky (jak se otočit, krokovat), se shýbnu dolů k noze (dávám odměnu imaginárnímu malému psu). Někde jdu v předklonu (tady asi budu  muset tělem pomoci při chůzi u nohy)…

Ph (neregistrovaný) 26.01.2026, 19:14:52 xxx:xxx.8ca2:d5c6

ale celkove - je to zase pouceni. Informace je treba filtrovat a tridit. Vzdycky. 

Elisak
Elisak 26.01.2026, 19:30:38 xxx.xxx.194.232

Takhle mi to taky dává smysl. A připomnělo mi to…

Kdysi na jedný akci se Šustou bylo cvičení, kdy se lidi rozdělili do dvojic, jeden dělal psa na vodítku a druhý psovoda. Psovod si vymyslel nějaký jednoduchý úkol pro “psa” a měl pomocí pochval ve vhodnou dobu k tomu splnění úkolu “psa” nějak navést… Šlo defakto o uvědomění si, jak je občas těžký správně to načasovat. A vtipný bylo, že docela málo “psů” nakonec splnilo, to co mělo… 

BaLu
BaLu 26.01.2026, 19:31:16 xxx.xxx.230.124

Dámy, Ph a šutříku, ale vy tu píšete o něčem jiném. Projít trasu bez psa, abyste věděly kudy jít, běžet, to je OK. Protože pak jdete se psem na ostro.

Ale já to furt chápu tak, že HD provádějí lidé, kteří nemají psa a tak to tu bylo i prezentováno - lidé, kteří si nemohou psa dovolit z různých důvodů, byli zmíněni senioři. A taky se nejprve zmiňovalo, že s vodítkem a obojkem, ne s plyšákem. Za mě je to obojí stejně uhozené, pro někoho ne. Prostě  mě to celé přijde ujeté, pokud to dělají duševně zdraví dospělí. 

Vy snad někdo ve svém okolí znáte někoho dospělého, kdo si bude takhle hrát? 

hmn
hmn 26.01.2026, 19:33:02 xxx.xxx.26.131

vždyť to je v podstatě trenažér….
já to vidím pozitivně

Ph (neregistrovaný) 26.01.2026, 19:41:08 xxx:xxx.8ca2:d5c6

Ale já to furt chápu tak, že HD provádějí lidé, kteří nemají psa a tak to tu bylo i prezentováno

to je prezentace z medii, co si z toho vyzobli - jako senzaci. Ale ve skutecnosti je HD to, co popisujeme my. 

Zduvodnovani, ze to nikoho neobtezuje, ze lidi potrebuji vlastne jakekoliv aktivity - tak co kritizujeme - to uz byly jen dedukce tady na diskuzi ( a i jinde) . 

Orionka (neregistrovaný) 26.01.2026, 19:41:41 xxx:xxx.afc4:5675
BaLu:

No promiňte, srovnávat hraní s imaginárním nebo plyšovým psem provozované dospělými lidmi s trampingem,  mi přijde hodně zoufalé. 

Připadám si tu jak v šaškecu. Tam si takovou aktivitu dokážu představit. 

Ale jinak pouze jako recesistickou akci, třeba na psím táboře, ne jako sportovní aktivitu.

Já to nesrovnávala, my jsme se to snažili objasnit a vysvětlit a šlo to opravdu ztuha. Končilo to tou otázkou. 

Orionka (neregistrovaný) 26.01.2026, 19:53:13 xxx:xxx.afc4:5675

Nejde mi to editovat, tak to jen doplním. Tomu člověku připadalo stejně neuvěřitelné, že si dospělí hrají na kovboje, stejně jako vám kynologické cvičení s plyšákem. A asi by se takových našlo dost i u nás. 

BaLu
BaLu 26.01.2026, 20:02:21 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 26.01.2026, 19:53:13

Tramping není hraní na kovboje. 

Ph (neregistrovaný) 26.01.2026, 20:06:45 xxx:xxx.8ca2:d5c6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 26.01.2026, 19:30:38

o uvědomění si, jak je občas těžký správně to načasovat

spis jak rozfazovat pozadavek, aby to objekt pochopil. 

Velmi uzitecne cviceni. Aneb - kdyz tomu nerozumi clovek, jak to ma pochopit ten pes. 

Jen uz zase odbihame. Diskuze se rozjela na zaklade prispevku o pseudo lyzarich - kde to melo byt jen vtipne video, nikdo ani neuvazoval o tom, ze by to nekdo provozoval realne. HH - ok, to je nejake fyz cviceni podle pravidel. A koncilo to obhajobou HD - ze kdyz je nekdo stary nebo nemuze mit psa, dava to smysl, vencit postroj. Tak nedava. ani jako fyzicka aktivita a ani jako mentalni trenink. 

Orionka (neregistrovaný) 26.01.2026, 20:09:16 xxx:xxx.afc4:5675
BaLu:

Tramping není hraní na kovboje. 

A na co že si to tedy hrají? Pohledem nezasvěceného, pohledem zvenčí? 

Orionka (neregistrovaný) 26.01.2026, 20:18:57 xxx:xxx.afc4:5675
Ph:

o uvědomění si, jak je občas těžký správně to načasovat

spis jak rozfazovat pozadavek, aby to objekt pochopil. 

Velmi uzitecne cviceni. Aneb - kdyz tomu nerozumi clovek, jak to ma pochopit ten pes. 

Jen uz zase odbihame. Diskuze se rozjela na zaklade prispevku o pseudo lyzarich - kde to melo byt jen vtipne video, nikdo ani neuvazoval o tom, ze by to nekdo provozoval realne. HH - ok, to je nejake fyz cviceni podle pravidel. A koncilo to obhajobou HD - ze kdyz je nekdo stary nebo nemuze mit psa, dava to smysl, vencit postroj. Tak nedava. ani jako fyzicka aktivita a ani jako mentalni trenink. 

