Ahojky, jak je to prosím s ovsem v KD, není přeceňovaný? Když je koník určený ke krátkým rekreačním vyjížďkám musí oves dostávat? Podle mě ne, kvalitní seno je základ a zajistí dostatek energie co vy na to?
Mně by zase zajímalo proč je pro koně lepší oves černý než klasický nemyslím si že by obsahoval tak moc jiné složení? Našel jsem, že má méně vlákniny než klasický ale to je výhoda, vždyť se koním dávají směsi s vysokým obsahem vlákniny ????????
Když o koni nic nevíme, nejde na to jednoznačně odpovědět. Některým koním seno stačit může, pro některé koně bude dokonce adlibitně kvalitní seno už moc. Některé koně nutno přikrmovat z různých důvodů různým způsobem, a oves je jen jedna z nepřeberné sbírky možností.
Prosím vás, kolik je dobré dávat jádra (oves) kobyle měsíc po porodu? Dostává 4 l ovsa a podobné množství vlhčených otrub. Rozděleno na dvě dávky.. Samozřejmě k tomu neustále seno a minerálie. Hříbě už občas také odchutná, mám začít zvyšovat množství jádra? Kdy bude hříbě jíst oves naplno?
Znovu, když netušíme, co je to za koně, co je to za oves, co je to za seno a minerálie, nedá se kvalifikovaně odpovědět.
Jedno vám ale říct můžu, pokud dáváte dvě kila ovsa a kilo otrub denně, klidně můžete předávkovávat fosfor v krmné dávce (samozřejmě netušíme zbytek KD, jen upozornění na možné) a o to hůř se bude vstřebávat vápník, který teď kobyla celkem kriticky potřebuje doplňovat.
Takže moje rada je v případě výživy nejnáročnější kategorie koní vynechat internetové diskuse, vypláznout tisícovku a nechat si poradit od výživáře.
Znovu, když netušíme, co je to za koně, co je to za oves, co je to za seno a minerálie, nedá se kvalifikovaně odpovědět.
Jedno vám ale říct můžu, pokud dáváte dvě kila ovsa a kilo otrub denně, klidně můžete předávkovávat fosfor v krmné dávce (samozřejmě netušíme zbytek KD, jen upozornění na možné) a o to hůř se bude vstřebávat vápník, který teď kobyla celkem kriticky potřebuje doplňovat.
Takže moje rada je v případě výživy nejnáročnější kategorie koní vynechat internetové diskuse, vypláznout tisícovku a nechat si poradit od výživáře.
😉jo kdyby tícku….kuwa víc.
oba dotazy: kupte raději pytel müsli pro laktující/rekre koně , třeba ten Lasard, nebo co máte dostupné …krmný návod tam je (nekrmím plné množství dle návodu, jsme hoby a nelaktujem )a hlavně objem. Ráno ten oves s otrubana krmíte až po senu?
prodávají se i nemineralizované směsi- dát toho jen plecháček (pokud je koník v létě na dobré pastvě, seně ) a dokoupit minerálku v létě doplnit sůl…stačí se zajímat hledat a číst na netu.
Taky nechápu tuhle krmnou kombinaci + sakra když množíte koně a nic o tom nevíte, proč se neporadíte s vetem/výživářem? Tohle je totální zahrávání se zdravím koně v jedné z nejcitlivějších fázích života. Prostě si zaplaťte výživáře nebo alespoň kupte blbuvzdorně krmení určené na období, ve kterém se vaše kobyla nachází, a krmte podle návodu.