Aktuálně: 1 954 inzerátů277 499 diskuzních příspěvků19 739 uživatelů

Všeobecný pokec

Zrzavci
Zrzavci 27.01.2026, 06:45:32 xxx.xxx.226.6

Prostě obecně si myslím, že ukázaná platí.

to jo, ale tady jde podle mě primárně o pohyb a reakce psovoda, aby si zažil nějaký stereotyp pohybový - třeba jak ukázat tělem psu, kam má u překážky běžet a na to psa člověk, který je matla jako já, nepotřebuje, protože je lepší si to zautomatizovat, jinak svým špatným pohybem toho psa pletete a motáte se tam oba a učíte to toho psa špatně.  a jsou lidi, kteří prostě třeba psa neumí pochválit. Něco zamrčí a ten pes ani neví . A nebo naopak excitovaně ječí.

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 06:52:37 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.01.2026, 22:29:39

No a jak ten psovod začátečník pozná, že pes se odmítá chovat podle příruček proto, že je to nepříručkový pes, a ne proto, že psovod pořád tahá za vodítko kam nemá, upírá svou pozornost, kam nemá, tlačí na psa nevhodným způsobem, má chybné postavení těla, dělá pauzy, kdy nemá, atd. Teda ten začátečník to třeba pozná, když mu to trenér řekne, ale jak to má napravit, když mu na vodítku lítá pořád ten nepříručkový pes a psovod je zacyklený v nějakých svých stereotypech, neřku-li zlozvycích…

V podstatě tohle u koní odbourávám tak, že u člověka, který tělem a hlavou dělá, co nemá, použiju zkušeného hodného koně, který reaguje pouze na správné pokyny, a těch matoucích si nevšímá. Když bych nechala začátečníka cvičit s citlivým koněm, který reaguje na každé hnutí, rotovali by tam spolu hodinu, oba by se uzoufali, a nic z toho. Jenže kde má ten psovod, co přišel se svým psem na cvičák, vzít nějakého toho zkušeného a klidného, který ho bude dobře vnímat. Přeci jen většinou se sejdete na cvičáku parta lidí s více či méně nedorozuměními, skupiny jsou zpravidla podobné, tj. buď začátečníci nebo pokročilí nebo určité zaměření, a všichni jste na stejné úrovni, ne vždy má trenér někde uvázaného svého psa, kterého může začátečníkovi půjčit, aby si to na něm nacvičil (a co když to budou potřebovat nacvičit čtyři začátečníci…).

Ph (neregistrovaný) 27.01.2026, 07:54:18 xxx:xxx.3d37:453d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 26.01.2026, 22:29:39

že mi pomůže, když vidím pracovat někoho zkušenýho se psem, který má podobný problém jako mám já se svým psem

jsou situace - a na ty tyhle treninky na sucho, bez psa smeruji - kdy vam jen koukani nepomuze.  Jde o trenink lidskeho tela a mozku, koordinace, synchronizace. A az pak o psa. 

V beznem zivote to asi nepotrebujete -resp. nenapada me moc pripadu kde to realne vyuzit. Jak tu zaznelo- snad nejake pochvala, povelova technika - ale na me uz je to trosku sci-fi.  

Ve sportech je to mnohem castejsi - tam jde fakt o kroky, postaveni tela ci jine dovednosti, ke kterym na svoje pochopeni psa nepotrebuji - ale kdyz to udelam pak spravne -pes pochopi me 🙂 

Potrebujete v beznem zivote celem vzad? Tak, abyste se vy tocila na miste, neobchazela psa, neslapla na nej - bez zmeny tempa chuze a bez skubani svym telem? to je typicke, co se zkousi bez psa ve sportovce. Protoze spatne pokusy od cloveka psa kazi.  A je vam na houby, kdyz vidite, ze zkusenny clovek se otaci spravne a vypada to velmi snadno a elegantne 😀  

Ph (neregistrovaný) 27.01.2026, 08:02:51 xxx:xxx.3d37:453d
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.01.2026, 06:52:37

mezi konem a psem je tady velky rozdil. Na tom koni se vzdycky musi nejak snazit,  mit nejake fyzicke schopnosti - i clovek 😀 a tak se na to i trenuje. 