Nezačalo to venčenim postroje, nezačalo to vůbec venčením. Začla jsem to myšlenkou na kolektivní zábavu na parkuru agility, nebo RO. V podstatě na základě toho, že orientovat se na parkuru je docela složité. Myšlenka byla v aktivitě pro jinak izolované seniory, pro které je každá společenská aktivita užitečná. Až se z vás stanou senioři zavření v bytě v paneláku, kde už neznají ani sousedy, protože velká část bytů je pronajatých a nájemníci se pravidelně střídají…..atd.

( Já k nim nepatřím, já jsem z paneláku naštěstí unikla….a pak mám Chov zvířat 🙂)

assil
assil 26.01.2026, 20:19:41 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 26.01.2026, 19:53:13

A co takový larpy. A cony. A v podstatě i středověký bitvy.

Orionka (neregistrovaný) 26.01.2026, 20:22:45 xxx:xxx.afc4:5675
assil:

A co takový larpy. A cony. A v podstatě i středověký bitvy.

Nedávno jsem asi takové potkala v tramvaji. Měli drátěné košile a jakési halapartny. K jaké z  vámi zmiňovaných aktivit patřili - nemám tušení. Nevadili mi.

BaLu
BaLu 26.01.2026, 20:27:14 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 26.01.2026, 20:09:16

Nelze odpovědět krátce a jednoduše. Na internetu je o trampingu jistě dost materiálu, tak jestli máte zájem…

BaLu
BaLu 26.01.2026, 20:30:50 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 26.01.2026, 20:18:57

A hlavně nejste senior. Jak jsem psala, nedovedu si představit, že by některý ze seniorů, které znám, třeba vrstevníci mé maminky, něco takového chtěli dělat. Připadali by si přinejmenším směšně. 

Ph (neregistrovaný) 26.01.2026, 20:30:51 xxx:xxx.8ca2:d5c6
»

Myšlenka byla v aktivitě pro jinak izolované seniory, pro které je každá společenská aktivita užitečná.

vracime se zpatky na zacatek? Stale -ne, nedava to smysl. Chapu, co se snazite naznacit, ale … Seniora, co ma rad psy to neuspokoji a ten, co je rad nema - ten nepochopi smysl “orientace” na parkuru, kdyz to nikdy se psem nedelal. Takovou fantazii nikdo nema. Neni snad treba delat ze senioru mimone… 

Pokud budu chtit aktivitu a leta jsem se venovala kynologii - budu napr. trenovat ostatni lidi - se psy. A klidne i bez nich - pokud je to pripravi na to, jak pak trenovat - se psy. To zase smysl dava. Aspon me. 

Zrzavci
Zrzavci 26.01.2026, 22:25:37 xxx.xxx.12.233
»

. Myšlenka byla v aktivitě pro jinak izolované seniory, pro které je každá společenská aktivita užitečná. Až se z vás stanou senioři zavření v bytě v paneláku, kde už neznají ani sousedy, protože velká část bytů je pronajatých a nájemníci se pravidelně střídají…..atd.

Naprosto souhlasím, proč si ve vyšším věku, neprocvičovat parkurovou sestavu nasucho bez psa, jasně, mozek se zavaří, člověk je ve společnosti, na čerstvém vzduchu…ale nevidím přidanou hodnotu v tom, že budu držet vodítko a prázdný obojek. Klidně budu ten parkůr v osmdesáti chodit, ale bez toho vobojku a vodítka.

Srovnání s trampingem mi teda taky nesedí, ti lidi si nehrají na kovboje - nikdo netočí lasem na hlavou a nechytá imaginárního mustanga.

Leč je to všecho evidentně jinak, jak vyzkoumala Ph - díky. Tak mi to taky dává smysl - viz František Šusta a to známe hoří, hoří přihořívá. To je taky nácvik nasucho, stejně jako pan Dubový, když se učil škubnout vodítkem bez psa, aby to udělal tak,že psa upozorní, ale neuškodí mu. 

Sardullah
Sardullah 26.01.2026, 22:29:39 xxx.xxx.221.235
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 26.01.2026, 18:53:56

Tak jako práce s psovodem, páníčkem, majitelem tzv. na sucho, bez psa… to mi dává smysl… nejsem odborník tak se mi o tom nechce moc polemizovat… já teda jen vím, že moje teoretické znalosti výchovy psa jsou na docela slušný úrovni… si myslím… mám i praktické zkušenosti, neboť jsem vychovala 8 psů… a vím naprosto jistě, že takové lekce by mi v praxi, kdy pracuju se psem, který se prostě odmítá chovat dle příruček, by mi byly na prdlačku.

Ve své podstatě mi přijde, že mi pomůže, když vidím pracovat někoho zkušenýho se psem, který má podobný problém jako mám já se svým psem… a ideálně někoho, kdo vnímá psy podobně jako já. A pak si řeknu… jo to by asi šlo, to zkusím a nebo naopak.. tohle je mi na nic.

Prostě obecně si myslím, že ukázaná platí.

Ale jo, tak asi na nějakej základní náhled minimálně do intonace povelů a nějaký nácvik, jak se vedle psa chovat, ale…

Myslím, že tady všichni ví, že metódy ala Šusta nejsou nic pro mě, ale teda zase musím uznat, že nácvik páníčků s kozénkami mi přijde jakože podobný princip… cvičení bez psa, cvičení páníčků, ale nechybí tam ta interakce se zvířetem a přijde mi to přínosnější a dává mi větší smysl.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.