Aktuálně: 2 755 inzerátů261 749 diskuzních příspěvků19 170 uživatelů

Ovesné vločky

Anonymní (neregistrovaný) 28.12.2023, 10:32:11 xxx.xxx.207.147

Zkoušel jste někdo krmit králíkům ovesné vločky? Může se dávat i při kojení mladých? 

lesnizinka
lesnizinka 28.12.2023, 10:43:58 xxx.xxx.91.225

Ovesné vločky jsme dávali králíkům odjakživa, právě hlavně březím a kojícím samicím, taky malým králíčkům…na přilepšenou, než se naučili chroupat zrní. Vločky samozřejmě byly dražší, než zrno, tak právě jen na přilepšenou. 

ančovička
ančovička 28.12.2023, 11:07:01 xxx.xxx.243.249

Ovesnými vločkami prikrmuji březí samice,obsahují velke množství bilkovin, které právě v březosti a kojeni samice potřebují k tvorbě mléka..ovesné vločky jsou i prvni příkrm ke kojeni pro malé králíčky....později přidávám granule pro kraliky BEZ léčiv (kokcidiostatik)….v obchodě s krmivy běžně krmné ovesné vlocky koupíte. 

. ovesné vločky přidávám do směsi i kuzlatum..

Tom50
Tom50 02.03.2025, 22:09:11 xxx.xxx.139.254

Existuje nahatý oves. Kilo se dá koupit tak za 10 -15 Kč přímo u zemědělce (ne v eshopu či obchodě), vločky vyjdou neskutečně dráž. A rozdíl je v tom, že to zrní proženou strojem, mačkačem, kde jsou dva válce a dá se nastavit jejich vzájemná vzdálenost. Pak to může dělat vločky hodně tenké, ale také jen narušit zrno mírným zmačknutím. Za to a za zabalení po půl kile zaplatíte neskutečnou raketu!

Ovšem. Mnohem lacinější je oves pluchatý. Králík běžně stráví vlákninu, naopak jí NUTNĚ k životu potřebuje a tak je pluchatý oves pro králíka hyper obilnina. Když vy dáte oves nahatý = pomačkaný = vločky, o to víc musí králík sežrat trávy, slámy a nebo ligninu (dřeva).

Kdysi se daly koupit i lacinější ovesné vločky krmné. 

V neposlední řadě je neetické a nehumánní krmit zvířata potravinou pro lidi. Je to stejně hnusné, jako topit v kotli obilím jen proto, že je obilí lacinější než uhlí nebo pelety. Ovšem mám za to, že takhle umí uvažovat málokdo. Já bych ovesné vločky určené pro lidský konzum zvířatům nedával. Já ne. Jinde se tu píše o plýtvání potravinami. Podle mě je krmení vloček vyroberných a kvalitou odpovídající potravině pro lidi nehorázným plýtváním potravinami.

Čekám, že mi tu zase někdo napíše abych sem nelezl, když mám špatné názory. Nezměním se, protože mám ne 100, ale ticíciprocentní pravdu. Nejde o to, že na vločky v kvalitě pro lidský konzum někdo má a že se to smí. Jde o to, že někteří lidé nesprávné věci nedělají, i když je to legální a dělat by je mohli. Jen v tom je v lidech ohromný rozdíl a já pokládám za životní štěstí, že mám čím si tyhle věci uvědomovat.

Bodlinka
Bodlinka 03.03.2025, 03:52:22 xxx.xxx.84.81

gratuluji a posílám klíčenku

už vidím, jak někdo krmí králíky lidskými ovesnými vločkami, pokud má více než jednoho mazlíka.

krmné ovesné vločky samozřejmě existují pořád a kromě morální výše při jejich zkrmování člověk taky výrazně ušetří. 

acher
acher 03.03.2025, 09:13:38 xxx.xxx.222.196

Také je možné koupit, sice vločky pro lidi,ale s prošlou DMT a tím i podstatně levněji.A to je zase lepší zkrmit,než vyhodit.

Tom50
Tom50 03.03.2025, 09:23:18 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 03.03.2025, 03:52:22

Klíčenku jsem nepochopil, asi je to nějaký posměch. Pamatuji z dětství a mládí za komančů, kdy se běžně nedala koupit ani pšenice pro drůbež, že lidi kupovali kojícím samicím ovesné vločky pro lidský konzum. 

Spíš než klíčenku bych uvítal vysvětlení, proč vločky a ne obyčejný pluchatý oves. To bylo totiž jádrem sdělení, které však někteří neumí poznat.

Máte, i acher, samosebou pravdu, vůbec mi nedošlo, že sem píší i chovatelé mazlíků. Pak se to neřeší, jistě. Já vždy choval králíky na maso, nezajímaly mě výstavy ani čistokrevní králíci. Vše řeším tudíž pouze prismatem mého pohledu na chov králíků. Už je asi 10 let nemám.

Tom50
Tom50 03.03.2025, 22:28:15 xxx.xxx.139.254
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 03.03.2025, 12:25:42

To jsem nevěděl, děkuji. Odkaz jsem neotvíral, znáte mě.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 04.03.2025, 08:09:54 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.03.2025, 22:28:15

Ten tam dávám jen, aby bylo vidět že nelžu😂

Ty vločky jsou pro mláďata a kojící samice skvělé stravitelné, oves je nenahradí.

acher
acher 04.03.2025, 15:14:37 xxx.xxx.222.196

Vločky jsou pro malé králíky dobré,ale zase nejsou nutné. Nikdy jsem neviděla rozdíl pokud jsem dávala oves nebo vločky.Dávám je sice malým když začínají žrát,ale jen pro takový můj lepší pocit.Pokud jsem jim je nedala,žrali normálně oves.A u dospělých samic už v tom není vůbec rozdíl.

ančovička (neregistrovaný) 04.03.2025, 19:00:04 xxx.xxx.243.244
drvodelkafialova:

Ten tam dávám jen, aby bylo vidět že nelžu😂

Ty vločky jsou pro mláďata a kojící samice skvělé stravitelné, oves je nenahradí.

Tak to si myslím také..kdysi jsem zkusila krmit ovsem,ale ani velcí králíci ho moc nechtěli..radši ječmen..a pro březí i kojící samice  krmné ovesné vločky, granule, ječmen,atd.. jsou syté a spokojené…já tedy ještě dávám kozí mléko..mají ho rády..

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.