U psu to tak neni.  U tech staci jen hlava cloveku. A ve vsi ucte to pisu.  Pozadavky na lidi jsou jen velmi nepatrne -pri beznem zivote. To az ve sportech se to meni.

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 09:29:16 xxx.xxx.198.226

No ale já mluvila teď teda o práci s koněm ze země - což jsem nezdůraznila, pardon… Kde je to némlich totéž (neumím říct nebo napsat “to samý”) jako se psem 🙂 Zvíře čte polohu těla, gesta, přenesení váhy, směřování “tlaku” nebo pozornosti… Když člověk nedokáže ovládat své tělo a svou pozornost, kůň ho špatně pochopí, a to se týká klidně i těch kroků (celkem švanda pokoušet se u nervozního koně, aby zůstal stát, když překračujete z místa po jeho boku dopředu před jeho hlavu ve výstavním postoji)…

Ph (neregistrovaný) 27.01.2026, 10:11:23 xxx.xxx.87.157
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.01.2026, 09:29:16

uz chapu lepe. 

zrovna reakce kone pri praci ze zeme je ale asi taky nezastupitelna, ne?  Delat to nasucho, bez zvirete tj. bez odpovedi - to nekdo dela v ramci uceni sama sebe? Pouzit zkuseneho kone je neco jineho. 

ale asi uz jdu moc do podrobnosti…

Kilian
Kilian 27.01.2026, 11:30:52 xxx:xxx.f3f3:c9aa
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 26.01.2026, 18:53:56

…no ja nevim, dokážu si představit trénink na sucho, i ho občas praktikuju s trenéry, ale abych při tom měla u sebe hračku to ne….toho psa si dokážu v treninku na sucho představit i na něj mluvím a ukazuju mu…

Ph (neregistrovaný) 27.01.2026, 12:07:42 xxx.xxx.87.157
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 27.01.2026, 11:30:52

tak musi mit neco extra spesl, aby vize zaujala a lepe se to prodavalo 😀a funguje to, uz se o tom bavime 3 dny 😀

Zrzavci
Zrzavci 27.01.2026, 12:31:15 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 27.01.2026, 12:07:42

😀

No zas ale nevim ešivá funguje - tady z tý komunity by nikdo mávat prázdným vodítkem asi nešel. Cvičit na sucho jo, ale bez vodítka. Zas na druhou stranu - já jsem zastáncem toho, že v jednoduchosti je nejen krása, ale taky účinnek. To jsou dneska samý koncepty  a onlíne koncepty, ale pes pak stejně problém vyřešený často nemá.

BaLu
BaLu 27.01.2026, 13:26:12 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.01.2026, 06:52:37

Už jsem se nechtěla zapojovat do této debaty, ale nedá mi to. 

Buggyro, píšete o půjčování trenérova psa lidem, aby si vyzkoušeli, jak má fungovat ten jejich a jak mají fungovat oni. 

Nevím, jak je to u koní, asi úplně jinak, ani jak to kdo má se svým psem. Ale já, my, když budu mluvit za mamku a rodinu obecně, nechceme a nikdy jsme nechtěli, aby naši psi poslechli, poslouchali, někoho cizího.  Naopak. 

Buggyra
Buggyra 27.01.2026, 14:02:57 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 27.01.2026, 13:26:12

No právě, tím spíš si to lidi musí občas nacvičit bez psa.

(já jsem nepsíčkař, tak tyhlety detaily nevím, asi se to bude taky lišit pes od psa, majitel od majitele, filosofii od filosofie - někdo třeba potřebuje psa dávat do hotelu nebo svěřit venčiteli atd.)

BaLu
BaLu 27.01.2026, 14:14:39 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.01.2026, 14:02:57

Nikdy jsem necvičila vrcholově, tak nevím, jaké praktiky se dnes používají. Ale pro běžný výcvik, takový ten provozní, nebylo nikdy potřeba si nic nacvičovat “nasucho”, bez psa. Dnes se ze všeho dělají složitosti, hledají se problémy kde nejsou a zdravý rozum bývá leckdy upozaděn. 

Mám pocit, že HH i HD je zas akorát další způsob jak z lidí vytáhnout peníze.  

