Mám vlastní hoblovku, tak hoblin dostatek.. A sláma, když vidím dnešní kolchozníky, co do toho cpou po celej rok za chemii, tak o ni ani nějak neuvažuju..
Sláma nic nesaje; skoro nic. Hobliny něco jo. Slámu mám jako postýlky. V kurníku venku (teď bydlení v kůlně) jsem dala slámu a nasypala nahoru hobliny. Sláma jako izolace. Na hoblinách vyrábět vajca nechtěly; vybraly si slámu.
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 19.02.2024, 14:03:24
Jo, sláma do hnízda - to je jasný, to vim, to vim , ale tetkonc teda dýlemata, že jo - sláma …hobliny…sláma….hobliny……….to zas se mnou doma nevydržej 😀
Já mám slámu od místního zemědělce, co si dělá obilí pro sebe, a ten tam žádné sajrajty neleje. Ale mám ji jako materiál na překážky. Slepicím podestýlám hnízda senem, protože toho méně kvalitního sena mám stálý přísun 🙂 Je měkké a slepicím se líbí. Nedrolí se, dobře saje, a pak se dá vybrat najednou v takovém “koberci”, to nevím, jestli sláma umí, já mám zkušenosti akorát s tou od koní, v té by se mi posedávat nechtělo 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 20.02.2024, 13:13:40
Jj, tak piliny nejsou nejvhodnější právě pro jejich prašnost. V ostatním by se nemusely tolik lišit od hoblin, ale prašnosti se u nich člověk nezbaví, leda je lisovat a používat ve formě pelet, ale to je taky spíš pro použití jako kočkolit.
Křemelina je křemičitý prášek z rozemletých schránek jednoho typu mikroorganismů. Má velmi ostré hrany a rozbrušuje hmyzákům a cisopasníkům kutikulu, načež tito vyschnou.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 04.03.2024, 06:50:06
Ještě doplním, že křemelinu lze zakoupit i ve 20 kg pytli v obchodech pro vinaře, kterí ji používají na filtraci vína. Vychází výrazně levněji a vydrží na několik let.
Tam je odkaz přímo na tu vinařskou 🙂 Akorát já pro svých pět slípek kupuji po dvoukilovkách a mám to na rok, ale přímo na tom oslavanu (nebo vinařský ráj, vinařské potřeby) je možnost samozřejmě koupit i 15-20kg balení (stačí sjet na stránce dolů).