Škoda že není očkování ,zrovna se mi po klíštěti udělal flek. Nechat si píchnout tu psí? ( Vtip…)
Škoda že není očkování ,zrovna se mi po klíštěti udělal flek. Nechat si píchnout tu psí? ( Vtip…)
Brzo bude, už je prý v posledním stádiu testování.
Měla jsem letos po zimě debatu o naočkování boreliózy s naším veterinářem. Závěr je takový, že je to zbytečná zátěž pro organismus. Pravou boreliózu u psů mimo berňáků (ví někdo proč zrovna u těch?) prý roky neviděl. Zato se šíří masivně anaplazmóza a nově i babezióza. Takže se místo očkování se spíš vyplatí psa důkladně chránit před klíšťaty. Jo a mám být ráda, že tu zatím nemáme srdeční červy jako na Slovensku - ty přenášejí komáři, takže bychom ještě museli řešit ty.
Souhlas. Konzultovala jsem s praktikující kolegyní a říkala totéž.
Zdravím, tož já byl ve středu.
Snad to bude k něčemu. S pozdravem Ladislav
Tak koukám, že berňák zase nějaká specialitka.
Já jsem o očkování přemýšlela, ale přesně z důvodu, že borelióza není jediná nemoc, co může přenášet klíště…tak se teda snažím spíš o prevenci.
Zakapávám pipetou, která má i repelentní účinky a to i proti komárům a flebotom (alespoň to tam píšou). Mě dělá vrásky piják…protože proti tomu ta pipeta není…neuvádí se…ani repelentní ani se neuvádí, že by je zabíjela. I když jsem teda i četla, že pijík je taky druh klíštěte a že by na něj měly fungovat přípravky proti klíšťákům, tak si teda nejsem moc jistá v kramflecích. Ale bydlím na severu Čech, v podhůří, zatím jsme na pijáka nenarazili, tak snad to tak zůstane.