a na Klarka mi to slapala 😉
Národní nebo mezinárodní zkušební řád ?
..krása…velká velká gratulace vovčáčkovi i vám….škoda, sama bych se k vám hlásila jako první, ale rozumím
💐👍pŕeveliká gratulace caníčkovi a vám samozřejmě
jo, canik je super. Jsem to psala hned 🙂
..na tuto sobotu je Keliš pozván na Podbrdskou výstavu drobného zvířectva, by tam pobavil ve dvou výstupech návštěvníky…jeden z nápadů mimo jiné je, že vyzveme nějaké dítko aby si obléklo rukáv a po oběhnuti maket psem, bude ono dítko následně v maketě vyštěkáno…nedalo mi to a včera jsme si to zkusili nanečisto na cvičáku a ač jsme to trénovali a absolvovali ve zkoušce před více jak rokem, Keliš nezapomněl a tím pádem mně velmi mile překvapil…
..aport trochu jinak..příspěvek pro dětské obecenstvo na zítřejší Podbrdské výstavě drobného zvířectva….
Tak jak se vám to vydařilo? 🙂
Měl pan profesor úspěch?
..tak byly tam horší i lepší chvilky, ale celkově pobavil…prý se to lidem moc líbilo…mně tam také,musela jsem se velmi ovládat abych si neodvezla minikozičku,králíka a morče a moc se mi tam líbil ochočeny krocan, kterého jsem si mohla pomazlit, toho jsem tedy domů nechtěla…moc se mi tam líbilo, ale velký nápor na mou pevnou vůli nepořizovat si další zvíře
Zdravím a mám velikou prosbu, jak naučit označovat předměty, myslím, že doba pokročila a ráda bych začala dávat na stopu předměty. Vím, že nácvik doma, napadla mně řada předmětů a navádění rukou ke každému dát povel lehni a odměnit?
Tak snad odpoví někdo, kdo to umí.😊
Já Framíka na stopě předběhnu a bouchnu rukou dolů sněrem k předmětu a ani nic neříkám a pak odměňuju.
Celkem mu to občas i jde, ale mám problém ten předmět mezi těma chlupatejma nohama najít.😅
…no optala jsem se Ph, zatím co mi poradila, vždy vyšlo…když já bych potřebovala aby už právě na té stopě označoval a já ho jenom odměňovala, prostě abych ho tohle naučila odděleně odpráce na stopě, ale diky za nápad…
Uz je mel mit ve stope davno 🤣
Takhle se to delat nema - ale Kaca uz muze vsechno 😀
https://youtube.com/shorts/u6yyUd8q38g?si=hRaiNQt2OCBN57Lb
tohle uz je lepsi 😄
https://youtube.com/shorts/_LRhYfwnOLM?si=rT1F9wWRftr1iBz3
A tohle je cil 🙂
https://youtube.com/shorts/mPVmJ7TmYrM?si=5TwQ9D_JcVEok11e
zkusim to popsat zrychlene - asi mate predstavu jak pracovat se zachycenim, ze?
jeden predmet, nepouzivam jich vic - zadna rada predmetu, zadne navadeni - ruce i povely jsou tady nepritel 😄
Mimo stopu - nachystam si predmet - do ruky vezmu kokino , polozi ruku s kokinem na predmet a necham psa se do ruky dobyvat. a vetsinou si u toho lehne - a to odkliknu.
Pak uz ho nenecham dobyvat a odklikavam rovnou lehnuti -ś predmetem mezi packama. ruka s kokinem klidne porad na predmetu. neklika se ani dotyk, ani hrabani do predmetu - ale “zatuhnuti”, pohled ma predmet. jak pes pochopi - a jde to rychle - stoupnu si nad psa , predmet hodim o krok pred nej a necham k nemu psa “dojit”, uz by mel rovnou lehnout, kliknu - a odmenuju tak jako vovcacka na videu - z vrchu a tak abych nehodila pamlsek, kdyz mi kouka na ruce, hrabe do predmetu ap. - ale jen kdyz kouka na predmet.
je z toho hra - hodim predmet -vizualne - a pes k nemu dojde a leha bez ophledu na smer, protoze prijde klik a odmena….jo, jde to i bez klikru samo
na stope potom se predmet dava na pachove zvyraznene misto -vydupnu - polozim predmet ( i tak, aby byl videt), kdyz je treba - i jedno kokino k nemu, aby se tam pes zdrzel. jdu za nim blizko- jak zere, muzu mu pomoci povelem lehni, ale ideal je, ze mimo stopy uz zna, ze jak vidi predmet, leha 😇 odmenuju, odmenuju, dlouho…
a pak odbouram to, ze vidi, prestanu zvyraznovat pach atd. velmi jemne a postupne….
davam jen jeden predmet na konec stopy nejdrive, pokracovat ve stopovani po predmetu je samostatny pozadavek zase - hodnoti se vychazeni, prace psa od prvniho kroku -takze ne ted, jen jeden predmet nakonec
primo na stope uz klikr nepouzivam, Tohle je o citu psovoda vic, nez o presne metodice 😇
jen je treba vedet, jak ma vypadat final - ze pes ma predmet mezi /pred packama, nevyvaluje se, nedotyka se ho, neceka na pomoc od psovoda- samostatna prace - a podle toho si nastavit kriteria a odmenovat
takhle to vypadalo, kdyz jsem hodila predmet na zem v obyvaku - reakce 2 stopujicich fen 😂
..diky moc, jste zlatá…
neni vubec zac, ja to nevymyslela 🙂
🌻to vůbec nevadí, ještě jednou diky
zkuste se podivat na YT na videa uceni oznacovani predmetu -je jich tam dost - lepe to vysvetli muj popis. Nicmene -nenasla jsem ani jedno, se kterym bych souhlasila bez vyhrad 😇
Pred par lety se treba hodne ucil dotek na predmet ( vypadalo to vyhodne) - je tam dost takovych videi - ale to uz se nedela, jsou za to bodove ztraty…
ono obecne je trosku problem s tim, co se vlastne dneska hodnoti na stopach - ze pes ma ochotne oznacit predmet - to je prilis vseobecny popis.
Takze napr.- teoreticky- pes nemusi lezet o predmetu uplne rovne, teoreticky nemusi lehat vzdycky uplne rychle atd. - to rika vyklad ZR. Ale fakticky za to pak berou body 😄
na zkousce asi teda ne, na zavodech zcela jiste
..zkusím pohledat a skouknout…no vzhledem k věku psa a tomu, že teď teprva začínáme budu ráda, když se dohrabeme vůbec k nějaké zkoušce…
ale to neznamena,ze se predmety nemuze naucit spravne 😀
takhle - Kelis je vnimavy pes, zvykly ucit se nove veci. predmety na stope by pak mala byt otazka par treninku/dnu, ne prace na roky.
pokud po par trenincich nebude chapat -je potreba zmenit pristup, ucit jinak - a cest je zase mnoho
tak budu drzet palce!
p.s. praci s velikosti predmetu -ze se da postupne zmencovat -to jsme vynechala, prislo mi to u vas jako rada mimo misu 😀
Diky moc, pak poreferuju