Zrzavci
Zrzavci 27.01.2026, 14:26:17 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 27.01.2026, 14:14:39

No však to tady ale Ph psala - a je to i jasný, že na běžný - provozní výcvik to potřeba není, že tohle je záležitost sportů. Pro matlu, jako já, když bude chtít dělat se psem aginu třeba, tak ten suchej nácvik, jak když najde. věřte, že bez něj se u těch překážek člověk motá jak hajzl při povodni. A psa tím jen mate, když si zažije, že stojí-li u překážky takto třbeba bokem vysílá tím psa, který už běží na tu překážku do směru, který následuje. když si to nezažije a jde na to jako já , pošle psa slušně řečeno do kšá. Třeba Rumíček ma agi rád, kdybych byla menší nemehlo a měla hlavně víc času, mohli jsme třeba v agi někam dojít. Takhle jdeme jen do lesa 😀 A že nám je tam pěkně, to zase jo.

Orionka (neregistrovaný) 27.01.2026, 14:49:32 xxx:xxx.5169:771f
BaLu:

Nelze odpovědět krátce a jednoduše. Na internetu je o trampingu jistě dost materiálu, tak jestli máte zájem…

Fakt jste mě rozesmála. Co se trampingu týče…..já už věděla o trampingu, když vy jste ještě chodila na houby. To se nevytahuji, to jen, že rozhodně nemusím hledat informace na internetu.

Orionka (neregistrovaný) 27.01.2026, 15:04:20 xxx:xxx.5169:771f

Pro zrzavce: “ti lidé netočí lasem……” Podívejte se do starých kronik, do těch meziválečných. Vzniklé osady žily obdivem k Divokému západu a i tím lasem točily. “Jsem v krinolíně lariatu oblečen, mou košilí je tichá savana. A v sedle sním svůj kostkovaný táhlý sen…..” atd. , někdy vám to dám do hudebního 🙂) (Kdybyste nevěděly, tak krinolína v písni není šněrovačka).

BaLu
BaLu 27.01.2026, 15:13:58 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 27.01.2026, 14:49:32

😀😀😄

BaLu
BaLu 27.01.2026, 15:18:08 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 27.01.2026, 14:26:17

Ano, na agility si musí nejprve projít parkur psovodi. To je jasné a to nikdo nezpochybňuje .

Ale debata začala o něčem jiném. Nebudu to opakovat a spouštět znovu. 

assil
assil 27.01.2026, 15:18:28 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 27.01.2026, 15:04:20

Však u nás v chatový osadě, která je až z 1.republiky, mají totemy. Ake dneska si víc lidi hrajou na indiány než v chatových osadách na kovboje bych řekla.

Anonymní (neregistrovaný) 27.01.2026, 17:24:55 xxx:xxx.5169:771f
assil:

Však u nás v chatový osadě, která je až z 1.republiky, mají totemy. Ake dneska si víc lidi hrajou na indiány než v chatových osadách na kovboje bych řekla.

Ono je vlastně jedno, na co si hrají. Celé to vzniklo z toho, že jisté aktivity ve volném čase někdo bere vážně a někomu jsou k smíchu. A je jedno, jestli je to DH, nebo HD, hlavně, že nikomu neškodí. A že pro každého má význam něco jiného. A buďme rádi/y, že ten volný čas na hraní máme, i když už jsme dospělé/í.

Sarah01
Sarah01 27.01.2026, 17:46:13 xxx.xxx.162.253
Orionka:

Pro zrzavce: “ti lidé netočí lasem……” Podívejte se do starých kronik, do těch meziválečných. Vzniklé osady žily obdivem k Divokému západu a i tím lasem točily. “Jsem v krinolíně lariatu oblečen, mou košilí je tichá savana. A v sedle sním svůj kostkovaný táhlý sen…..” atd. , někdy vám to dám do hudebního 🙂) (Kdybyste nevěděly, tak krinolína v písni není šněrovačka).

Já si myslím, že tam nešlo jenom o obdiv k Divokému západu. Byl to prostě způsob trávení volného času a pro ty lidi to symbolizovalo svobodu a duševní pohodu. Třeba jako chalupaření nebo kempování. 🙂 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.