to jo, ale tady jde podle mě primárně o pohyb a reakce psovoda, aby si zažil nějaký stereotyp pohybový - třeba jak ukázat tělem psu, kam má u překážky běžet a na to psa člověk, který je matla jako já, nepotřebuje, protože je lepší si to zautomatizovat, jinak svým špatným pohybem toho psa pletete a motáte se tam oba a učíte to toho psa špatně. a jsou lidi, kteří prostě třeba psa neumí pochválit. Něco zamrčí a ten pes ani neví . A nebo naopak excitovaně ječí.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.01.2026, 22:29:39
No a jak ten psovod začátečník pozná, že pes se odmítá chovat podle příruček proto, že je to nepříručkový pes, a ne proto, že psovod pořád tahá za vodítko kam nemá, upírá svou pozornost, kam nemá, tlačí na psa nevhodným způsobem, má chybné postavení těla, dělá pauzy, kdy nemá, atd. Teda ten začátečník to třeba pozná, když mu to trenér řekne, ale jak to má napravit, když mu na vodítku lítá pořád ten nepříručkový pes a psovod je zacyklený v nějakých svých stereotypech, neřku-li zlozvycích…
V podstatě tohle u koní odbourávám tak, že u člověka, který tělem a hlavou dělá, co nemá, použiju zkušeného hodného koně, který reaguje pouze na správné pokyny, a těch matoucích si nevšímá. Když bych nechala začátečníka cvičit s citlivým koněm, který reaguje na každé hnutí, rotovali by tam spolu hodinu, oba by se uzoufali, a nic z toho. Jenže kde má ten psovod, co přišel se svým psem na cvičák, vzít nějakého toho zkušeného a klidného, který ho bude dobře vnímat. Přeci jen většinou se sejdete na cvičáku parta lidí s více či méně nedorozuměními, skupiny jsou zpravidla podobné, tj. buď začátečníci nebo pokročilí nebo určité zaměření, a všichni jste na stejné úrovni, ne vždy má trenér někde uvázaného svého psa, kterého může začátečníkovi půjčit, aby si to na něm nacvičil (a co když to budou potřebovat nacvičit čtyři začátečníci…).
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.01.2026, 22:29:39
že mi pomůže, když vidím pracovat někoho zkušenýho se psem, který má podobný problém jako mám já se svým psem
jsou situace - a na ty tyhle treninky na sucho, bez psa smeruji - kdy vam jen koukani nepomuze. Jde o trenink lidskeho tela a mozku, koordinace, synchronizace. A az pak o psa.
V beznem zivote to asi nepotrebujete -resp. nenapada me moc pripadu kde to realne vyuzit. Jak tu zaznelo- snad nejake pochvala, povelova technika - ale na me uz je to trosku sci-fi.
Ve sportech je to mnohem castejsi - tam jde fakt o kroky, postaveni tela ci jine dovednosti, ke kterym na svoje pochopeni psa nepotrebuji - ale kdyz to udelam pak spravne -pes pochopi me 🙂
Potrebujete v beznem zivote celem vzad? Tak, abyste se vy tocila na miste, neobchazela psa, neslapla na nej - bez zmeny tempa chuze a bez skubani svym telem? to je typicke, co se zkousi bez psa ve sportovce. Protoze spatne pokusy od cloveka psa kazi. A je vam na houby, kdyz vidite, ze zkusenny clovek se otaci spravne a vypada to velmi snadno a elegantne 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.01.2026, 06:52:37
mezi konem a psem je tady velky rozdil. Na tom koni se vzdycky musi nejak snazit, mit nejake fyzicke schopnosti - i clovek 😀 a tak se na to i trenuje.
U psu to tak neni. U tech staci jen hlava cloveku. A ve vsi ucte to pisu. Pozadavky na lidi jsou jen velmi nepatrne -pri beznem zivote. To az ve sportech se to meni.